2022-09-08 21:00

Shamrock Rovers FC - Djurgården

Inför Shamrock Rovers - Djurgårdens IF
Kommer Stephen Bradley och hans mannar lyckas överlista Djurgården? Blåränderna reser till Dublin för att inleda sitt europeiska äventyr på allvar.

Inför Shamrock Rovers - Djurgårdens IF

Efter uddamålssegern på Studenternas IP reser Djurgården till de brittiska öarna för att inleda sin europeiska gruppspelsresa. Matchen spelas på bortagräs mot irländska Shamrock Rovers och Forum 1891 har sammanställt förutsättningarna.

Två veckor efter den dramatiska avslutningen i Nicosia mot APOEL, där Djurgården säkrade klubbens första europeiska gruppspel någonsin, inleds nu UEFA:s andra upplaga i ordningen av Europa Conference League. Stockholmslaget går att hitta i grupp F tillsammans med Shamrock Rovers, norska Molde och belgiska Gent. 

Ny turnering – känt format
Europa Conference League är den europeiska fotbollskonfederationens (UEFA) senaste kelgris. Ett slutspel menat för de klubbar som befinner sig längre ner i den europeiska klubbhierarkin. Gruppspelet är strukturerat på samma sätt som Champions League och Europa League, med åtta stycken grupper där de två lag med flest poäng efter sex omgångar går vidare till slutspel. 

Utöver de lag som går att hitta i Djurgårdens grupp finns det andra riktiga tungviktare som huserar i övriga grupper. Bland dessa hittar vi Fiorentina (grupp A), West Ham (grupp B), Villareal (grupp C) och Nice (grupp D). Det finns helt enkelt en del trampminor att kliva på om Stockholmslaget senare lyckas avancera till ett slutspel. 

Grönvita regerande ligamästare
För Djurgårdens del bär den första omgången av stapeln i den irlänska huvudstaden mot bekantingen Shamrock Rovers på torsdag. Shamrock är Irlands mest framgångsrika fotbollsförening med 19 ligatitlar och 25 cuptitlar. Den första och enda gången klubben spelade i ett europeiskt gruppspel var 2011, efter att man slagit ut serbiska FK Partizan i play-off till Europa League. 

Under klubbens 123-åriga anrika historia har de grönvita samlat på sig ordentligt med europeisk erfarenhet, trots att man i stort sett alltid misslyckats med att ta sig till ett gruppspel. “Rovers” har spelat dubbelmöten mot Luigi Delneris Juventus (2010), Harry Redknapps Tottenham (2011) och Stefano Piolis Milan (2021).

Faktum är att de regerande ligamästarna från Irland är placerade 98 platser högre än Djurgården på den europeiska klubbrankingen. Trots detta är Shamrock Rovers ett lag som på pappret är avsevärt mycket svagare än Blåränderna. Enligt siffror från den betrodda hemsidan Transfermarkt värderas Djurgårdens trupp sex gånger högre än Shamrock Rovers. Talande siffror som gör Shamrock till det klart lägst värderade laget i grupp F. 

Föll i ligan
Shamrock leder den inhemska högstaserien med fyra poängs marginal, med nio omgångar kvar att spela. Detta att jämföra med fjolårssäsongen då de grönvita vann ligan med sexton poängs marginal före rivalerna St Patrick’s Athletic. 

Shamrock Rovers kommer till spel mot Blåränderna på torsdag efter en uddamålsförlust mot mittenlaget Bohemians i den inhemska ligan (1-0), ett resultat som bröt deras sex matcher långa förlustfria svit. 

Djurgården reser till Dublin med en förlustfri svit på elva matcher i Allsvenskan och en stark bortaseger i ryggen.  

Startar bästa laget?
Nu när Djurgårdens europeiska lagmaskin nått fram till gruppspelet kommer matcherna börja dugga tätt. Startelvorna kommer som en följd av detta att vara svåra att förutse, då rotation kommer att vara absolut nödvändigt.

Jacob Widell Zetterström lär starta mellan stolparna. Han repade sig omgående efter matchen mot APOEL och har visat fin form under de senaste matcherna. Det finns med andra ord ingen anledning att flytta på honom av rotationsskäl heller, då hans matchande inte varit särkilt intensiv på senaste. 

I backlinjen har Elias Andersson gjort platsen ute till vänster till sin egen, och går före Pierre Neurath Bengtsson till vänster. Han tillför en annan dimension i lagets anfallsspel och att han sköter sin spelfördelande roll väldigt skickligt. Mittlåset kommer att bestå av Marcus Danielson och Hjalmar Ekdal, förutsatt att de båda är spelbara på torsdag. “Mackan” gjorde sin hitills bästa prestation borta mot Sirius senast och han kommer bara att bli bättre. Hjalmar Ekdal är fortfarande oerhört given och Jesper Löfgren har inte rosat marknaden alla gånger han blivit inbytt. Till höger om mittlåset kommer vi med största sannolikhet att se Piotr Johansson. Högerbacken har ingen vidare konkurrens på sin position och har verkligen spelat upp sig under de senaste omgångarna. Det kommer att vara väldigt viktigt att hålla Johansson i skick hela vägen över mållinjen, då tränarduon saknar en annan renodlad mittback i truppen. 

Den omvända triangeln i mitten förväntas inte bjuda på några vidare överraskningar i laguppställningen. Rasmus Schüller, Magnus Eriksson och Hampus Finndell är alla tre mycket viktiga i Djurgårdens spelsystem och kommer fortsatt att starta, så länge de håller sig hela.

Vilka startar till sist längst fram i banan? Centralt lär det bli Victor Edvardsen, som drog på sig en varning mot Sirius och därmed missar derbyt mot Hammarby på söndag. Till höger är känslan att Joel Asoro startar framför Gustav Wikheim. Asoro vilades under stora delar av matchen i Uppsala och borde därmed ha piggast ben. På vänsterkanten lär det bli Haris Radetinac från start. 

Det ska bli intressant och se hur Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf väljer att prioritera under de kommande veckorna. Tror man att gruppen klarar att prestera på topp på två fronter?

"Rakt in i stormen"
Kim Bergstrand kommenterade motståndet och den kommande utmaningen till dif.se:

– Det ska bli spännande att gå in i gruppspelet och vi kastas rakt in i stormen. Det lär bli en otroligt entusiastisk publik på arenan och vi tar oss an ett lag med en spelstil som mestadels är klassiskt brittisk, så det kommer att bli en tuff utmaning för oss. Jag tror att de kommer att ösa på för fullt och anfalla konstant från start och kanske under hela matchen. De har en väldig energi i sitt spel på hemmaplan och har ett starkt facit hemma i de internationella matcherna de spelat. Men som jag förstått det kommer vi att ha en hel del DIF-supportrar med oss på plats som stöttar oss. Så det känns bra att vi har dem i ryggen.

– Vi har blivit ganska bra på återhämtning både när det gäller fysiken och det mentala och jag tycker att vi ligger bra till inför nästa uppgift. Sedan får vi se hur det ser ut på träningsplanen under onsdagskvällen då vi kör ett pass någonstans runt matchtid.

Matchstart: 21:00
Plats: Tallaght Stadium
Sänds på: V Sport Premium/Viaplay

* * *

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

William Remes2022-09-07 21:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården