2022-08-25 19:00

Sivasspor - Malmö FF

Inför Sivasspor - Malmö FF
AC och Zeidan, två nycklar i playoff.

Inför Sivasspor - Malmö FF

Den andra och avgörande playoff-matchen till Europa League mot turkiska Sivasspor spelas i morgon kväll i Turkiet. Malmö FF har slagläge.

För sex dagar sedan möttes lagen i den första matchen på Eleda Stadion. Malmö FF som har haft en mycket ojämn säsong, såväl prestations- som resultatmässigt, gjorde nog årets mest solida insats och vann med 3-1. Det är med denna tvåmålsledning i ryggen ett mycket Europaerfaret lag åker ner till Turkiet för att säkra en plats i Europa Leagues gruppspel.

För att lyckas med detta krävs sannolikt en lika stark insats på bortaplan. Det skulle vara naivt att tro annat än att Sivasspor kommer att attackera MFF från första stund och redan i Malmö såg man att det turkiska laget har kvaliter som kan såra oss, inte minst offensivt och individuellt.

Målskytten Leke James och skicklige Max Gradel var två spelare som MFF-försvaret fick kämpa en del med och det är oerhört viktigt att just försvaret får lika god hjälp i morgon som i Malmö, där den höga pressen verkligen bet och tog udden av turkarnas offensiv. Att vi kommer lika rätt i morgon kommer att vara en av Andreas Georgsons viktigaste uppgifter att säkerställa.

Samtidigt skall vi inte stirra oss blinda på Sivasspors förväntade attack. MFF sårade turkarna rejält i Malmö och skar djupa revor mellan deras mittfält och backlinje. Anders Christiansen firade stora triumfer och en som i alla fall i första halvlek var minst lika bra var Mustafa Zeidan. Zeidan vilades mot Mjällby i söndags, vilket om något visar att han är en av MFF:s viktigaste nycklar till framgång i morgon.

En annan spelare som har lyft efter en skakig vår är Veljko Birmancevic som, trots fortsatta målmissar, ändå ser betydligt skarpare och mer självklar ut i sina aktioner. Att ha tillgång till Birmas snabba djupledslöpningar i en match då motståndaren är tvungna att pressa på kan vara värt mycket och med nyförvärven Buya Turay och Joseph Ceesay har vi ytterligare speed i eventuella omställningar.

Viktigast av allt vill jag dock påstå att vår samlade internationella erfarenhet är. Vi har en drös av spelare som spelat på internationell nivå och inte minst vet många av dem hur man hanterar en avgörande Europakvalmatch. Killar som JIB, AC, Toivonen, Nielsen, Dahlin, Kiese Thelin och Olsson är oftast som allra bäst i de här sammanhangen och jag tror man plockar fram det där lilla extra även i morgon.

Faktum är ju att matchen kanske har en extra hög dignitet just i år, då vi har haft så mycket turbulens. Man behöver inte vara ett matematiskt underbarn för att se att det blir ohyggligt svårt för MFF att försvara SM-guldet och just därför är det ännu viktigare att lyckas i de andra tävlingarna vi deltar i.

Totalt sett kommer föreningen att kamma in över nittio miljoner kronor om vi når EL-gruppspel och för att utvecklas i den riktning som är Malmö FF:s ambition behöver vi fortsätta att mäta oss mot riktigt tufft internationellt motstånd, år efter år. Det vore också ett statement gentemot våra allsvenska motståndare att vi trots en "strulsäsong" kan ta oss samman och ta oss ut i den näst finaste turneringen i Europa.

Matchen kommer att spelas på Sivasspors relativt nybyggda arena och enligt Andreas Georgson är planen stor vilket han ser som en fördel för MFF. Gällande matchbilden förväntar han sig ett mer aggressivt Sivasspor och han säger till mff.se:
- Jag tror det kommer bli en annorlunda match jämfört med hemmamatchen i förra veckan. I Malmö kände vi att Sivasspor inte tog några större risker utan spelade mer på säkerhet och gjorde väldigt mycket för att dra ner på tempot. Vi kommer se ett lag som pressar oss betydligt högre och som spelar med en större aggressivitet imorgon. De behöver göra mål och det kommer ge oss ytor att jobba med högre upp i spelplanen.

Vi får inga hintar om vilket lag som kommer till start, men oavsett vilket har Andreas Georgson en bra verktygslåda att välja ur och utgångsläget med en tvåmålsledning gör givetvis MFF till klara favoriter för avancemang. Vi kan och vi skall klara detta.

Framåt Malmö!
 

Pontus Kroon2022-08-24 20:03:36
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?