Inför Slovakien - Sverige
Tidigare himmelsblå - Nu blågul?

Inför Slovakien - Sverige

Dags för Nations League igen.

Imorgon kväll kl 20:45 vankas det en riktigt viktigt match för det Svenska herrlandslaget i Uefa Nations League, när man gästar Slovakien på Tehelné pole i Bratislava. Nedanför följer allt ni behöver veta inför matchen.

Gruppläge och inbördes möten
Sverige och Slovakien står i rådande stund på samma poäng i grupp 1 i C divisionen av Nations League men där Sverige har bättre målskillnad och därmed toppar gruppen. Med andra ord, är det en tidig gruppfinal där segraren kan skapa sig en lucka med tre poäng. Gruppvinst är superviktig då en sådan försäkrar ett playoff till VM 2026.
Sedan Slovakien blev självständigt 1 januari 1993 har lagen mötts 7 gånger där Sverige ännu inte förlorat mot de, då Sverige har vunnit 4 och där resterande 3 har slutat oavgjort. Trots den historiken bör Slovakien verkligen inte underskattas då de nyligen gjorde succé i sommarens EM när de inledde med att slå Belgien, som Sverige blev pulveriserade av i EM-kvalet, och sedermera var de en Bellingham bicicleta i slutsekunderna ifrån att slå ut en av huvudfavoriterna, England i åttondelsfinal.

Truppläge och trupputtagning
Jon Dahl Thomasson har en stark trupp till sitt förfogande med många formstarka spelare men också tunga avbräck såsom Alexander Isak och Robin Olsen som både missar matchen imorgon mot Slovakien och Estland på måndag på grund av skador. Utöver det har Carl Starfelt och Gustaf Nilsson som har visat sig nyttiga i Thomassons nybyggda landslag lämnat återbud till följd av skador. Dessutom har Eric Smith tvingats lämna återbud för tredje
samlingen i rad av samma skäl som de ovan nämnda spelarna. Positiva nyheter är att Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka och bör gå direkt in i startelvan samt att Viktor Johansson visade sig som en godtycklig ersättare till Robin Olsen i föregående samling.

Mot den bakgrunden kommer vi med största sannolikhet återigen se Tomasson formera en ny startelva. På förhand känns det väldigt ovisst vilka 11 spelare som kommer väljas ut, utöver de givna spelarna: Lindelöf, Isak Hien, Dejan Kulusevski och Viktor Gyökeres. Ytterligare spelare som fått mycket speltid och förtroende av Thomasson är Niclas Eliasson, Anton Saletros, Anthony Elanga och Yasin Ayari och skulle inte vara en överraskning om de även kommer till start imorgon. Å andra sidan har Sebastian Nanasi varit glödhet i sin nya klubb Strasbourg med tre mål och två assist på fem matcher och blev nyligen utsedd till månadens spelare av klubben. Därför skulle jag inte bli förvånad om han hittar sig in i startelvan. Det som ytterligare talar för Nanasi är att Elanga som utgår från samma position till vänster har fått sporadiskt med speltid i Nottingham Forest och står hittills enbart på en assist på sju framträdande för sitt klubblag.

I sammanhanget vore det tjänstefel att inte nämna Hugo Larsson då han fortsatt gjort det bra i Tyskland och som det verkar, med betoning på verka,
rökt fredspipa med Thomassons efter förra samlingens haveri. På ytterbackspositionerna är det också mycket oförutsägbart vilka Thomasson kommer att välja då Gabriel Gudmundsson, Ken Sema och Ludvig Augustinsson, Emil Krafth och Daniel Svensson är tillgängliga men där Gudmundsson, Sema, Augustinson och Svensson vanligtvis utgår till vänster. Med andra ord är Krafth den enda renodlade högerbacken och om Thomasson formerar en fyrbackslinje kommer han med stor sannolikhet hitta in på högerbackspositionen. Däremot formerade Thomasson en fembackslinje senast mot Estland där Niclas Eliasson användes som höger wing-back, vilket även är ett tänkbart scenario för imorgon.

Vem som Thomasson kommer välja till vänster är även svårt att förutse och beror nog på vilken formation han väljer då han senast ställde upp med Ken Sema som vänster wing-back och matchen innan det mot Azerbadjan startade han med Augustinsson som vänsterback i en fyrbackslinje. Gabriel Gudmundsson har även ett “case” för att ta vänsterbackspositionen då han visat god form i sitt klubblag Lille där han nyligen spelade 90 minuter i Champions League när Lille slog de regerande mästarna Real Madrid med 1-0. Det ska mycket till om Svensson ska få speltid i en sådan viktig match då han blev inkallad som ersättare till de tidigare nämnda avbräcken. Detsamma gäller för Hugo Bolin som även blev sent inkallad. Slutligen ska det bli intressant att se om JDT väljer en fembackslinje som senast eller om han går tillbaka till en fyrbackslinje. Det bör nämnas att om han väljer en fembackslinje är det stor chans att Alex Douglas kommer att ingå då han är den enda mittbacken som är tillgänglig utöver de givna Hien och Lindelöf samt att han ingick i startelvan mot Estland och Azerbadjan.

Hoten från Slovakien
Hemmalaget har en stark defensiv, vilket förvånade en del då tränare Francesco Calzona bara några månader tidigare parallellt med Slovakien jobbet styrde Napoli där det regnade in mål bakåt. Å andra sidan bör Slovakien ha en stark defensiv då de har tunga pjäser i de nedre leden där mittbacken Milan Skriniar som bland annat gjort närmare 200 matcher för Inter och runt 20 matcher för sin nuvarande klubb Paris Saint- Germain, styr backlinjen.

Deras klart lysande stjärna däremot är Stanislav Lobotka som spelar till vardags i serieledande Napoli i Serie A där han dominerar mittfältet både med sin bollbehandling och sina defensiva förmågor. Om Sverige kan få bort honom ur spelet går mycket förlorat i Slovakiens spel då han är själva kärnan i uppbyggnadsspelet. Detta såg vi inte minst i sommarens EM där han styrde och ställde även mot de allra främsta nationerna såsom Belgien och England.

I de offensiva leden är det desto svagare då de saknar en av EM sommarens succespelare Ivan Schranz och den cementerande mittfältaren Juraj Kucka. De saknar dessutom den givna målvakten Martin Dubravka som nästan gjort 130 matcher i storklubben Newcastle. Dessa avbräck bör Sverige kunna utnyttja, speciellt målvaktstappet då våra tydliga styrkor ligger i offensiven med Gyökeres och Kulusevski i spetsen. Ivan Schranz tappet underlättar även mycket för Sveriges backlinje som även sett rätt skakigt ut under Thomassons ledning. Förhoppningsvis ser det bättre ut imorgon kväll när Lindelöf är tillbaka med Hien i backlinjen. Avslutningsvis ska det bli spännande att se om Gyökeres kan fortsätta på den inslagna målformen i frånvaro av Isak.

Ossian Karling2024-10-10 21:55:00

Fler artiklar om Sverige