Inför Superettan: Degerfors IF
Målvakten August Strömberg utses till lagets nyckelspelare

Inför Superettan: Degerfors IF

Turen har nu kommit till Värmlands stolthet Degerfors IF. Gustav och Linus i Degerfors redaktion berättar här om läget hos de rödvita.

Hur skulle ni sammanfatta försäsongen?
Försäsongen har varit upp och ner. Laget har blandat bra resultat mot sämre motstånd med sämre insatser mot starkare lag. DIF hann med att spela tre träningsmatcher,två vinster och en förlust, innan Svenska Cupens gruppspel startade. I cupmatcherna blev det tre raka förluster mot Malmö FF, Hammarby IF och Ängelholms FF och en viss oro kom smygande inför säsongen. Men en bra match mot Åtvidaberg där slutresultatet skrevs till 1 - 1 lugnade nerverna lite. Tyvärr blev det därefter bara 2 -2 i genrepet mot Division 1 laget Skövde AIK och vi glada att försäsongen är över och hoppas på att devisen dåligt genrep, bra premiär stämmer. För denna försäsongen har skapat fler frågor än vad den har rätat ut frågetecken.

Hur ser truppen ut?
- Laget har behållit stora delar av stommen från det positiva fjolåret. De största avbräcken i truppen är vänsterbacken Christoffer Eriksson som lämnat för Assyriska FF och offensiva krafterna Amadaiya Rennie nu i Hammarby IF och Johan Bertilsson som lämnat för proffsspel i Polen. På vänsterbacksplatsen var DIF:s förstaval en sydafrikan. Men någon affär blev aldrig klart och klubben valde istället att satsa på de alternativ som fanns i truppen samt att plocka upp talangfulle Daniel Djuric från juniorleden. Offensivt har DIF gjort klart med kvicke yttermittfältaren Lawal Ismail, rutinerade Sebastian Castro-Tello och
Peter Samuelsson som kommit åter till klubben efter en misslyckad sejour i Örebro SK.

Spelare in:
Lawal Ismail, mittfältare
Sebastian Castro-Tello, mittfältare
Peter Samuelsson, forward

Spelare ut:
Petter Hedström, målvakt
Adam Nilsson, försvarare
Christoffer Eriksson, försvarare
Robert Megvedy, försvarare
Johan Bertilsson, mittfältare
Amadaiya Rennie, mittfältare
Daniel Henriksson, mittfältare
Andreas Haglund, mittfältare

Har försäsongen haft någon enskild höjdpunkt? 
- När den drog igång och att den nu nått sitt slut och att säsongen börjar på riktigt. Även om cupäventyret gick dåligt så var det kul med riktiga matcher under försäsongslunken.

Vilken spelare hos er tycker ni att vi ska hålla ögonen lite extra på?
- Ferhad Ayaz var en riktigt obehaglig överraskning för många Superettanklubbar förra säsongen. Hans speed skapade redan då stora hål i backlinjen och enligt rapporterna har han inför årets säsong tagit ytterligare ett steg denna säsongen. Tillsammans med Castro-Tello och Ismail eller Astvald på andra kanten kommer DIF få ett vasst kontringsanfall. 
Vi vill även lyfta fram Superettans bästa vänsterfot som sitter på Erik Jernberg.
 
Vilken är er nyckelspelare?
- August Strömberg kom till klubben förra säsongen och stod för en hel del matchavgörande ingripanden under fjolårssäsongen. Han är fortfarande ung och blandar stundtals strålande räddningar med enkla misstag men vi räknar med att han kommer ta ytterligare ett steg denna säsong. Han har enligt oss god potential att bli en av Sveriges bästa målvakter och med rätt stöttning från DIF och i U-21 landslaget kan han ta det där steget för att bli Superettans bästa keeper redan denna säsong. 
 
 Vilka förväntningar har ni som redaktion på den kommande säsong?
- Jag har höga förväntningar med tanke på relativt liten spelaromsättning. Detta trots att vi tappat vårt största offensiva hot i Johan Bertilsson. Men förhoppningsvis kan Lawal samt Sebastian Castro-Tello fylla upp luckorna som uppstått framåt. Hoppas även att Marcus De Bruin tar över som en mer defensiv vänsterback än Christoffer Eriksson. Tror på topp 6!, svarar Gustav

- Oj, svår fråga. Jag tycker att det känns som om det kan sluta hur som helst. Får vi försvarsspelet att stämma och får till ett snabbt och effektivt anfallsspel har vi alla möjligheter att slåss i toppen. Strular försvaret kan det vara så att vi trots bra anfallsspel kommer förlora onödiga matcher och då serien ser riktigt jämn ut kan det vara så att vi även kan få slåss i botten i år. Men jag förväntar mig en stabil mittenplats när säsongen är över, säger Linus

Finns det några orosmoln på er himmel?
- Inför säsongen har tre försvarsspelare lämnat truppen och försvaret känns tunt. Christoffer Eriksson var enligt vår mening en av Superettans bästa ytterbackar under fjolårssäsongen och då någon ersättare inte plockats in för honom känns det tunt på ytterbacksplatsen. Under försäsongen har Christoffers ersättare Marcus de Bruin varit mycket skadad och då även unge Daniel Djuric ej varit disponibel har det experimenterats mycket med alternativ till dessa. I "förgenrepet" mot Åtvidaberg hade vi endast en ordinarie back på planen och denne spelade på en ovan plats. Dock med gott resultat men ändå ett orosmoln.
Sen har anfallsspelet ännu inte visat att de kan prestera mot bra motstånd. Det tar tid att lära känna varandra och med nya spelare på nyckelpositioner offensivt finns det risk att anfallsspelet kan gå i stå mot bra motstånd. 

Vilka två lag går direkt upp, och vilket lag får kvala?
- GAIS, laget har gjort några riktigt vassa värvningar och har en bra grund kvar i truppen från förra året.
GIF Sundsvall, stabilt lag med revanschlusta från fjolårets dåliga avslutning på säsongen med förlust i kvalet uppåt.

- Hammarby, sen Nanne kom till Bajen känns det som de bytt fokus. Värvningarna känns intressanta och kanske är det grönvits år i år. Vi tror dock inte att de räcker hela vägen till en direktplats utan det blir kval.

Hur tror ni tabellens nedre del ser ut när säsongen är slut? Vilka åker ut och vilka får kvala?
- Vi tror att det kommer bli tufft i botten i år igen och kan väl enas om att vi tror att Husqvarna inte kommer klara sig kvar. Serien är lång och jämn och det är tufft att etablera sig. Det andra laget som åker ur tror vi antingen är Värnamo eller Ljungskile. Lika svårt är det att enas om vilka lag som får kvala men om det ena laget är Landskrona så kommer det andra vara antingen Värnamo eller J-Södra. 

Stort tack Linus och Gustav!

Svenskafans.com2014-04-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans