Inför Superettan: GAIS

Inför Superettan: GAIS

Hur är läget i Göteborgslaget GAIS? Lagredaktör Victor berättar här om ett stundande 120-års firande, om försäsongen och nyförvärv. GAIS känns väl rustade inför den kommande säsongen.

Hur har er försäsong varit?
- Hitintills har det sett riktigt bra ut, fem möten mot Allsvenskt motstånd (med cupen inräknat) och endast en förlust (mot Helsingborg). Försvarsspelet har sett bra ut och trots att vi saknar våra tongivande anfallare (Joel Johansson och Gabriel Altemark-Vanneryr) så har anfallsspelet ändå sett helt okej ut. Laget agerar mer samspelt än förra säsongen och uppvisar en riktigt bra högstanivå!
 
Hur ser truppen ut?
Bra, de spelare vi har tappat sedan förra året har ersatts med bättre spelare. Sedan har vi fått in en del spelartyper som vi tidigare har saknat.

Spelare in
#10 Petrit Zhubi, mittfältare, född 1988, kom från Åtvidabergs FF
#14 Gabriel Altemark-Vanneryr, anfallare, född 1985, kom från Varberg BoIS
#30 Sandeep Mankoo, försvarare, född 1992, kom från Ljungskile SK
#3 Ásgeir Börkur Ásgeirsson, mittfältare, född 1987, kom från Fylkir (Island)
#28 Emil Eliasson, försvarare, född 1995, kom från GAIS U21 
#8 William "Bobby" Warshaw, född 1988, kom från FC Dallas (Tidigare utlånad till Ängelholm)

Spelare ut
Daniel Mendes, anfallare, född 1981, går till Kalmar FF (åter efter lån)
Jeffrey Aubynn, mittfältare, född 1977, lägger av
Marcus Jakobsson, försvarare, född 1994, ej förnyat kontrakt
Jimmy Tamandi, försvarare, född 1980, ej förnyat kontrakt
Mohammed Abdulrahman, anfallare, född 1989, Motala AIF
Richard Spong, mittfältare, född 1983, ej förlängt kontrakt
Jesper Florén, ytterback/yttermittfältare, född 1990, går till Gefle IF
Patrik Wallin, mittfältare, född 1989, går till IFK Luleå
Joakim Edström, anfallare, född 1992, går till Utsiktens BK (lån)
 
Har försäsongen haft någon enskild höjdpunkt?
- Andreas Drugges straffmål i 94:e minuten i den direkt avgörande gruppspelsmatchen mot AFC United är försäsongens solklara höjdpunkt. Efter en usel match från GAIS sida så förlöste Drugge publiken på Valhalla! Det kändes just där och då som om att vi hade vunnit hela cupen.
 
Vilken spelare hos er tycker ni att vi ska hålla ögonen lite extra på?
- Joel Johansson och Gabriel Altemark-Vanneryr är de spetsigaste spelarna framåt, men då båda har gått skadade under försäsongen så får jag slå ett slag för Petrit Zhubi som har varit helt outstanding med sin speed, teknik och kreativitet.
 
Vilken är er nyckelspelare?
- Anfallsparet är oerhört viktigt, men även Andreas Drugge på mitten, Björn Andersson i mittlåset och Tommi Vaiho i målet är oerhört viktiga för att GAIS ska utmana i toppen i år.
 
Vilka förväntningar har ni som redaktion på den kommande säsong?
- Med tanke på nyförvärven och det faktum att truppen har blivit "ett år äldre" sedan Askebrand klev på som tränare så känns det givet att GAIS ska utmana den absoluta toppen. Men serien är tuff och det är många planeter som ska stå rätt om GAIS ska spela Allsvenska matcher 2015. Men både laget och alla omkring siktar givetvis på uppflyttning!
 
Finns det några orosmoln på er himmel?
- Skadeproblem hos våra forwards är ett givet problem. Utöver detta så har vi alldeles för många spelare i truppen med utgående kontrakt efter säsongen, något som vi med katastrofåret 2012 i minne ser som ett givet orosmoln.
 
Vilka två lag går direkt upp, och vilket lag får kvala?
- GAIS - Vi firar 120 år i år och det tänker vi göra med en uppflyttning. Alla förutsättningar finns och truppen känns "redo". Klaffar allt som det ska så är vi en given utmanare i toppen.
GIF Sundsvall - De var riktigt nära förra året och jag tror att de har väldigt goda möjligheter att gå hela vägen denna gången.
Hammarby - Känns som att det är i år det gäller för Södermalmsklubben, särskilt nu när de fått in en vettig tränare. Men jag tror ändå att det kommer att gå lite knackigt initialt (som sig bör) men att det till sist löser sig med en kvalplats.
 
Hur tror ni tabellens nedre del ser ut när säsongen är slut? Vilka åker ut och vilka får kvala?
- Husqvarna känns som det givna alternativet för jumboplatsen. Även Värnamo får det svårt i år tillsammans med Varberg BOIS och kanske Ängelholm. Oerhört svårtippat i botten!
 
Något övrigt som ni gärna vill berätta för oss andra? 
- Håll ett öga på #3 i GAIS, Asgeir Börkur Asgeirsson. Den hårdrockande defensiva mittfältaren har en riktigt grym glidtackling och ett skägg som trumfar det mesta!

Stort tack Victor!

Svenskafans.com2014-04-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans