Inför Superettan: GIF Sundsvall
Emil Forsberg är en spelare vi lär få se mer av!

Inför Superettan: GIF Sundsvall

När redaktionerna i Superettan tippar årets serie är många överens om att "Giffarna" kommer att finnas med där uppe och hugga om platserna till finrummet. Joakim Kjeller berättar här om läget i laget.

Joakim Kjeller på Norrlandsfönstret. Snart är det dags för dig att se ditt GIF Sundsvall spela seriespel igen. Hur ser tabellen ut när säsongen är slut?

- Här kommer mitt tips. Du får det med kommentarer kring varje lag

1 . Hammarby - Har ett komplett lag med ett flertal spetsspelare av allsvensk klass, som kan avgöra matcher. Det kollektiva försvarsspelet såg klart bättre ut efter tränarbytet ifjol.

2. GIF Sundsvall - Bredast trupp och ett antal bra värvningar för att stärka upp försvarsspelet. Frågetecknet är för den ensamme anfallaren, som är så viktig i ett 4-2-3-1-system. Kan något av nyförvärven Denis, Gilmar och Engblom göra ett bra jobb och åtminstone 10-15 mål på den positionen så kan Giffarna vinna Superettan. Lyckas de däremot inte så kan det mycket väl bli en mittenplacering. Truppen är som helhet starkare än ifjol. Att Hannes Sigurdsson har lämnat tror nog många är ett stort minus, men han utnyttjades inte till fullo ifjol och att lagets bästa spelare fick sitta på bänken ganska ofta skapade ingen harmoni i truppen.

3. Assyriska - Det ser mycket bra ut framåt, men svagare ut bakåt. Rikard Norling lär dock få ordning på laget under sitt andra år och i år lär inte Assyriska tappa sin bästa spelare mitt under säsongen. Orosmolnet är skador i backlinjen.

4. Brommapojkarna - En fjärdeplats kanske är för lågt för ett BP som inte har tappat så många tongivande spelare som man kunde befara, efter fjolårets degradering. Hade dock svårt med målskyttet förra säsongen och kan kanske få en del problem med det även i Superettan. Dessutom säger erfarenheten att ytterst få lag klarar av att gå upp i Allsvenskan, efter att ha åkt ur året innan. BP riskerar också att tappa några av sina talangfulla nyckelspelare under säsongen, vilket kan skapa en del turbulens.

5. Landskrona - Trots seriens bästa nyförvärv i Marcus Lantz tror jag att Landskronas defensiv kommer att vara för dålig för att man ska ta steget upp i år. Dessutom är min känsla att Landskrona snarare presterade över sin normala nivå än under densamma, ifjol. Laget är dock svårtippat och kan mycket väl vinna serien.

6. Åtvidaberg - Har gjort två bra säsonger på rad, men landar i år på en mer rimlig nivå trots att laget är bättre än när man senast gick upp. Sista laget som jag tror har chansen på Allsvenskan.

7. Degerfors - Det här tipset baserar jag helt på det jag såg under fjolåret. DIF spelade mycket bra, men tyvärr tyder väl det mesta på att laget även i år kommer att få lite svårt med effektiviteten. Man har helt enkelt för dåliga spelare, rent individuellt. Några snäpp uppåt i tabellen kan man nog ändå ta och en mittenplacering är att vänta.

8. Falkenberg - Har med begränsade resurser byggt upp ett bra lag med ett antal klasspelare. Bredden saknas dock och FFF får tillbringa även 2011 i tabellens mittenskikt.

9. Jönköpings Södra - Trodde jag en del på inför fjolåret, men man infriade verkligen inte förväntningarna.  I år lär det dock gå bättre för laget som har några kompetenta spelare och seriens kanske bästa anfallspar. Truppen är dock ojämn och någon toppstrid lär det inte bli för smålänningarna.

10. Ljungskile - Ljungskile har en del spännande spelare, men truppen är för tunn för att klara de skador som oundvikligen kommer för alla lag. En plats i mitten är att vänta.

11. Ängelholm - Har tappat viktige tränaren Roar Hansen och rutinerade målvakten Daniel Andersson. Är sämre än ifjol, men behöver inte oroa sig för att åka ur. Bra nyförvärv i Marcus Lindberg.

12. Öster - Har knutit till sig tränaren Roar Hansen och ser spelartruppsmässigt inte sämre ut än ifjol. Blir bättre än ifjol, men får kriga för att slippa undan kval.

13. Brage - Har några riktiga toppspelare, men det är tunt bakom dem. Kvalar sig kvar.

14. Värnamo - Min kunskap om Värnamo är minst sagt begränsad, men jag misstänker att det knappast var ett plus att tappa tränaren Jonas Thern. Värnamo har ett ungt och lovande lag som kan utvecklas under säsongen. Det gör att man håller två lag bakom sig.

15. Qviding - Jag kan inte påstå att jag har någon vidare koll på Qviding, men truppen ser inte märkvärdig ut och man tog sig inte upp av egen kraft ifjol. Att man fick sin plats ganska sent gynnar inte heller laget.

16. Västerås SK - Känner jag inte till mycket om, men det ser tunt ut. Exempelvis talar en kontrakterad (17-årig) målvakt sitt tydliga språk.

Hur har er Silly Season varit?
- Reservmålvakten Stefan Lagergren har lämnat och ersatts av Hudiksvalls förstekeeper Niklas Larsson. En rockad som minst bör gå på ett ut.
- Högerbacken Billy Berntsson skrev under vintern på för skotska Kilmarnock. Som ersättare för honom har snabbe finnen Patrik Rikama, från Mariehamn i finska högstaligan, tagits in. Även det en rockad som ser ut att minst gå på ett ut, då Billy Berntsson körde fast ganska rejält under sitt sista år i GIF.

- Vidare har Hannes Sigurdsson och Aziz Corr Nyang lämnat på anfallssidan. Tunga namn kan tyckas, men Aziz gjorde ingen bra säsong ifjol och blir på grund av sin ojämnhet och olämplighet som ensam forward ingen jätteförlust. Hannes Sigurdsson var den bästa spelaren i GIF-truppen ifjol, men han utnyttjades illa och bänkades ofta. Han blev ett problem och det var nog bäst för alla parter att han lämnade. Som ersättare för dessa toppanfallare har tre spelare tagits in. Denis Ramos dos Santos från Kemi Kings (i finska andraligan) har sett spännande ut på försäsongen och kan bli den målskytt vi behöver. Dessutom har hypersnabbe Pontus Engblom lånats in från AIK och den helt oprövade brassen Gilmar har hämtats från sitt hemland. Den senare har jag inte själv sett live, men han sägs ha en väldigt hög högstanivå, men en väldigt låg lägstanivå och lär mest få ägna sig åt inhopp. Forwardssidan känns osäker inför i år och lär avgöra lagets framgångar.

- Giffarna har även förlorat landslagsmeriterade vänsterbacken Mattias Nylund och tidigare utlånade mittbacksreserven Erik Löfgren.

- Man har å andra sidan kunnat knyta till sig två meriterade och förhoppningsvis duktiga defensiva mittfältare. Den landslagsmeriterade 31-årige norrmannen Roger Risholt hämtades från Fredrikstad, medan den gamle GIF-hjälten Stefan Ålander lämnade Kalmar till förmån för sin hemstad. Dessa kloka innermittfältare ska förhoppningsvis innebära den stora positiva skillnaden gentemot ifjol, då Giffarna släppte in alldeles för många mål.

- I övrigt har några juniorer plockats upp från de egna leden och i sista stund skrev den mexikanske U-20-landslagsspelaren Alexis Mendiola på för klubben. Den unge teknikern som sägs ha ett bra passningsspel kommer närmast från ett provspel med Wigan, där problem med arbetstillstånd satte stopp för en övergång. Han har även provspelat för Fiorentina.

Vilken startelva tror ni startar i premiären?
- Jag är ingen läkare och kan inte avgöra om Christian Brink och Nuri Mustafi blir spelklara till premiären, men jag tippar på följande elva:

Denis Ramos dos Santos
Emil Forsberg - Jonas Wallerstedt - Ari Skúlason
Roger Risholt - Stefan Ålander
David Myrestam - Christian Brink - Fredric Jonson - Patrik Rikama
Tommy Naurin

Hur har spelet sett ut under försäsongen?
- Jag har, eftersom jag bor i Stockholm, tyvärr bara haft möjligheten att se en match live i år. Därför svarar jag på frågan utefter den känsla som jag har fått av det jag har sett och läst mig till.

- På det stora hela har det varit ok (på gränsen till dåligt på grund av två väl stora förluster). Det har mestadels sett helt ok ut defensivt.  Noterbart i det sammanhanget är också att viktiga defensiva pjäser som Christian Brink och Nuri Mustafi har missat stora delar av försäsongen och att Stefan Ålander ännu inte har hunnit göra sin efterlängtade GIF-comeback. Framåt har det dock vart tunnare och vi Giffare oroar oss lite över vem som ska kunna stå för i alla fall 10-15 mål.

- GIF har spelat mot fyra svenska lag av Superettaklass eller bättre (AIK, Syrianska, Mjällby och Gefle). Matcherna mot de lagen är således de enda som man kan dra några riktiga slutsatser ifrån. En 2-3-förlust mot ryska Metallurg Krasnoyarsk, eller en 4-0-viktoria mot Umeå säger inte så mycket och det gör inte heller en 2-0-, respektive 3-1-seger mot Östersund eller en 2-1-vinst mot Umeå i en februarimatch.

-Hemma mot AIK höll Giffarna visserligen spelet uppe väl, men ett antal försvarsmisstag kombinerat men en usel effektivitet framåt gjorde att Solnalaget kunde vinna med hela 3-0.

-Borta mot Syrianska var jag på plats och fick se en bra insats. Försvarsspelet fungerade riktigt bra, men ett antal farliga felpassningar slogs och dessa gjorde att Syrianska skapade några chanser. Matchen var helt jämn och slutade rättvist 1-1 sedan Jonas Wallerstedt kvitterat för Norrlandslaget. Båda lagen hade några ordinarie spelare borta.

- Mot Mjällby på Cypern slutade en händelsefattig match 0-0.

- I den näst sista träningsmatchen kom den stora plumpen - 0-4 borta mot, i Allsvenskan bottentippade, Gefle. I en jämn första halvlek fick Gefle en sen straff och gjorde 1-0. GIF hade i början av andra halvlek en trippelchans (bland annat en ribbträff), men Gefle kunde i anfallet efter sätta ett långskott och sedan gick luften ur mitt kära GIF som blev helt förnedrat av Gefle. Gefle hade tidigare under försäsongen mött ett antal andra Superettaklubbar och Geflefansens dom var tydlig - GIF åker ur Superettan!

Vad talar för laget i år, vilka är era styrkor?
- Precis som ifjol så finns det många som kan avgöra matcher. Dessutom har både bredden och defensiven stärkts. Giffarna har bänkspelare som kan komma in och avgöra matcher och i mitt tycke är truppen bredast i serien. Spelare som Ålander och Risholt lär stärka upp det centrala mittfältet rejält defensivt. Vi har redan en bra målvakt i Tommy Naurin och ett utmärkt mittbackspar i Christian Brink och Fredric Jonson. Defensiven bör kunna bli en styrka i år, även om det ser lite sämre ut på ytterbacksplatserna.

Vilka orosmoln syns på himlen?
- Vem ska göra de stora mängderna mål och kan Giffarna i år kombinera ett offensivt spel med ett bra försvarsspel? Ifjol var försvaret bara bra när man backade hem.

Vilken spelare blir årets utropstecken i er klubb?
- Även om jag hoppas på en anfallsbrasse så kan jag inte undgå att svara Emil Forsberg. "Mini-Foppa" var redan ifjol en toppspelare i sina bästa stunder, men i år kan han mycket väl ta steget till att bli en av seriens bästa spelare i match efter match. Emil är i mina ögon en större talang än Linus Hallenius...

Stort tack till Joakim för att du ville vara med och berätta om läget i ditt lag!

Pernilla Olsson2011-04-07 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans