Inför Superettan: Hammarby
Tillbaka i grönvitt!

Inför Superettan: Hammarby

Hammarby motsvarade sannerligen inte fansens förväntningar förra året. I år har laget tappat förra årets stora stjärna Linus Hallenius men med nyförvärv som Björn Runström och Paulinho Guara ser man förväntansfullt fram mot säsongen i Bajenland.

Ragnar och Henning i Hammarbyredaktionen. Hur tippar ni att tabellen ser ut när säsongen är slutspelad?

1. Landskrona
 2. Assyriska
3. Hammarby
4. Åtvidaberg
5. Brommapojkarna 
6. GIF Sundsvall
7. Falkenberg
8. Ljungskile
9. Degerfors
10. Ängelholm
11. IK Brage
12. Öster
13. Jönköping Södra
14. Värnamo
15. Västerås
16. Qviding
 
 - Så här har jag tänkt när jag tippat min tabell, berättar Henning i Hammarbyredaktionen. Landskrona BOIS ser väldigt starka ut i år, framförallt offensivt. Marcus Lantz är kanske superettans bästa värvning och han får sällskap på mittfältet av sin gamle kompis i Helsingborg Fredrik "Mini" Svanbäck samt danske Thomas Raun. Anfallet med sydafrikanen Amethyst Bradley "Surprise" Ralani, den förre "HIF" och Mjällbyspelaren Fredrik Olsson samt Fredrik Karlsson som förra året gjorde 12 mål i Superettan, är ett stort hot mot alla lag. Ett litet frågetecken sätter jag på försvaret där det blir extra viktigt att spelare som Linus Malmqvist och nyförvärvet från Helsingborg, Fredrik Liverstam, håller sig skadefria. Noterbart är annars att hela sex spelare (om jag räknat rätt) tidigare representerat Helsingborgs A-lag, samt att den förre Hammarbyspelare Max Mölder, som spelade i Bajens framgångsrika P-84 lag tillsammans med b.la. Björn Runström, nu har en fast plats som ytterback i "BOIS". Landskrona tar i kraft av den starkaste truppen förstaplatsen i Superettan.
 
-Assyriska mönstrar som vanligt ett väldigt stark trupp. Assyriska har värvat smart och plockat in den duktige BP-spelaren Imad Chedeh samt Kalmars Jimmie Augustsson. Anfallet har man förstärkt med den fd. Djurgårdsspelaren Jones Kusi-Asare, som suttit och huttrat i Esbjergs frysbox ett bra tag. Kanske ingen supervärvning, men visst kommer Dr. Jones att smälla in ett par mål även i år. Varför placerar jag då Assyriska före Hammarby? Jo, av den anledningen att jag tror att Assyriska i långa loppet kommer att vara jämnare och således plocka fler poäng än Hammarby. Däremot skulle det inte förvåna mig om laget precis som förra säsongen tappar sex pinnar mot just Bajen, men tar igen det med genom säkra segrar mot exempelvis Västerås och Qviding. Det tar mig emot att skriva detta, men jag tror att Assyriska kommer att ta den andra direktplatsen till Allsvenskan.
 
-Mitt eget Hammarby då? Det var länge sedan som det andades så mycket optimism kring Bajen. Det är nu vi ska upp till serien där vi hör hemma, nämligen allsvenskan. När säsongen är summerad tror jag faktiskt att vi kommer att ha nått det målet, även om vägen dit inte kommer att vara spikrak. Det finns många frågetecken inför årets säsong; håller Björn Runström och Paulinho samma klass som senast det begav sig? Har Roger och Roger lyckats täta ihop försvaret? Kommer vi återigen tappa en massa onödiga poäng mot bottenlagen? Kommer spelarna att vika ner sig om det går lite tungt i början? Kort sagt, det är med stor ovisshet som jag beger mig till Södertälje fotbollsarena för att bevittna seriepremiären mot Assyriska. En match som kan bli väldigt viktig inför fortsättningen. Jag tror i ärlighetens namn att det kommer att ta ett par omgångar innan spelet lossnar och nervknutarna släpper. Hur många poäng vi då har tappat tror jag kommer bli avgörande för den fortsatta utgången av serien. Mitt tips är att Bajen anno 2011 tar en kvalplats.
 
-Åtvidabergs Kopparvallen är återigen en superettan-arena, även om det var nära att bli en allsvensk arena även denna säsong. Åtvidaberg gjorde en BP i omvänd ordning förra säsongen och reste sig på ett mirakulöst sätt under andra halvan av serien, efter att bara ha tagit en handfull poäng under de första sju omgångarna. Klubben har fått behålla stommen i truppen från förra året och den gamle legenden Kristian "Pligg" Bergström gör otroligt nog ytterliggare en säsong i den blåvita tröjan. Hans känsliga fötter kommer som vanligt att ge Åtvidaberg många mål på fasta situationer. "Åtvid" kommer att plocka många poäng hemma på Kopparvallen, men jag tror inte det räcker till varken direktavancemang eller kval. En fjärdeplats blir facit.
 
- På pappret har BP ett väldigt starkt lag och det finns precis som vanligt väldigt mycket talang i truppen. Frågan är dock vad förra säsongens ras genom den allsvenska tabellen satte för spår på spelarnas psyken. Faktum är ju att luften helt gick ur laget efter sommaruppehållet, när John Guidettis reste tillbaka till Manchester. Saknaden av en målskytt blev helt enkelt allt för stor. Försvaret ser i år precis som förra säsongen väldigt stabilt ut, med kända profiler som Nicklas Carlsson och Pontus Segerström framför den duktige U-21 landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt. Däremot sätts en stor press på att Pablo levererar på topp och sett ur bajenögon så känns ju knappast Pablo som den frälsare och målgörare som BP är i behov av. Jag tror att Brommapojkarna gör få mål framåt, släpper till ännu färre mål bakåt. Det slutar med ett stort antal oavgjorda matcher och en femteplats.
 
-Stackars GIF Sundsvall. Man föll på målsnöret igen förra säsongen, precis som så många gånger tidigare. I år har man hoppat på det internationella tåget och värvat två brassar, en norsk fd. landslagsspelare samt en finländare, i hopp om att återigen nå allsvenskan. Hur bra dessa spelare är kan jag bara spekulera om, men min magkänsla säger mig att det inte kommer att räcka ända fram i år heller för Sundsvall. Ett annat tapp som kan bli kännbart är att den storväxte isländske forwarden Hannes Sigurdsson har lämnat laget. En spelare som genom åren satt skräck i många motståndarlags supportrar.
 
-Falkenberg gjorde en stark höstsäsong förra året och slutade på en sjundeplats en poäng före Hammarby. Att Falkenberg skulle ta färre pinnar i år har jag egentligen svårt att tro, med den starka truppen som man har. Med spelare som Daniel Alexandersson och de fd. HBK-spelarna Per "Texas" Johansson och Emil Jensen har jag svårt att se Falkenberg floppa. En topp åtta placering känns helt realistisk. Tråkigt nog fick "Texas" inte behålla sin roll som spelarkrönikör i tidningen Offside efter övergången till Falkenberg, till min och många andras stora besvikelse.
 
-Ljungskile IK kämpar på i superettan och är en skräck för alla lag. Man har ett knippe internationella spelare, en anfallsuppsättning som gör minst ett tiotal mål var varje säsong och en legendarisk tränare i Bosse Wålemark. Framförallt så krigar man stenhårt för varandra, känner till varenda grop på Starke Arvid arena, och vet hur man utnyttjar de kyliga nordanvindarna på bästa sätt. Det bär laget hela vägen till en åttondeplats.
 
-Degerfors slog Hammarby för ett par veckor sedan med 4-0 och ska man gå efter det resultatet så borde jag snarare byta plats på lag nummer nio och lag nummer tre på listan. Det kommer jag dock inte göra utan jag placerar Degerfors i mitten av tabellen. Brukslaget gjorde en mycket stark vårsäsong förra året, för att sedan totalt klappa igenom under hösten. Försäljningen av Johan Bertilsson till Kalmar får antas ha varit en bidragande orsak till raset. Det finns en stor risk att att storklubbarna rycker i lagets nyckelspelare även i år. Rutinerade spelare som Tobias Solberg och Peter Samuelsson bär tunga lass på sina ryggar om Degerfors ska nå en framskjuten placering.
 
-Ängelholm lär gneta på i mittenregionen även denna säsongen. Ett homogent lag med ett några kända namn, men som saknar spetskompetensen för att kunna utmana topplagen. Låt oss hoppas att lagets duktige anfallare David Bennhage blir mållös i matcherna mot Bajen i år. Lite rolig kuriosa är att islänningen och den förre Hammarbyspelaren Heidar Geir Juliusson representerar Ängelholm.
 
-Borlänges stolthet Brage gjorde en bra säsong förra året och slutade elva. Laget har endast värvat den förre Kalmarspelaren Mikael Eklund från Assyriska och fått behålla större delen av förra årets trupp. Det talar för en placering i närheten av den elfteplats som man slutade på förra året. Spelare att hålla ett extra öga på är ex-aikarna Vyacheslav Jevtushenko och Niklas Sandberg samt Daniel Åkervall som förra året smällde in 13 mål från sin mittfältsposition.
 
-Klassiska Öster med fyra SM-guld på meritlistan tar i år nya tag efter förra årets knackiga säsong. Man har värvat ganska smart. Denis Velic, som lämnade Syrianska av privata skäl har anslutit sig till truppen. Ett annat nyförvärv är en viss Freddy Söderberg, som kanske kan få en nytändning i Öster. Söderberg har ju även representerat ett annat superettan lag, Värnamo, där han gjorde 23 mål i Division 1 Södra 2007. Jag tror att Öster kan överraska många lag och anfallsparet Freddy Söderberg och Olivier Karekezi kan säkert stänka in en hel del mål. En tolfteplats känns rimligt för Växjölaget och kanske kan man till och med avancera ytterliggare någon eller några placeringar om formen infinner sig.
 
-Jönköping Södra tror jag kommer att få det tufft i år. Man har tappat den duktige mittfältaren Kristoffer Fagerkrantz och Daryl Smilie till Kalmar. Daryl som under höstsäsongen var utlånad till Jönköping, gav laget ny energi och var en starkt bidragande orsak till att laget lyckades hålla sig kvar i Superettan via kval mot Sirius. Nu står hoppet om en bra tabellplacering till den gamle sluggern i anfallet Per Cederqvist, samt åldermannen Dennis Östlundh, som efter en lång karriär i Assyriska numera bosatt sig i Jönköping.
 
-Värnamo måste jag ärligt erkänna att jag inte har så bra koll på. Jag vet att man tidigare hade bronshjälten Jonas Thern som tränare och att han inte valde att fortsätta sitt uppdrag efter att Värnamo tog steget upp i Superettan. Glen Ståhl och Tony Johansson ersatte. Även Jonas Therns son Simon Thern lämnade klubben för att försöka ta en plats i Helsingborg. Värnamo vann division 1 södra förra året en poäng före Qviding och spelar enligt uppgifter en rolig och offensiv fotboll med brassen och den fd. Helsingborgsspelaren Rafael Porcellis de Oliveira på topp. Det blir många Smålandsderbyn i Superettan detta år, men tyvärr tror jag att Värnamo allt som oftast kommer att dra det kortaste strået i matcherna. 
 
- Västerås vann Division 1 norra förra året. En serie som Hammarby TFF länge ledde, men slutade på fjärde plats i. Man gjorde en bra höstsäsong vilket tillslut gav en biljett till Superettan. Ett namn som direkt sticker ut är den gamle Djurgårdsspelaren Stefan Bärlin som med sina 34 år är klart äldst i ett annars väldigt ungt lag. Tyvärr når de talangfulla nykomlingarna inte ända fram till nytt kontrakt.
 
Lite tråkigt kan tyckas att jag tippar nykomlingarna i serien på de tre sista platserna, men faktum är att jag tror att steget från Division 1 till superettan är väldigt stort i år. Det finns många duktiga lag med bra trupper och jag räknar inte in Qviding som ett av dessa lag. Man fick en plats i Superettan när Örgryte degraderas till Division 1 och har inte förstärkt laget nämnvärt inför säsongen. Tyvärr blir det respass direkt för Qviding. Något man säkert kunde ha undvika om man slagit ihop föreningen med Örgryte.  ¨
 
Imponerande! Det egna laget då, hur har er silly season sett ut?
- Vi har fått in spelare som Sinan Ayranci, Björn Runström, Paulinho Guara och Rojen Sürek. Vi har förutom då Linus Hallenius även sagt hej då till Tobias Holmqvist, Filip Bergman och Christian Traore.
 
 - Jag vill vara tydlig med att det där är Hennings tabell, ler Ragnar. Själv har jag tippat Hammarby som etta!

Vilken startelva tror ni startar i premiären?
 Johannes Hopf
--
David Johansson
Marcus Törnstrand
Jose Monteiro
Fadi Malke
---
Petter Furuseth
Andreas Dahl
Carlos Gaete Moggia
Simon Helg
--
Paulinho Guara
Björn Runström
 
Hur har spelet sett ut under försäsongen?
- Det har väl varit ganska stabilt utan några jättetoppar. Däremot inledde man med en floppmatch mot Degerfors (0-4). Målskyttet har väl varit sisådär medans försvaret har sett stabilt ut. Något som Roger och Roger sätter i första hand. Med världens bästa anfallsbesättning så kommer målen komma i år också, säger Ragnar.
 
Vad talar för laget i år, vilka är era  styrkor?
- Offensivt sett ser detta ut att bli ett väldigt roligt år. Förstärkningarna av "Runa", Paulinho och Sinan kommer att tillföra laget mycket framåt. Längst bak står Superettans bästa målvakt Johannes Hopf. Även mittfältet ser starkt ut, men jag känner en viss oro för att denna lagdel kan vika ner sig om det går lite tungt spelmässigt.
 
Vilka orosmoln syns på himlen? 
- Jag känner mig inte helt trygg med försvaret. Förra året var det stundtals rena hönsgården där nere och det blev oroligt så fort motståndarna kom över på våran planhalva. Nu hoppas jag att de unga spelarna som Fadi Malke och Marcus Törnstrand tar ytterligare ett steg i sin utveckling och att Roger Sandberg och Roger Franzén fått bättre ordning på positionsspelet, menar Henning.
 
- Bajenhimlen har aldrig varit så klarblå (eller grön?) på ett gäng år. Kanske det kan finnas någon tillstymmelse om man letar, men som bajare idag så ser vi bara det fina. Vi rider just nu på en framgångsvåg sedan cupfinalen och en fin vinter vad det gäller silly season och arbetet med gubbarna ovanför laget (läs styrelse och sportslig organisation). En våg som inte ens den dystraste pessimisten skulle kunna bryta, säger Ragnar
 
Vilken spelare blir årets utropstecken i er klubb?
- Årets utropstecken blir Fadi Malke. En spelskicklig back med känsliga fötter, som förhoppningsvis kommer att ta ytterligare ett steg i sin utveckling i år, säger Henning
- Jag tror att bara Monday James får vara frisk så kommer han att visa sig att vara vår bäste back, säger Ragnar.

Stort tack till Henning Mårtensson och Ragnar Wernstedt för att ni tog er tid att komma med era synpunkter inför säsongen!

Pernilla Olsson2011-04-05 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans