Inför Superettan: IF Brommapojkarna
Pablo Piñones-Arce är, enligt Wiklund, BPs viktigaste spelare inför säsongen.

Inför Superettan: IF Brommapojkarna

Nedräkningen fortsätter. En av seriefavoriterna tippas vara IF Brommapojkarna. August Wiklund i BPs redaktion presenterar här sin syn inför kommande säsong.

Så här tippas sluttabellen:
1. Brommapojkarna
2. Trelleborg
----------------------------------
3. Halmstad
----------------------------------
4. Hammarby
5. Assyriska
6. Landskrona
7. Ängelholm
8. IFK Värnamo
9. Degerfors
10. Ljungskile
11. Öster
12. Jönköpings Södra
----------------------------------
13. Falkenberg
14. Brage
----------------------------------
15. Varberg
16. Umeå
 
- Superettan är i vanlig ordning en väldigt oviss serie, där flertalet lag i serien har potential att nå Allsvenskan. Allt kan hända under en säsong, men mycket hänger på vilka lag som slipper skador på sina respektive nyckelspelare. Att försöka sig på att tippa en sluttabell är nästintill en omöjlighet, men jag har i alla fall gjort ett försök. Som jag ser det finns det sju lag som huvudsakligen kommer att kämpa om uppflyttningsplasterna. De fem efterföljande lagen är enligt mig något svagare än lagen ovan i min sluttabell och jag bedömer deras chanser till avancemang som mindre. Resterande fyra lag kommer att få det tufft i år. Anledningen till att jag tippat BP som seriesegrare beror mycket på kontinuiteten i truppen och att man fått behålla samtliga spelare som man velat behålla. Man har kunnat bygga vidare på säsongen ifjol och det känns som om laget har höjt sig ett par nivåer i år.

Redaktionerna som skriver om Superettan ombeddes alla att tippa sin sluttabell. I den sammanlagda tabellen tippas BP sluta på en fjärdeplats när säsongen är över. 

Beskriv hur försäsongen varit?

- Det har varit blandade resultat. Till en början radades vinsterna upp, men nu på senare tid har det blivit en del förluster. BP:s facit under försäsongen: fyra vinster, två oavgjorda och tre förluster. Det bör sägas att två av förluster har kommit mot allsvenskt motstånd. Men sammantaget har det fungerat bra spelmässigt och det känns som om BP har taget ytterligare kliv i rätt riktning i år gentemot fjolåret. Man har blivit allt bättre på att ta tag i taktpinnen och vara det bollförande laget, men vid några matcher under försäsongen har man kommit till alltför få kvalificerade målchanser, men förhoppningsvis är det löst till premiären.
 
Spelare in:
Niklas Westberg (målvakt, IFK Norrköping), Victor Söderström (anfallare, BP:s juniorer), Jakob Une-Larsson (försvarare, BP:s juniorer), Ludwig Augustinsson (försvarare, BP:s juniorer), Martin Falkeborn (försvarare, BP:s juniorer), Aziz Corr-Nyang (anfallare, GIF Sundsvall) och Filip Tronêt (anfallare, Västerås SK).

Spelarförluster: Kristoffer Nordfeldt (målvakt, SC Heerenveen), Ferhat Korkmaz (försvarare, klubb ej klar), Elliot Lindberg (försvarare, klubb ej klar), Dalil Benyahia (mittfältare, klubb ej klar), Saihou Jagne (anfallare, IFK Mariehamn), Karl Larson (försvarare, IK Sirius) och Nicklas Bärkroth (anfallare, IFK Göteborg).

Vilka är era förhoppningar inför säsongen?
- Den utpekade målsättningen från klubben är att förbättra sjätte placeringen från ifjol. Annars har man sagt att laget ska befinna sig i Allsvenskan senast säsongen 2014. Personligen tror jag att laget är redo att ta klivet tillbaka till Allsvenskan redan i år. Man har satsat mycket på kontinuitet och fått behålla samtliga spelare som man hela tiden velat ha kvar, samt att man har flyttat upp några spännande juniorer från de egna ungdomsleden. De unga spelarna som var med under förra säsongen har samlat på sig ett års erfarenhet från spel i Superettan och bara man lyckas undvika längre skador på nyckelspelarna, så går man ett ljust år tillmötes.  
 
Lagets styrkor och svagheter, enligt dig?
- Lagets styrka är enligt mig att laget är samspelt, eftersom truppen nästintill är densamma som under förra säsongen. Dessutom råder konkurrens på samtliga positioner, vilket betyder att det finns flera spelare som utan problem kan kliva in i startelvan vid eventuella skador samt avstängningar. Svagheten är att man har en väldigt ung trupp (14 av 22 spelare är 21 år eller yngre) och om laget hamnar i en svacka kan de unga spelarna få det jobbigt mentalt. Men samtidigt finns det rutinerade spelare i truppen som i så fall kan hjälpa till och se till att bryta den dåliga trenden.   
 
Vem blir lagets viktigaste spelare 2012?
- Pablo Piñones-Arce. Fotboll handlar om att göra fler mål än motståndaren och då behövs en pålitlig målskytt, något som BP har i Pablo. Det blev 14 mål under fjolåret och förhoppningsvis kommer han att tvinga motståndarmålvakterna att hämta bollen ur nätmaskorna minst lika många gånger under den kommande säsongen. Jag gissar på 16 baljor från honom i år och därmed vinner han skytteligan i serien.
 
Vem blir lagets utropstecken?
- Det finns många i laget som kan få sitt stora genombrott i år och bli ett utropstecken, men det är alltid svårt att förutse vem eller vilka av dessa som slutligen kommer få det. Men en spelare som imponerat är Serge-Junior Martinsson Ngouali, som besitter en enorm potential och har sett väldigt pigg ut under försäsongen. Får han allt att fungera så tror jag att han kan komma att dominera på mittfältet i Superettan.
 
Hur tror du att ni startar i premiären?
 - Så här ser jag en trolig BP-startelva (4-3-3):

Niklas Westberg
Tim Björkström – Pontus Segerström – Nicklas Carlsson – Ludwig Augustinsson
Gabriel Petrovic – Joakim Lindner
Serge-Junior Martinsson Ngouali
Nabil Bahoui – Pablo Piñones-Arce – Aziz Corr-Nyang

Tusen tack August!

Svenskafans.com2012-04-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans