Inför Superettan: IFK Värnamo
Tobias Englund

Inför Superettan: IFK Värnamo

Premiären för Superettan närmar sig. Den här presentationen handlar om smålandslaget IFK Värnamo. Mikael Lingeskog och Andreas Karlsson i Värnamos redaktion presenterar här sina tankar inför den säsong som alldeles strax drar igång.

Så här tippar vi tabellen:
 

1. Trelleborgs FF
2. Ängelholms FF
----------------------------------
3. Halmstad BK
4. Jönköping Södra
5. Hammarby IF
6. Landskona BoiS
7. Falkenberg FF
8. IFK Värnamo
9.  Östers IF
10. Assyriska FF
11. Degerfors IF
12. IF Brommapojkarna
----------------------------------
13. Ljungskile SK
14. IK Brage
----------------------------------
15. Umeå IK
16. Varberg Bois
 
- Vi tror att Trelleborg är ordentligt hungriga på tillbaka march rakt upp i Allsvenskan, även halmstad kommer vara med i toppen, men vi tror ÄFF kan utmana dem och kniper andra platsen. I mitten tippas det bli lika jämnt som förra säsongen där ett stort antal lag gör upp om många placeringar. I botten tippar vi nykomlingarna Umeå och Varbeg som i och för sig spelar utan den tunga pressen som nykomlingar, men trots det tror vi de båka kommer få det tufft.

Redaktionerna till lagen i Superettan fick alla tippa sina sluttabeller. När det gäller Värnamo så går åsikterna isär något då en del redaktioner tippar dem som ett mittenlag medan andra som ett lag som får kämpa i botten. I den totala tabellen tippas Värnamo sluta på en 13:e plats.
 
Beskriv hur försäsongen varit?
- Försäsongen har bjudit på både svängigt spel och svängiga resultat. Det började med match mot Åtvidaberg, som lämnade superettan bakom sig för spel i allsvenskan under 2012, har blev det förlust med 4-1, men IFK fick chansen att testa lite nya spelare och resultatet var ingen stor besvikelse ändå. Andra matchen blev vinst mot Falkenbergs FF där nya forwarden Ricky Yarsuvat presenterade sig genom att göra bägge målen. I tredje matchen lyckades man vinna mot Varberg BoiS med knappa 4-3, trots stundtals mycket bra spel släpte man in BoiS i slutet av matchen, i närstkommande match var det tvärtom när laget visade moral och vände 1-3 mot Ängelholm till 3-3 under sista kvarten. 2 ytterligare förluster har kommit genom matcher mot Halmstad BK (1-0) och Mariehamn (0-2) och i den senste matchen fick man med sig 2-2 mot allsvenska Mjällby.
 
Vilka är era förhoppningar inför säsongen?
- Vi tror att de flesta förknippar IFK Värnamo med förra årets gigant Victor Claesson och därför har en skepsis mot laget i år när han gått till Elfsborg. Trots att man tappar några riktigt viktiga spelare har försäsongsmatcherna visas att man inte tänker överge sin filosofi om att vilja spela attraktiv fotboll. Att det inte har varit fullt attraktivt i varje match under försäsongen tror vi beror mer på att det varit just försäsong. Förhoppningarna från oss på redaktionen är därför höga och vi tippar laget mer upp mot mitten än vad det slutade med 2011!
 
Spelare in: Richard Yarsuvat, Anfall, IF Elfsborg. Elmin Kurbegovic,Mittfält, IF Elfsborg. Johan Nicklasson, Back, Jönköping Södra. Carlos Gaete, Mittfält, Sirius.  Sebastian Göransson, Anfall, Huskvarna FF . Björn Åkesson, Målvakt, Halmstad BK. Andreas Hadenius, Back, Sylvia. Dennis Andersson, Anfall, Värnamo Södra. Abduhl Kalilli, Mittfält, Helsingborg.
 
Spelarförluster: Victor Claesson, IF Elfsborg. Loret Sadiku, Helsingborgs IF, Gheoge Andronic, Degerfors IF, Hampus Nilsson, Ängelholm FF. Mattias Svensson. Johan Palm.
 
Vilka är lagets styrkor?
- Styrkan i laget sitter helt klart i filosofin och sättet som man vill spela fotboll. Korta passningar på marken för att såga sig igenom både mittfält och försvar hos motståndarna. Svagheten under förra året var helt klart bristen på riktiga målgörare. Om problemet är löst i och med värvningen av Richard Yarsuvat vågar vi inte svara på än, men vi vågar tro...
 
Vem blir lagets viktigaste spelare 2012?
Mittbacksgiganten Martin Claesson är kanske den mest viktiga kuggen av många. I år får han hjälp av Johan Nicklasson i mittbackslåset som hittills har imponerat på den positionen. I Nicklasson får Värnamo en stabilare back jämfört med Sadiku som försvann till Helsingborg, men eventuellt tappar man något i speluppbygnaden som var Sadikus absoluta spets. Vi som såg Lauret förra året kan bara hylla Helsingborgs för deras geniala värvning, vi tror Sadiku kommer spela i landslaget inom ett år.
 
Vem blir lagets utropstecken?
- Vi tror att 2012 blir Dzenis Kozicas år, Dzenis som har en underbar explosivitet och teknik, har lagt till med mer muskler under vintern, och kan bli hur bra som helst.

Stort tack Mikael och Andreas för att ni svarade på frågorna!

Svenskafans.com2012-04-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans