Inför Superettan: IK Brage

Inför Superettan: IK Brage

Turen har nu kommit till Dalarna och IK Brage. Jonas Tuori i Brageredaktionen är den som summerar läget i sitt lag inför premiären.

Så här tippar Jonas att sluttabellen ser ut:
1. Trelleborgs FF        
2. IF Brommapojkarna
--------------------------------
3. Halmstads BK
4. Östers IF
5. Assyriska FF
6. Falkenbergs FF
7. Ängelholms FF    
8. IK Brage    
9. Hammarby    
10. Degerfors IF    
11. Landskrona BoIS
12. Ljungskile SK    
--------------------------------
13. Jönköpings Södra IF
14. Varbergs BoIS FC
--------------------------------
15. IFK Värnamo
16. Umeå FC    

- Lagen från allsvenskan får gälla som favoriter även om historien visar att någon av dem riskerar att floppa. BP lyckades inte ta sig tillbaka till allsvenskan ifjol men i år tror jag att de kan utmana på allvar. Öster har tappat Freddy Borg men senare i år får de en ny arena i gengälld. Jag tror att detta ger föreningen ett lyft och att de slåss om de allsvenska platserna in i det sista. Ängelholm har tappat Sebastian Andersson men trots intressanta nyförvärv så tror jag att de får det svårt att upprepa fjolårets prestation. Nykomligarna får det svårt som sig bör.
- Varberg har värvat friskt och tippas av många kunna skrälla men de har gått raka vägen från division 2 till superettan vilket jag tror visar sig vara en för tuff klättring. Umeå får som norrlandslag se sig nederlagstippade som vanligt. Ser man till truppen så är det svårt att tro något annat men få lag kommer att åka från Umeå med tre poäng. Värnamo har tappat nyckelspelarna Viktor Claesson och Loret Sadiku vilket blir alltför kostsamma förluster.  

När redaktionernas sammanlagda tabelltips räknades ut är Brage som både tippas gå bra och mindre bra. En sammanlagd 14:e plats förväntas Brage nå i år, om man får tro våra redaktioner.

Hur skulle du vilja presentera ditt lag?
- 1993 var året Brage senast spelade i allsvenskan. Åren som följt har varit tuffa både rent sportsligt men i synnerhet ekonomiskt. Så sent som 2007 spelade klubben i div. 2 västra svealand. Sedan ett par säsonger är man tillbaka inom svensk elitfotboll där man hör hemma. Årets säsong blir den 70:e i någon av de två högsta divisionerna. Fjolåret var dock en stor missräkning. En sportslig, organisatorisk och ekonomisk katastrof. Spelarna såg till att gå segrande ur kvalspelet med bokslutet visade på ett chockerande underskott. Inför denna säsong har klubben gjort en kraftsamling. Sponsorintäkterna har ökat markant samt så har spelartruppen vässats till vilket ger klubben förutsättningarna till att ta klivet upp ur bottenträsket. Den rutinerade tränarduon Bo Wålemark och Örjan Glans har anställts på heltid. De gavs uttrymmet att värva ett antal spelare vilket resulterade i åtta nyförvärv till a-laget. Utöver det så har en talanggrupp bildats med spelare som står på tröskeln till a-laget. Gemensamt för nyförvärven är att de har skrivit på långtidskontrakt vilket bådar för en långsiktig satsning. Siktet är inställt på att åter bli ett allsvenskt lag.

Hur har försäsongen varit?
- Laget har gjort sina klart bästa träningsmatcher mot de allsvenska lagen men samtidigt har man inte övertygat mot lagen från division 1. Inför årets försäsong har träningsmängden ökats markant med bl a förmiddagsträningar. Tidigare år har det inte varit möjligt pga. spelarnas civila karriärer. Nu har truppen en större möjlighet att slipa på detaljerna vilket kommer att visa sig när säsongen kör igång. 

Spelare in: Caio Mendes (försvarare, IFK Norrköping), Prince Eboagwu (försvarare/mittfältare, Åtvidaberg), Andi Toompuu (mittfältare, Assyriska), Mats Cato Moldskred (mittfältare, FK Bryne), Dragan Kapcevic (anfallare, Gefle IF), Patrik St Cyr (mittfältare, Västerås SK), Peter Nilsson (anfallare, Qviding FIF), Carl Björk (anfallare, på lån från Djurgårdens IF)

Spelarförluster: Johan Eklund (GIF Sundsvall), Tobias Johansson (Dalkurd FF), Mattias Wiklöf (IFK Mariehamn), Gustav Sundström (Dalkurd FF), Alexander Faltsetas (Avslutat lån), Pontus Hagström (Nybergsund IL), Andreas Hedlund (Falu FK), Pontus Hindrikes (Kvarnsvedens IK), Niklas Forslund (okänd klubb), Andreas Lindvall (okänd klubb), Sebastian Zambrano (okänd klubb), Gustavo Ramirez (okänd klubb)

Vilka är era förhoppningar inför säsongen?
- Efter fjolårets katastrofsäsong med fyra olika tränare och 16 raka matcher utan vinst så skulle de flesta vara nöjda med att undvika kval. Klubben har som sagt dragit igång en rejäl satsning inför denna säsong vilket höjer förhoppningarna avsevärt. Med tanke på den klass nyförvärven håller så vore allt annat än en trygg mittenplacering en missräkning.

Beskriv lagets styrkor och svagheter?
- Lagandan är den som lyser klart starkast. Få om något lag har en bättre gruppsammanhållning. Mer konkret så är fasta situationer något motståndarna kommer att poängtera innan matcherna mot Brage. Inför denna säsong har även truppen breddats vilket gör oss mindre känsliga för skador. Det som kan visa sig som en svaghet i inledningen av säsongen är den stora spelaromsättningen. Även om nyförvärven håller hög klass så måste ett lag vara samspelt. Glans och Wålemarks svåra uppgift är att lyckas med det innan serien kör igång.

Vem blir lagets viktigaste spelare 2012?
- Gerhard Andersson. En av seriens bästa målvakter och största vinnarskallar som blir en oerhört viktig kugge om han håller sig frisk.

Vem blir lagets utropstecken?
- Robbin Sellin. En kvick och teknisk mittfältare med ett underbart tillslag. Han sitter på ett utgående kontrakt vilket lär locka till sig scouter från de flesta allsvenska lagen.

Finns det något mer du gärna vill berätta  för oss?
- Den ekonomiska situationen är som de flesta kanske vet väldigt ansträngd. Huruvida Brage får behålla elitlicensen eller inte avgörs den 30 augusti då Brage måste uppvisa ett positivt eget kapital. Besök ikbrage.se för att se vad ni kan göra för att hjälpa klubben. En ny kollektion av souvenirer är även på ingång. En självklarhet för alla exilmasar och kullor. Sist men inte minst, ta er till vallen! Brage behöver er och dalarna behöver ett lag i eliten.

Stort tack Jonas!

Svenskafans.com 2012-04-05 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans