Inför Superettan: Jönköping Södra
André Calisir är en viktig kugge!

Inför Superettan: Jönköping Södra

Hur är läget hos smålänningarna? Vad har hänt i Jönköping Södra under vintern. John Marthinson och Marcus Johannesson i redaktionen ger oss här en ordentlig inblick.

Hur har er försäsong varit?
- Lite upp och ner men mestadels uppåt. Mot de allsvenska lagen har man haft svårt att hålla jämna steg i 90 minuter och det har runnit in lite väl många bollar. Samtidigt har man endast mäktat med 1 mål framåt på 4 matcher. Dock har man spelmässigt inte varit underlägset något av lagen men man har helt enkelt inte lyckats förvalta de perioder under matcherna när man varit det bättre laget.
Bättre har det då gått mot lag på samma nivå eller nivåerna under. 6 segrar av 7 möjliga och faktum är att man hållit nollan i dessa 6 vinster och sett förvånansvärt stabila ut bakåt. Jag skriver förvånansvärt då man som Södra-supporter inte är alltför bortskämd med en fungerande defensiv. Bland dessa segrar sticker matcherna mot Husqvarna FF och Östers IF ut eftersom de båda är bittra rivaler och spelar i samma serie. Jag tror det är viktigt att man satt sig lite i respekt inför säsongen. Nu återstår bara en träningsmatch innan allvaret drar igång och det är väl det vi alla längtat efter.

- Annat har det som brukligt varit mängder av skador som stört uppladdningen för många. Inte minst för Daryl Smylie som bara kunnat medverka i 3 utav lagets 11 matcher. Trotjänaren och grovjobbaren Fredric Fendrich är den ende som startat samtliga matcher. Men man har ändå lyckats spela ihop en hyfsat intakt startelva och de flesta av nyckelspelarna har hållit sig friska vilket är fundamentalt. Nyförvärven, med Fredrik Olsson och Ronny Sabo i spetsen, har gjort bra ifrån sig och kan komma att bli väldigt viktiga. Dessutom har många av ungdomarna som fått chansen tagit den. Tänker då främst på målvakten Anton Cajtoft som sett riktigt mogen ut mellan stolparna.

Hur ser truppen ut?
Spännande, med en blandning av ungt och lite äldre och mer erfarna spelare. Man har kunnat behålla sin stomme med namn som André Calisir, Jesper Svensson, Joakim Karlsson, Fredric Fendrich, Daryl Smylie och Tommy Thelin. Dessa spelare har ett par år på nacken tillsammans nu och förväntas visa vägen för en annars ganska oerfaren trupp. Bland de yngsta känns det som att Jesper Manns, Dijan Vukojevic, nyss nämnde Anton Cajtoft och Max Watson (som flyttades upp i a-laget i år) har stor potential. Jag tycker det finns bra täckning på nästan varje position, speciellt på målvakt och försvarssidan. Det är spelfördelare det är ont om, alltså får inte Smylie gå sönder.

Spelare in:                                                                                              
Damir Mehic, mv, från Häcken
Carlos Garcia, b, från Parma (lån)
Max Watson, b, från J-Södra U
Amer Eriksson-Ibragic, b, från J-Södra U                                   
Simon Dimitrijevic, mf, från J-Södra U
Ronny Sabo, mf, från Halmia
Kirill Laptev, mf/anf, från Olimp Fryazino
Fredrik Olsson, anf, från Landskrona

Spelare ut:
Zourab Tsiskaridze, b/mf, klubb ej klar
Michael Nanchoff, mf, till Portland
Edin Hamidovic, mf, till Skövde
Victor Nilsson, mf, till Mjällby
Philip Djup, mf/anf, till Tenhult
Kenan Hajdarevic, anf, till SönderJyske                                                                  

Har försäsongen haft någon enskild höjdpunkt?
- Besegra Östers IF i all ära, men det var givetvis att trycka dit lillebror Husqvarna FF. Matchen spelades i Tipshallen (Elmia) i Jönköping och det var knökfullt inne i hallen, 1700 personer var på plats och uppemot 15 000 följde matchen via webben. Att det är fotbollsfeber i staden råder ingen tvekan om och i en tid då grannarna börjar väsnas alltmer så var det skönt att tysta dem, om än för ett väldigt kort tag. Om fotbolls-Sverige inte vet vad det här derbyt handlar om, så lär de märka det den 3 maj då lagen möts på Stadsparksvallen.
 
Vilken spelare hos er tycker ni att vi ska hålla ögonen lite extra på?
- Svårt val. Men väljer en av de yngre förmågorna eftersom man har minst koll på dem. Skulle kunna säga Ronny Sabo som gjort en mycket lovande försäsong eller Carlos Garcia som kommer på lån från Parma. Men väljer ändå den 20-årige målvakten Anton Cajtoft som redan hunnit med att gör a-lags debut och det borta mot Gais ifjol då han även höll nollan. Agerar väldigt moget, lugnt och säkert. Behärskar det mesta och har även fötterna. Hade inte förvånat mig om han i år gör platsen i startelvan till sin. Har hållt nollan i de fyra sista matcherna inför premiären och har inte släppt in ett mål på 363 minuter. 

Vilken är er nyckelspelare?
- Det är lätt att svara Daryl Smylie här men nordirländaren har en förmåga att tappa huvudet pga. sitt temperament vilket medför avstängningar. En som klarar av att hålla huvudet kallt och som sällan gör en dålig insats är André Calisir. Denna unga försvarsgeneral som är väldigt pålitlig. Stressar inte upp sig och har tekniken, styrkan, huvudspelet, snabbheten och spelförståelsen. En modern och ganska komplett mittback med andra ord. Blir svårt för klubben att behålla honom om han gör en lika bra säsong som ifjol.
 
Vilka förväntningar har ni som redaktion på den kommande säsong?
- Det uttalade målet för säsongen är en topp 7 placering vilket känns rimligt. Så länge laget inte är i farozonen för kval (eller nedflyttning för den delen) så är det ok men för att säsongen ska ses som lyckad gäller det att hamna på övre halvan. Förhoppningsvis kan laget sluta samman under en ny tränare och att Mats Gren-historien inte ska sätta några käppar i hjulet så här sent inpå premiären. Känslan är positiv i gröna delar av staden och en bra start är viktigt för resterande del av säsongen. 
Överlag tror jag på en ovanligt jämn tabell med mycket spänning i båda ändarna. Det ska bli spännande att se Svenska-cupen succén Sirius och Hammarby under Nanne Bergstrand. Det blir också rikligt med smålandsderbyn med fyra smålandska lag. Extra speciellt blir derbymatcherna mot Husqvarna som vi ser fram emot enormt mycket. 

Finns det några orosmoln på er himmel? 
- Självklart har vi ett stort orosmoln över oss i och med att vår huvudtränare Mats Gren kommer flytta till IFK Göteborg. Tidpunkten var utan överdrift den sämsta tänkbara och ännu har ingen ersättare bekräftats. Läget just nu är att Mats Gren kommer att vara kvar tills ersättaren blir klar så vi kommer inte stå utan tränare under premiären. Ordförande Sune Lantz vill ha en tränare som inte ändrar för mycket vilket låter klokt men hur många eftertraktade tränare lockas av de orden? 
Utöver detta (stora) moln ser det ljust ut och vi på redaktionen ser verkligen fram emot den nya säsongen!

Vilka två lag går direkt upp, och vilket lag får kvala?
- Det är alltid svårt att tippa Superettan och denna säsongen är det extra svårt. I nuläget känns inget lag som självklara favoriter. Kampen om upplyttningsplatserna kommer att stå mellan ett Nanne Bergstrand-stabilt Hammarby, det "nya" optimistiska GAIS och Gif Sundsvall. Med Syrianska och Degerfors som utmanare.

- Hammarby eftersom man har en av Sveriges bästa tränare. En stark trupp där Kennedy, Israelsson och Pinones-Arce sticker ut. Och såklart ett otroligt publikstöd. GAIS börjar få ordning på ekonomin, publiken har kommit tillbaka och laget tar över Behrn Arena. Det andas optimism i hos makrillarna, något som vi inte sett på flera år. Gif Sundsvall är helgjuten i toppen av Superettan. För bra för Superettan men för dålig för Allsvenskan?

- Jag tror på en rolig säsong för GAIS men Hammarby och Sundsvall är starkare.   

Hur tror ni tabellens nedre del ser ut när säsongen är slut? Vilka åker ut och vilka får kvala?
- Det finns ett gäng med lag som kan tänkas vara inblandad i en bottenstrid under delar av serien. Förutom nykomlingarna kommer Landskrona, Värnamo och Varberg vara där nere.

- Nykomlingarna Sirius och Husqvarna kan få polära säsonger. Sirius verkar vara i harmoni och imponerar minst sagt i Svenska-cupen. Får laget en fin start kan man ta tillräckligt med poäng under våren för att slippa att spela med kniven under strupen under hösten. Husqvarna kan riskerar att falla ihop med ett naivt spel och många nya spelare. Tror därför att Husqvarna lämnar efter ett år i Superettan. Värnamo kämpar sig tillslut till en kvalplats tillsammans med Landskrona. Varberg och Husqvarna kommer åka ut.

Något övrigt som ni gärna vill berätta för oss andra?
Den 3/5-2014 tar Jönköpings Södra emot Husqvarna på Stadsparksvallen och den 31/8-2014 intar vi Vapenvallen för det prestigeladdade derbyt. MISSA INTE DETTA!

Tusen tack Marcus och John för era svar!

Svenskafans.com2014-04-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans