Inför Superettan: Landskrona BoIS

Inför Superettan: Landskrona BoIS

Säsongen närmar sig med stormsteg. Turen har nu gått till de sydligaste delarna av Sverige och Landskrona BoIS. David Jönsson i redaktionen presenterar här sin syn på läget i laget.

Så här tippar David att säsongen slutar:
1. Halmstads BK
2. Hammarby IF
-------------------------------------
3. Landskrona BoIS
-------------------------------------
4. IF Brommapojkarna
5. Trelleborgs FF
6. Östers IF
7. Ängelholms FF
8. Assyriska FF
9. Falkenbergs FF
10. Ljungskile SK
11. Jönköping Södra
12. Degerfors IF
-------------------------------------
13. IFK Värnamo
14. IK Brage
-------------------------------------
15. Varbergs BoIS
16. Umeå FC

- Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har någon hyperkoll på övriga lag. Det känns som vi får en jämn topp i år, alltid ovisst för de nykomna lagen från allsvenskan. En tidsfråga innan Hammarby får allt att stämma. Landskrona BoIS kan nog komma någonstans mellan placeringar 3-6. Assyriska är alltid ett lurigt lag och frågan är hur Ängelholm reser sig efter den tunga avslutningen ifjol.

Redaktionerna som skriver om Superettan ombeddes alla att tippa sin sluttabell. När resultatet sedan räknades samma så hamnar Landskrona, enligt tippade tabeller, på en sjätte plats när säsongen är slut.

Beskriv hur försäsongen varit?
BoIS har spelat nio träningsmatcher innan man åkte på träningsläger i Spanien. Man inledde med vinst mot danska Lyngby, vinst mot Varberg och kryss mot danska Köge. Sedan väntade fem matcher mot lag från lägre divisioner innan man vann med 3-2 mot Öster. I skrivande skede befinner man sig på träningsläger och ska i dagarna spela den andra av två träningsmatcher mot spanska lag. Hittills alltså tio matcher - åtta vinster och två oavgjorda och 29-11 i målskillnad. Viktige Marcus Lantz har missat hela försäsongen, Linus Malmqvist och Fredrik Karlsson börjar komma tillbaka efter att även dem ha missat större delen av försäsongen. Stundtals bra spel och många producerade mål för BoIS, men utan att man satts riktigt på prov. Av totalt elva träningsmatcher är endast två mot lag från Superettan.

Spelare in: Sonny Karlsson, Utsikten, Martin Rudolfsson, Lund, Luka Mijaljevic, kontraktslös, Niklas Uddenäs, Rosengård.

Spelarförluster: Mark Leth Pedersen, Mikael Bengtsson, Ajsel Kujovic, Christoffer Tapper Holter, Niklas Nielsen, Simon Alm, Markus Lindström, Jesper Olsson, Linus Olsson och Adam Svensson.

Vilka är era förhoppningar inför säsongen?
- Trots att truppen i stort sett är densamma som fjolåret har förväntningarna sänkts något. Den relativt unga truppen har jämfört från förra säsongen fått ytterligare ett år på sig att spela ihop sig och utvecklas, och känslan är att de flesta spelarna har just utvecklats från förra säsongen. Många BoISare hoppas på att Fredrik Karlsson ska hitta tillbaka till 2010 års form, efter att ha missat nästan hela förra säsongen på grund av en hjärnskakning. Hittar man den naturlige målskytt som står för 10-15 mål? Inledningen av säsongen blir viktig för BoIS och man trivs nog med att till skillnad från förra säsongen få jobba lite i skymundan.

Lagets styrkor och svagheter, enligt er?
- En stor styrka med dagens lag är att man fått tid att spela ihop sig. Många spelare har i intervjuer under försäsongen poängterat hur viktigt det är att de flesta i laget har 2-3 säsonger tillsammans. En bra mix av yngre och äldre spelare och många som befinner sig på olika stadier i sina karriärer. En potentiell svaghet beror på huruvida man klarar av att anpassa spelet och spelsystemet efter tillgängliga spelare och deras styrkor, liksom scoutningen av motståndet. Att "köra sitt race" behöver inte vara någon svaghet, men det uttrycket bör också kunna innefatta att man ibland behöver köra någon annans race också.

Vem blir lagets viktigaste spelare 2012?
- Surprise. Sydafrikanen har i princip varit lagets genomgående bästa spelare ända sedan han gjorde sin första match för snart två år sedan. Han är i sina bästa stunder seriens kanske bästa offensiva spelare och Henrik Larsson har stundtals haft lite svårt att få honom mer delaktig i anfallsspelet - få honom att bli en "poängspelare". Har spelat både som vänster ytter och central offensiv mittfältare under försäsongen. Ska BoIS nå en topplacering måste det stämma för Surprise.

Vem blir lagets utropstecken?
Fredrik Liverstam. Han gör sin andra säsong i BoIS och växte ut till en av lagets viktigaste spelare förra säsongen, trots en svajig försäsong. Har varit lysande under årets försäsong och är en komplett mittback - bra storlek och huvudspel, kombinerat med förmåga att läsa spelet, både med och utan boll.

Tack så mycket David!

Svenskafans.com2012-04-06 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans