Inför Superettan: Östers IF
Johan menar att Östers centrallinje är ett av lagets allra största styrka

Inför Superettan: Östers IF

Vi räknar ner inför starten av Superettan. Turen har nu kommit till Öster-redaktionen och Johan Fagerström som här presenterar sin syn inför årets säsong.

Så här tippar jag tabellen:

1. Brommapojkarna
2. Jönköpings Södra
------------------------------
3. Öster
------------------------------
4. Landskrona
5. Hammarby
6. Trelleborg
7. Halmstad
8. Ängelholm
9. Ljungskile
10. Brage
11. Assyriska
12. Degerfors
------------------------------
13. Falkenberg
14. Umeå
------------------------------
15. Värnamo
16. Varberg

Kommentarer till vårt tips:
- BP känns starka. De gjorde en klart godkänd säsong ifjor och deras talanger är nu ett år äldre. Tror även att Pablo Pinones Arce kommer stänka in många baljor i år. J-södra har värvat bra, Kalle Svensson och Victor Rönneklev för att nämna två, dessutom har man fått in en ny tränare i Mats Gren som ska få igång försvarsspelet. Får man ha Pär Cederqist skadefri tillsammans med fjolårets skytteligavinnare Branimir Hrgota så kan J-södra bli väldigt farliga i år - vilket jag som sagt också tror de kommer bli. Öster tippar jag trea, därför att jag anser att lagets passnings- och försvarsspel kommer göra dom väldigt svårslagna, och därför tar man en kvalplats.

- Värnamo och Varberg åker ur. Värnamo har tappat många duktiga spelare, Victor Claesson och Loret Sadiku exempelvis. Jag är tveksam till om deras offensiva fotboll kommer gå hem i år. Varberg har förvisso storsatsat inför debutsäsongen i Superettan och kan överraska, men jag tror de får respass ur elitfotbollen. Umeå har vi inte hört så mycket om under silly season, men jag tror att laget från björkarnas stad klarar sig kvar via kval.

- Den här serien är fruktansvärt svårtippad. Det skulle exempelvis inte vara en skräll om ett lag som jag tippat åtta går upp - i detta fallet Ängelholm. Bara det faktumet hintar om att det är en brutalt oförutsägbar serie som vi nu ser fram emot!

När redaktionerna här på svenskafans.com fick tippa sina tabeller räknades även en total tabell ut. I den tabellen tippas Öster att sluta på en femte plats när säsongen är färdigspelad. Det finns flera redaktioner som tippar Öster riktigt högt upp i tabellen.
Beskriv hur försäsongen varit?

- Östers försäsong har varit stark, åtminstone inne i Tipshallen där man blev obesegreade. Vinst över Kalmar, kryss mot Helsingborg samt vinst över seriekonkurrenterna Halmstad, Falkenberg och Varberg är några utav resultaten på hemmaplan under försäsongen. Men när man väl har kommit utanför Tipshallen har det dock blivit svårare att vinna. Två gånger har man spelat utomhus på konstgräs, och det är då man har förlorat. Förlust borta mot Mjällby respektive Landskrona BoIS. Laget har ändå visat upp bra spel under försäsongen. Man har jobbat som ett lag och har ett fint passningsspel, vilket gjort dom svårslagna. Så det känns positivt om man ska summera det.

Vilka är era förhoppningar inför säsongen?
- Förhoppningarna på Superettan 2012 för Östers IF:s del är att komma på den övre halvan av tabellen, helst att beblanda sig i toppstriden . Men den stora förhoppningen som jag personligen  (och säkert flera) har är någonstans att Öster ska komma topp tre. Drömmen är att ha ordentlig tätkänning när vi går över till nya Myresjöshus Arena den 3 september, då första matchen spelas där.

Spelare in:
Alexander Nadj, målvakt (bosman, tidigare Lilleström)
Andreas Wihlborg, yttermittfältare (Trelleborgs FF)
Filip Thurn, forward (IFK Hässleholm)
Jonas Hellgren, mittfältare (Västerås SK)
Andreas Birgersson, forward (Ljungby IF)

Spelarförluster:
Emil Krafth, högerback (Helsingborgs IF)
Freddy Borg, mittfältare/forward (Hansa Rostock)
Daniel Petersson, högerback (Hovshaga AIF)
Rasmus Rydén, målvakt (Halmstads BK)
Olivier Karekezi, forward (APR, Rwanda)
Oliver Nedanovski, mittfältare (Rydaholm)
Elias Todevski, forward (Hovshaga AIF)

Vilka är lagets styrkor tycker du?
- Centrallinjen är stark. Mittbackarna Månz Karlsson och Mario Vasilj är bra, sedan har vi ett högklassigt mittfält där det finns både kreativ förmåga och bollvinnare. Styrkan i Öster är att alla jobbar för varandra, man har ett bra passningsspel och laget jobbar som en enhet.

- Vad gäller svagheter så finns det en liten sådan: Den sista tredjedelen på offensiv planhalva.  Under den förra säsongen tenderade det ibland till att bli för duttigt utanför offensivt straffområde. Mer rakhet skulle vara bra, vilket vi har fått se en liten förbättring på under försäsongen tycker jag – i djupledsspelet. Det saknas kanske en riktig målskytt, men förhopppningen är att poängen och målen ska fördelas på flera spelare.

Vem blir lagets viktigaste spelare 2012?
- Jag rankar vår innermittfältare Johan Persson som vår viktigaste spelare. Han vinner i princip alltid kampen på mittfältet och visar passion i sitt spel. Otroligt viktig.

Vem blir lagets utropstecken?
- Jag tror Alexander Henningsson kan bli ett hett utropstecken/överraskning i år, om han fortsätter att utmana och använda sin fart ut till höger på mittfältet. Han har varit bra på försäsongen.

- Får jag tillägga ett andra alternativ så nämner jag högerbacken Stefan Karlsson. Han var riktigt bra när Öster spelade i divison 1, men har under tiden i Superettan inte fått samma förtroende. Karlsson besitter stora egenskaper som högerback med sin fart och offensiva lust, vilket kan göra honom till en succéman om han hittar självförtroendet.

Övrig information som ni gärna vill delge läsarna.
- Östers IF bygger som bekant nya Myresjöhus Arena i detta nu och invigningen sker i slutet av augusti. Första matchen spelas den 3 september mot IFK Värnamo. Det är med stor tillförsikt och  spänning man ser fram emot säsongen 2012, på många sätt.

- Laget åkte under tisdagen den 27:e mars till Barcelona för en veckas träningsläger för att finslipa inför seriepremiären.

- I övrigt vill jag nämna att Östers organisation bara växer så det knakar. Man har fått in nya säljare och en ny marknadsansvarig, med flera. Äntligen känns det som det andas lite modernitet i det Öster gör markandsmässigt och organisatoriskt. På den fronten är det bättre ställt än på länge.T

Tack så mycket Johan!

Svenskafans.com 2012-04-03 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans