Inför Superettan: Östers IF

Inför Superettan: Östers IF

Öster klarade sig kvar i Superettan via kval förra året. Nu väntar en ny säsong och här kommer redaktionens egna synpunkter på läget i laget.

Johan Fagerström, du tillhör redaktionen i Öster. Nu när serien precis ska starta vore det roligt att få höra hur du tror att tabellen ser ut när säsongen är slut?
- Då tror jag att tabellen ser ut så här:

1 Hammarby
2 Sundsvall
3 Assyriska
4 Landskrona
5 Ljungskile
6 Åtvidaberg
7 Brommapojkarna
8 Falkenberg
9 Degerfors
10 Östers IF
11 Jönköpings Södra
12 Ängelholm
13 Västerås
14 Brage
15 Qvding
16 Värnamo

Ta dig gärna tid att kommentera hur du tippat?
- Hammarby har förmodligen seriens bästa offensiv och bör kunna leva på sitt målskytte även om Linus Hallenius lämnat. Däremot sätts frågetecken kring deras defensiv. Men jag tror dock Bajen räcker hela vägen denna säsongen. Det andas optimism på söder i alla fall, med tanke på de nyförvärv man har gjort samt att man tror på sin nya tränarkonstellation.

- Sundsvall känns solida precis som förra säsongen, förutom att man då brakat ihop under hösten två säsonger i rad.  Men i år är det kritiserade Sören Åkebys tur att ta steget upp i allsvenskan med Sundsvall tror jag. Man har ändå behållit stora delar av sin trupp.

- Assyriska har gjort en bra silly season och värvat Jones Kusi-Asare och en riktigt bra målvakt, bland annat. Assyriska hade en tung fjolårssäsong med skador och den så tragiska händelsen med Eddie Moussa. I år är de med och krigar på allvar när Rikard Norling som gör sitt andra år i föreningen får ordning på grejorna.

- Men man får inte glömma bort att de är 4-5 lag som kommer kriga om platserna, och de kommer bli jämnt. Landskrona ses också av många som en stor favorit till att ta klivet upp.

- I botten tror jag Värnamo kan överraska egentligen. Men frågan är om deras gladfotboll som man sägs spela kommer funka i en tuff superettan? Det återstår att se hur deras nyförvärv presterar. Annars känns de nästan som de har sämre lag i år än vad de hade i söderettan 2010.

- Qviding är av naturliga skäl bottentippat, då dem blev klara för superettan sent. Vi mötte dem i kvalet till superettan och de hade inte så mycket framåt, men dock en riktig vass kant och hyffsat försvar.

- Brage och Västerås får kvala. Jag tror Västerås möjligen kan undvika kval då de har en rad intressanta spelare.

- Mitt Öster tippar jag 10:a. Det uttalade målet är i år att bli ett stabilt mittenlag. Lugn och ro är vad som eftersöks i föreningen efter ett par jobbigt dramatiska säsonger i följd, som alltid med Östers IF.
 
Hur summerar du er Silly season?

In: Denis Velic, mf, Syrianska, Freddy Söderberg, fw, Hammarby, Joakim Wullf, mv, Elfsborg, Roar Hansen, tränare, Ängelholm, Kalle Björklund, ass. tränare
Ut: Fredrik Bild, slutar, Björn Åkesson, Värnamo Södra, Jabu Mahlangu, Enes Smajlovic, Kristianstad, Danny Tadaris, Vasalund, Niklas Moberg, Tomas Petry, Sylvia
 
Vilken startelva tror ni startar i premiären?
- Jag skulle tro att vi startar med nedanstående spelare enligt en 4-4-2:

Joakim Wullf
Daniel Petersson, Månz Karlsson, Mario Vasilj, Elmin Nurkic
Alexander Henningsson Denis Velic, David Vidarsson, Freddy Borg
Olivier Karekezi, Matteo Blomqvist-Zampi

- Vi har spelat med Freddy Söderberg ensam på topp i en 4-3-2-1-formation under försäsongen men Freddy är dessvärre avstängd i premiären då han drog på sig en utvisning i sista seriematchen han gjorde med Hammarbys Talanglag förra året.

 Hur har spelet sett ut under försäsongen?
- Det har luftats många spelare och främst är det de unga spelare som imponerat under försäsongen. 16-åringen Darijan Bojanic exempelvis, som redan i år kan slå igenom. Spelet har sett okej ut. Roar Hansen håller på att drilla laget, då han kom så sent som i februari månad till Öster, efter tvisten mellan Öster och Ängelholm. Jag ska dock erkänna att jag missat ett par matcher på grund av feber och annat som hindrat mig. Men tittar man på resultat och vad jag sett själv så har det sett okej ut, men att det finns mer att hämta. Känslan är dock helt klart positiv inför seriepremiären.

Vad talar för laget i år, vilka är era  styrkor?
- Det som talar för oss i år är mittfältet med Denis Velic och Olivier Karekezi (i en fri roll) samt att Freddy Borg fortsätter attleverera på sin kant. De är lagets nyckelspelare, anser jag,  och alla huserar kring mittfältet. Det var oerhört viktigt att Olivier Karekezi förlängde med Öster, han betyder enormt mycket för laget. Sedan har vi ju också värvat den kompetente tränaren Roar Hansen, och det ser vi supportrar ljust på. Slutsatsen av de hela är dock att vår centrallinje ser ut att bli lagets styrka.
Vilka orosmoln syns på himlen?

- Offensiven är lite av ett orosmoln i supporterkretsar. Freddy Söderberg har ännu inte lyckats fullt ut på elitnivå och hans självförtroende är inte på topp sägs det. Men vi håller tummarna för att Söderberg bryter trenden som han haft de senaste säsongerna. Han har samtidigt inte fått mycket speltid och man måste ge honom en ärlig chans för att lyckas. Annars är det även frågetecken kring hela högerkanten som man anser inte är tillräckligt slagkraftig offensivt. Alexander Henningsson som förmodligen kommer få spela som högerytter i de inledande matcherna har dock gjort ett par bra insatser under försäsongen. Förhoppningsvis kan han utvecklas till ett utropstecken i Öster anno 2011.

Vilken spelare blir årets utropstecken för er?
´- Matteo Blomqvist-Zampi, forward.

Övrigt, värt att berätta för oss andra om Öster?
- Öster som kommer få en ny arena 2012 och sålde under förra veckan namnet till Myresjöhus, vilket betyder att Östers nya arena från och med september 2012 kommer heta Myresjöhus Arena. Hur mycket pengar man håvar in årligen på detta är dock oklart. Man var mycket nöjda med kontraktet som skrevs med Myresjöhus på sju år + option på tre. Första spadtaget togs redan vid torsdagen den 31 mars. Huvudsponsor för Öster på tröjan under 2011 kommer även vara just Myresjöhus.

- I övrigt kan man tillägga att Öster börjat bygga något på ett sunt och förnuftigt sätt, man tar inga ekonomiska risker som man tidigare gjort. Det känns som föreningen verkligen bygger efter kontinuitet och tålamod nu. Man håller även på att stärka upp sig organisatoriskt, vilket är mycket välkommet.

Stort tack till Johan Fagerström som svarat på frågorna om Öster.

Pernilla Olsson2011-04-06 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans