Inför Superettan: Östers IF
Alhaji Gero är någon man litar på!

Inför Superettan: Östers IF

Östers IF åkte ur allsvenskan förra säsongen. Hur är läget hos de nu? Ny tränare, nya tag? Österredaktionen ger oss svaren.

Hur har er försäsong varit?
- Ser man endast till det sportsliga har Öster till slut fått sig en bra försäsong. Roberth Björknesjö kom in i föreningen som en entusiastisk solstråle som smittat av sig, både på truppen och organisationen överlag. Prestationsmässigt har det varit varierande resultat från laget, men det kan också bero på det nya 4-3-3-system som Björknesjö vill implementera samt det faktum (givetvis) att många duktiga spelare gått till andra lag. Men efter den cirkus som rådde fram till slutet av december, med rykten om en riktigt usel ekonomi, flera spelartapp och inga ersättare lugnande det ned sig ordentligt när väl pusselbitarna i truppen började hamna på plats.
 
Hur ser truppen ut?
 Spelare in :Joakim Lindner (Brommapojkarna), Emil Andersson (Mariehamn), Oscar Berglund (Sundsvall), Pa Konate (på lån från Malmö), Simmon Wennerhag (uppflyttad), Otto Eriksson (uppflyttad)
 
Spelare ut
Kenny Pavey (AIK), Pablo Pinones Arce (Hammarby), Johan Persson (Hammarby), Stefan Karlsson (Djurgården), Månz Karlsson (Åtvidaberg), Fredrik Lundgren (Ängelholm), Joakim Wulff (Varberg), Behar Ferizi (tillbaka i Värnamo efter lån)
 
 Har försäsongen haft någon enskild höjdpunkt?
- Svårt att plocka ut något som känns klockrent. Får svara att vinsten hemma mot IFK Göteborg ändå var härlig. Om än dock att det var ett ganska så skadedrabbat motståndarlag vann Öster med 1-0 och visade stundtals upp ett hyggligt spel.
 
 Vilken spelare hos er tycker ni att vi ska hålla ögonen lite extra på?
- Mittbacken Johan Andersson, som är lagkapten i P18-landslaget kommer i år få rejält med speltid i a-lagssammanhang och har varit stabil under försäsongen. Han är smålänning och vår framtida lagkapten i Öster.  Håll även koll på nigerianen Alhaji Gero som har intressanta kvalitéer. 20-åringen är en skön typ och har ett fantastiskt självförtroende. Dessvärre är han fortfarande en oslipad diamant men vi hoppas väldigt mycket på honom. 
 
Vilken är er nyckelspelare
- Efter ett tufft fjolår är det viktigt att vårt äldre garde – och de som varit med om resan med Öster förr är det viktigt att vara ett föredöme både på och utanför planen när Superettan nu väntar. Mario Vasilj, Patrik Bojent, Freddy Söderberg och Denis Velic bär alla nyckelroller på så sätt, men även Josef Elvby som kom inför 2013. Om Vasilj, Velic och Söderberg gör en bra säsong kommer även Öster göra det. 
 
Vilka förväntningar har ni som redaktion på den kommande säsongen?
- Jag förväntar mig att Öster ska göra en stabil säsong, men inte så mycket mer - även om jag hoppas. Hamnar man på den övre halvan är jag nog rätt nöjd, traumatiserad som man är efter senaste degraderingen från Allsvenskan.. 
 
Finns det några orosmoln på er himmel?
- Den stora snackisen under försäsongen har varit offensiven. Man har haft svårt att komma till de riktigt heta målschanserna. Med ett nytt spelsystem som 4-3-3 som kräver rätt mycket av spelarna finns det också några farhågor, men det är också ett spännande spelsätt som ska vara en fröjd för ögat. Med 4-3-3 får vi eventuellt ha lite tålamod att det kommer ta sin tid att sätta det ordentligt, tror jag. 
 
Vilka två lag går direkt upp, och vilket lag får kvala?
- Hammarby och GAIS. Sundsvall får kvala. Hammarby har värvat bra, och då framför allt Nanne Bergstrand. Han är ett respekterat och meriterat namn – men framför allt kör han på sin linje helt och hållet. Han har dessutom fått med sig supportrarna i snacket om att det viktiga är inte när man går upp utan att man ska stå starka den dagen då man väl gör det. Det är bara ett exempel på hur han skapat ett lugn och harmoni i föreningen, då han på så sätt flyttar fokus på stressen att gå upp i första hand. Det kan vara en sån liten men viktig detalj rent psykologiskt för en spelartrupp som känt av en enorm press de senaste säsongerna. 
 
- GAIS slutade i högt upp i tabellen förra säsongen, och man har spetsat till truppen med bland annat Gabriel Altermark Vanneryr och Bobby Warshaw som är vassa poängspelare, i ett lag som redan har exempelvis duktige Andreas Drugge och Joel Johansson. I övrigt har man en stabilitet som är viktig för att inte åka på onödiga minor mot de ”sämre lagen”. 
 
- Sundsvall föll återigen i ett kval förra säsongen. De lurar i vassen i år och det har inte varit så mycket snack om dem. Men truppen är inte sämre i år än vad det var förra året tycker jag. Kan mycket väl bli topp två för Giffarna. 
 
Hur tror ni tabellens nedre del ser ut när säsongen är slut? Vilka åker ut och vilka får kvala?
- En svår fråga. Jag får ändå vara tråkig här med och svara Husqvarna och Värnamo. Samtidigt har Värnamo en förmåga att klara sig kvar och Husqvarna har värvat ett par meriterande namn. 
 
- Varberg tror jag får kvala för att hålla sig kvar. Tappat ett par viktiga spelare och haft en stor spelaromsättning, samt att man har ny tränare. Klubben har även svajig ekonomi vill jag minnas. 
 
Stort tack för dina svar Johan!
 

Svenskafans.com 2014-04-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans