Inför Svenska Cupen – Djurgårdens IF

Inför Svenska Cupen – Djurgårdens IF

Om mindre än en vecka drar den svenska tävlingssäsongen 2023 igång. Svenska Cupen går av stapeln för herrarna den 18e februari. Vi har tagit tempen på redaktionerna inför kommande helg. Hur har försäsongen sett ut och vad förväntningarna på lagets insatser i Svenska Cupen är.

Gabriel Hof - Forum 1891

Vem tränar laget/finns förtroende för hen?

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf går in i sin femte säsong som huvudtränare för Djurgårdens IF. Under deras tid vid rodret har Djurgården tagit klivet upp till att vara ett etablerat allsvenskt topplag. Med bakgrunder som tidigare spelare för Djurgårdens främsta rivaler, möttes tränarduon av viss skepsis från blårandiga supportrar, men resultaten sedan de tog över har sedan en lång tid tystat alla tvivlare. Bergstrand och Lagerlöf har för nuvarande kontrakt som utgår vid säsongens slut. Efter uddamålsförlusten mot Kalmar FF den 22:a maj rådde det missnöje mot tränarna i supporterled, men efter det snöpliga resultatet stod Djurgården för den kanske mest imponerande resultatraden i modern tid, som slutade med avancemang till slutspel i Europa Conference League och en andraplats i 2022 års upplaga av Allsvenskan. Förtroende finns det gott om. Sportchef Bosse Andersson har bekräftat att tränarduon har erbjudits ett nytt kontrakt, men i skrivande stund är ingenting officiellt.

Vem är lagets viktigaste spelare och kommer vara avgörande för succé i cupspelet?
?Lagkapten Magnus Eriksson har varit lagets viktigaste spelare två säsonger i följd. Om inget oförutsett sker kommer han troligtvis behålla den rollen i laget även i år. Frågan om vem som kommer vara avgörande i cupspelet kvarstår dock. ”Mange” har absolut möjligheten att vara matchavgörande, men i enskilda matcher kan det hända att andra spelare kliver fram, därför tror jag att Joel Asoro kommer vara avgörande i cupspelet. Asoro har nämligen visat sig vara ett framgångsrecept i utslagsturneringar.
?
Försäsong – hur har den varit hittils/vad tar ni med er? 
Fem djurgårdare medverkade på landslagets januariturné, Jacob Widell Zetterström, Hjalmar Ekdal, Elias Andersson, Joel Asoro och Victor Edvardsen. Hampus Finndell var också uttagen, men lämnade återbud (ännu en gång) på grund av skada. Skulle säga att alla gjorde det bra. Andersson något svagare i spelet, men tryckte in en fantastisk frispark i krysset. 
Ett antal spelare har lämnat. Hjalmar Ekdal, Emmanuel Banda och Kalle Holmberg är de tre mest nämnvärda. Ekdal lämnade för Burnley och har redan hunnit med att göra mål för klubben, som flyger mot Premier League i nuläget. Finndell och Asoro ryktades också lämna, inte minst när den sistnämndes sambo gick ut på Facebook och frågade om deras hund var tillåten i Frankrike då hennes ”kille” hade fått jobb där. Varken Asoro eller Finndell lämnade klubben under januarifönstret, vilket troligen betyder att de stannar tills sommaren. Positiva besked för Djurgården i deras jakt på ytterligare framgång i Europa Conference League. 
Sex spelare har kommit in. Prestigeförvärvet Oliver Berg från Kalmar FF utgör tillsammans med Carlos Moros Gracia och Jacob Bergström kategorin seniora nyförvärv som förväntas bidra direkt. Sedan har den upphaussade talangtrion från Brommapojkarna med Wilmer Odefalk och bröderna Lucas och Theo Bergvall tillkommit. Samtliga tre ses på tillväxt i en redan bred trupp, men potentialen är skyhög hos var och en av dem. 
Under den egna försäsongen håller Djurgården gradvis på att växla upp. Laget inledde med 1-1 mot BP för att sen vinna två raka mot AFC Eskilstuna med 1-5, respektive UD Las Palmas med 1-3. Allt som allt inga större värdemätare, men det är positivt att målen rullar in. Vad som sticker ut med denna försäsong är mängden yngre spelare som verkligen får chansen. Wilmer Odefalk, Theo Bergvall, Lucas Bergvall, Gideon Granström och Isak Alemayehu är alla 18 år eller yngre och har fått mycket speltid där ingen gjort bort sig. Odefalk och Theo Bergvall är dem två som stuckit ut mest. 

Förväntning/förhoppning på laget i Svenska Cupen 2023.
Andraplatsen i Allsvenskan 2022 innebär att spel i Europa redan är säkrat för säsongen. Således är en vinst i Svenska Cupen inget måste, vilket det är för konkurrenter som AIK och Malmö FF. Å andra sidan har Djurgården starkare incitament än någonsin förut att vara fullt förberedda för turneringen, och inte se det som försäsong, eftersom åttondelsfinalen i Europa Conference League spelas nionde och 16:e mars. Svenska Cupen kommer vara nedprioriterad, men Djurgården 2023 är en upplaga med enorm spets i bredden och borde kunna gå långt, även om fokus är på annat håll. Brommapojkarna, Landskrona BoIS och Örebro står för motståndet i en grupp där Djurgården är solklara favoriter. Fotboll handlar om att vinna saker, i alla fall om man lyssnar på klubbens starke man Bosse Andersson. Cupen är ett ypperligt tillfälle att hämta hem en buckla samtidigt som man ställer till det för rivalerna som desperat måste kämpa för Europaspel 2022/23. 

Bästa minne från Svenska Cupen?
Finalen 2018. Den första titeln jag fått uppleva på riktigt då jag var för ung för att minnas någonting under guldåren. 3-0 i finalen mot Malmö var ett stort steg mot att bli den toppklubb Djurgården är idag. Personligen stod jag väldigt nära Malmö-klacken när det hettades till från deras håll med bangers och inkastade bengaler. Hela matchen var en enda ego-boost för hela föreningen och mig, något jag aldrig kommer glömma.

SVENSKAFANS.COM2023-02-14 16:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans