Inför Svenska Cupen – IFK Göteborg

Inför Svenska Cupen – IFK Göteborg

Om mindre än en vecka drar den svenska tävlingssäsongen 2023 igång. Svenska Cupen går av stapeln för herrarna den 18e februari. Vi har tagit tempen på redaktionerna inför kommande helg. Hur har försäsongen sett ut och vad förväntningarna på lagets insatser i Svenska Cupen är.

Adrian Pihl Spahiu – Alltid Blåvitt

Vem tränar laget/finns förtroende för hen?
Det är Mikael Stahre som tränar och det förtroendet är väldigt svårt att beskriva. Föreningen har inte haft någon sportchef det senaste året, vilket gjort att Stahre fått en än viktigare roll. Det i kombination med att föreningen, och framför allt klubbchefen Håkan Mild vill ha en bättre kontinuitet innebär sannolikt att man inte gärna flyttar på Stahre om det inte absolut behövs. 

Samtidigt så ska man komma ihåg att resultaten sedan Stahre återvände till föreningen inte varit vad någon hoppades på. Förra hösten bjöd på den del riktiga bottennapp, t ex när laget blev överkörda av både Helsingborg och Sundsvall, och till i år har föreningen ändå satsat rätt rejält. Elias Hagen sägs vara ett av föreningens dyraste nyförvärv någonsin, och på det har man också tagit in en dansk mittback för flera miljoner. Bland supportrar och sponsorer förväntas nog en rejäl sportslig höjning. Frågan är hur länge den nuvarande ledningen kan stå bakom Stahre om han gör ett tredje misslyckat år i rad utan att själva tvingas bort. 

Vem är lagets viktigaste spelare och kommer vara avgörande för succe i cupspelet?
Det tråkiga svaret är Marcus Berg, som jag ändå håller som Allsvenskans bästa spelare. Förvisso med mina färgade ögon, men ändå. Realistiskt sett så har Blåvitt värvat in Elias Hagen för en rätt stor säck pengar och kommer bygga mycket av spelet runt honom på mitten. Jag skulle bli förvånad om Blåvitt fick för sig att ”maxa segerchanserna” i cupen genom att spela en spelare som är bättre synkad med laget än Hagen. Så oavsett om han fått det att stämma eller ej, så kommer han vara navet i det Blåvita spelet i Svenska Cupen. Ska Blåvitt nå någon succé i cupspelet i år krävs sannolikt att Hagen kommer igång lagom till cupspelet, annars är risken att Blåvitt kommer se ut som ett lag som medvetet spelar med grus i maskineriet. 

Försäsong - hur har den varit hittills/vad tar ni med er?
Som man vill att en försäsong ska vara egentligen. Obesegrade, utan att glänsa överdrivet. Min erfarenhet är att om försäsongen går för lätt så finns det anledning att vara skeptisk när tävlingsmatcherna väl drar igång. Bortsett från att man släppte till för många lägen för Halmstad i det mötet så har Blåvitt sett sådär lagom försäsongströga ut. Det är rätt spelare som tagit rätt kliv hittills. Spelarna som Blåvitt behöver få igång för att 2023 ska bli ett bra år har levererat hittills.  De stora smolket i bägarna är att ett av de mer meriterade nyförvärven, Trondsen, fortfarande inte kan spela match och i mötet med Tromsö så var 10 spelare, varav många ändå är tänkta till startelvan, inte tillgängliga för spel av olika anledningar. 

Förväntning/förhoppning på laget i Svenska Cupen 2023?
Blandade. Att få en bra start på cupen brukar, bortsett från 2020, men det var ju ett år som inte borde räknas alls, leda till en bra Allsvensk säsong också, och så sätt så finns ju förhoppningarna. Samtidigt är årets cupgrupp som upplagd för magplask av Blåvitt. Två derbyn, varav ett mot Gais som gladeligen skulle ta en degradering till Division 1 i utbyte mot en seger mot Blåvitt i cupen. Lägg på det Norrköping som förvisso gjorde ett dåligt 2022, men som ändå har ett kompetent lag och det känns som upplagt för besvikelse.

Bästa minne från Svenska Cupen?
Svenska Cupen 2013. Efter det mörka året som vi aldrig pratar om följt av de tre sjundeplatserna så kändes det som om Blåvitt äntligen var tillbaka som ett vinnarlag igen. Å ena sidan känns det principiellt fel att möta Djurgården i en cupfinal på Friends Arena. Det är något fel med att stå på Norra Stå. Å andra sidan så gjorde det kanske upplevelsen än mer minnesvärd. Titlar på hemmaplan är skoj, för de kan man fira med sina blåvita vänner och en större del av supporterkollektivet kan ta del av det, men för de som har möjligheten att åka på avgörande bortamatcher tror jag det är svårt att överträffa den känslan. Hela dagen/helgen blir lite mer av något du lever i och andas. Du har suttit på ett tåg i 4 timmar för att komma dit. Du har sjungit sånger hela vägen. Du har laddat upp för matchen hela dagen. Och resan hem blir en enda lång fest. 

Cuptiteln 2015 när vi vann på hemmaplan minns jag som ganska fesljummen i jämförelse med cupguldet 2013. 
 

SVENSKAFANS.COM2023-02-14 10:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans