Inför U21-EM: Presentation av truppen
Håkans trupp till EM

Inför U21-EM: Presentation av truppen

Tio dagar kvar till U21-EM drar igång i Tjeckien. Sveriges förbundskapten Håkan Ericson har presenterat truppen och nu går vi igenom namnen.

Efter bragden mot Frankrike i höstas väntar nu EM för Sverige. Sist blågult spelade EM på U21 nivå var 2009 när mästerskapet arrangerades i Sverige. Nu väntar en svår grupp med tre riktigt tuffa nationer. I premiären 18 juni väntar Italien, sedan följer England och Portugal i den sista gruppspelsmatchen. Samtliga matcher kommer sändas av TV12.

Här nedanför följer en presentation av förbundskapten Håkan Ericsons trupp.


Patrik Carlgren (AIK)
Carlgren anses som förstavalet inför U21-EM i Tjeckien. Har trots småskador stått alla matcher för AIK den här säsongen. Vågar ta för sig.

Andreas Linde (Molde FK)
Linde kommer vara andravalet bakom Carlgren vilket han tidigare också har varit. Skrev i januari på för Molde efter en mindre lyckad period i Helsingborg. Utebliven speltid i Molde så här långt.

Jacob Rinne (Örebro SK)
Andra målvakt i Örebro. Ansågs som en riktig målvakts-talang i division-I klubben BK Forward för några säsonger sedan. Har tidigare blivit kallad av Håkan Ericson i U21-sammanhang.


Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn)
Kommer bli svårkonkurrerade under U21-EM. Augustinsson blev uttagen till a-landslagets januari-turné. Gjort strålande insatser för FCK i Danmark.

Joesph Baffo (Halmstad BK)
Startspelare i både Play-off matcherna mot Frankrike där han stod för mycket bra prestationer. Har länge varit en talang som inte riktigt har tagit det där sista steget. Gör sin andra säsong som startspelare i Halmstad.

Filip Helander (Malmö FF)
Helander hade en stark form i fjolårssäsongen med Malmö FF i Champions League. Mittbacken belönades med en plats i Erik Hamréns A-landslag i höst. Dessutom varit med på de senaste samlingarna. Anses som en startspelare bredvid Milosevic till premiären. Stark mittback, med rutin och landslagets nya Mellberg?

Sebastian Holmén (IF Elfsborg)
Har länge varit given i Elfsborg i några år nu. En stark mittback som är bra på huvudet. Var med på årets Januari-turné.

Pa Konate (Malmö FF)
Från Superettan till Champions League på bara en månad. Sådan spikrak säsong hade Pa Konate när han från utlåningen i Öster kallades hem i Malmö för att spela mot Sparta Prag i UCL-kvalet. Sedan matchen i Prag spelade Pa Konate Champions League i Ricardinhos frånvaro. Stod för stabila insatser mot lag som Juventus. Modern vänsterback. Andra valet i MFF idag.

Emil Krafth (Helsingborgs IF) har lämnat truppen och ersatts av  Victor Nilsson Lindelöf (Benfica)
Victor lämnade Sverige och Västerås 2012 för spel i Benfica. Skrev tidigare i sommar på ett proffskontrakt som binder honom till Lissabon-klubben till 2020.

Alexander Milosevic (Besiktas JK)
Ett SM-guld i bagaget. Har varit skadad i stort sett hela säsongen i Besiktas. Kommer med stor säkerhet ta en startplats i första matchen. Viktig lagspelare med en grym attityd. En viktig karaktär spelare som stod för två riktigt bra insatser mot Frankrike.


Simon Gustafson (BK Häcken)
En spelare som anses som en av allsvenskans största talanger. Simon Gustafson väntas försvinna till utlandet. Teknisk briljans och en irrationell spelstil. Kan överraska. Gjorde tio mål förra säsongen i allsvenskan.

Oscar Hiljemark (PSV Eindhoven)
Hiljemark har haft en höftskada som gjorde att han missade stora delar va säsongen. Sedan januari har han knappt fått speltid i PSV där det har varit stor konkurrens. Tidigare varit i en viktig spelare i U21-sammanhang. Har en intressant talang som har höga ambitioner.

Abdulraham Khalili (Mersin Idmanyurdu)
Khalili var en startspelare när det gällde som mest för Sverige i kvalet till U21-EM. Med sina avslut, assist och jobb var han tongivande i bragden mot Frankrike. Haft en lysande säsong i turkiska nykomlingen Mersin där han har fått framträda i 30 matcher. Abbe Khalili har fått erfarenhet mot storlag som Galatasaray, Besiktas och Fenerbache.

Sam Larsson (SC Heerenveen)
”Brasse-Sam” som med sin finess och briljans lyckades ta sig till Holland. Snabb yttermittfältare som bara älskar att utmana och ställa frågor till motståndarna. Åtta mål på 25 matcher den gångna säsongen. Tidigare IFK Göteborg-spelaren har imponerat Heerenveen. Varit skadedrabbad dessutom.

Oscar Lewicki (Malmö FF)
En hårt arbetande innermittfältare som har blicken för spelet. Spelar enkelt men ser det svåra. Har erfarenheter från Bayerns Munchens andralag. Varit en erkänd viktig spelar i BK Häcken under flera år trots sin unga ålder. Den här säsongen har han varit en startspelare för Malmö FF.

Kristoffer Olsson (FC Midtjylland)
Trots en skadedrabbad säsong fick Kristoffer Olsson spela när han var skadefri. Det blev tillslut en ligatitel i bagaget för mittfältaren som har varit tongivande i kvalet för Sverige. Tidigare Arsenal-talangen är en playmaker, bra blick och fin känsla för både passningar och avslut.

Robin Quaison (US Palermo)
Fd AIK-spelaren Quaison har haft en blandad säsong. Laget har gått bra men Quaison har inte fått tillräckligt med speltid. Åtta matcher från start och 19 framträdanden totalt för mittfältaren som ändå ska vara nöjd med sin första säsong i Italien. Dribbler, bra driv med boll, irrationell, skarpt skott, bra blick och förståelse för spelet. I Palermo har Quaison utvecklat sin förståelse för att värdera rätt i olika situationer.

Simon Tibbling (FC Groningen)
Övergången till Holland i januari har utvecklat Tibbling som har varit en startspelare i Groningen. Allround-spelare på mittfältet, trivs mest som innermittfältare där han får styra och ställa. En jättebra lagspelare som alltid ger hundra för laget. Tibbling är bra med båda fötterna. Gjort det jättebra i Holland där han fick vara med och bidra till att vinna cupen.

Arber Zeneli (IF Elfsborg)
Kanske det största uppropstecknet i truppen. Zeneli har med sin extrema snabbhet, teknik och finess gjort att Elfsborg ligger i toppen under våren. Har trots sin unga ålder visat framfötterna i allsvenskan och tagit för sig i varje match. 5 mål på 10 startade matcher.


John Guidetti (Manchester City/Celtic)
Många hade förväntats ett fyrverkeri från Guidetti i den skotska ligan. Det blev bara 8 mål på 24 matcher och det har gått trögt under våren för Sveriges kanske nästa största anfallare. Guidetti hade en fantastisk höst där han bland annat gjorde mål mot Inter i Europa League. Men under våren berättade stjärnan att han inte tänkte förlänga med klubben och då bänkades Guidetti på våren. Anfallaren kommer att bidra med sin erfarenhet och styrka för laget.

Branimir Hrgota (Borussia Mönchengladbach)
Hrgota som har debuterat A-landslaget under den här säsongen har fått nöta en del bänk i Tyskland. Mönchengladbach har haft en jättebra säsong och Hrgota har fått framträda 17 gånger. Mestadels från bänken. Hrgota har inte imponerat i lika bra utsträckning som förra säsongen där han fick spela 30 matcher i Bundesliga. Två mål i Bundesliga. Däremot har anfallaren imponerat under hösten i Europa League där han har noterats för 8 mål på 10 framträdande.

Mikael Ishak (Randers FC)
Stark, kort men målfarlig. Anfallaren Ishak missade sista Europa-platsen i den danska ligan. På 25 matcher stod den svenska anfallaren för 10 mål vilket måste ses som godkänt. Ishak har tidigare haft jobbiga sejourer i både Italien och Tyskland men har verkligen imponerat den här säsongen i Danmark.

Isaac Kiese Thelin (Girondins de Bordeaux)
Thelin har en fin teknik, stark fysik och en bra target-spelare. Efter en strålande säsong med Malmö FF köptes Thelin av Bordeaux där han under den gångna säsongen fick en hel del med speltid. Under våren har han stått för 15 framträdanden, men bara lyckats pricka in ett mål. Gjorde en fantastisk höst med MFF i Champions League samt Allsvenskan.  

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2015-06-08 14:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige