Varberg Energi Arena, 2022-10-30 17:30

Varbergs BoIS - Malmö FF

Inför Varberg - MFF

Ska det vara så svårt att vinna två matcher med ett par bollar? Och att Kalmar tappar det helt i sina återstående? Och att AIK klantar sig mot Mjällby för att sedan spela oavgjort mot Elfsborg. Fjärdeplatsen är som i en ask.

När det är tid för säsongavslutning blir vi alla tabellmatematiker. Hur många poäng behövs? Vilken målskillnad räcker? Vilka är permutationerna när vi tar hänsyn till alla möjliga resultat? Räcker det till guld?
Hoppsan. Förlåt. Guldet är förlorat sedan länge.

Låt mig ändå reda ut hur viktig denna match den sista dagen i november är. Trots vad alla gnällerövar säger har Malmö fortfarande en chans. Inte att säkra Europaspel, det är för många poäng upp till Hammarby på tredje plats. Men en fjärdeplats ger ändå en extra möjlighet till Europaspel om något av årets topp tre-lag skulle gå och ta hem cupen i vår.

Fjärdeplacerade Kalmar har sex poängs försprång mot Malmö med två matcher kvar. Och plus tolv i målskillnad mot MFFs plus sju. Det räcker alltså att Kalmar torskar sina återstående matcher. Hammarby borta låter riktigt svårt. Sedan har dom Sundsvall hemma i sista matchen, ett av de sämsta lag Allsvenskan skådat på lång tid. Och som inte har något som helst att spela för. Äsch, man vet aldrig.

Inget konstigt alls om Kalmar förlorar med ett par bollar mot Bajen. Låt oss sedan säga att en Sundsvallsspelare trycker in en hörna med skulderbladet i inledningen på Guldfågeln Arena. Kalmar rullar runt utan att komma någon stans varpå Giffarna kontrar in ett oförtjänt mål på stopptid. Då har Kalmar så att säga gjort sitt och tappat fyra av de sju bollarna i målskillnadsförsprång.

När jag ändå fantiserar känns det inte orimligt att vi skulle kunna ta en uddamålsseger på Eleda stadion mot formstarka Degerfors i sista matchen om en vecka.

Detta leder oss till den förestående bortamatchen mot Varberg. Plötsligt framstår den som helt avgörande för vårt Europaspel 2023. Vinner vi bara med två mål har vi hämtat in sex poäng och sju mål, vilket skulle räcka till en för Kalmar försmädligt tappad fjärdeplats på grund av färre gjorda mål.

Varberg borta – en finalmatch!

Vad talar för att vi vinner med dom där två bollarna? Tja, Varberg är faktiskt inget vidare. Har vunnit en av sina senaste sex matcher. Snittat en poäng per match i år. Jocke Persson tycks ha tappat något av sin tränar-kavorka (den som inte vet får fan googla). I år har lagets prestationer speglat det begränsade spelarunderlaget.

Å andra sidan spelar Boisarna för att slippa kvala sig kvar i högsta serien. Man har inga skador.

Skador, ja...  Orka.

Alright. MFFs skadelista: Långtidsskadade Nalic, Siby, Moisander och Gwargis. Varken Berget, Olsson, Nielsen, Nielsen eller Ceesay är fit for fight. Därtill är Thelin, Christiansen och Sejdiu avstängda.
Enligt Fotboll Skåne kommer P19-killarna Elison Makolli och Mamadou Diagne att åka med till Varberg. Vore givetvis kul att få se någon av dem göra inhopp.
Själv skulle jag gärna se följande startelva.
                                Turay
                 Rieks – Zeidan – Rakip
                         Pena – Larsson
Knudsen – Hadzikadunic – Chalus – Beijmo
                             Diawara
Turay såg ändå pigg ut senast, att få spela ensam nia är kanske precis vad som behövs för att det ska lossna där? Chalus gjorde riktigt bra ifrån sig mot St Gilloise. Zeidan har varit som giftigast mot de litet svagare lagen.
Kandidater att starta är nog också Dahlin, Toivonen och Lomotey.

Är vi överens om 0-2 efter mål av Buya Turay och Hugo Larsson?

Till sist finns det onekligen ett par hakar när det gäller att lugga Kalmar på fjärdeplatsen. Dom heter AIK och Elfsborg, som båda också måste passeras. AIK får bara ta en poäng mot Mjällby borta och Elfsborg hemma. Elfsborg i sin tur måste tappa poäng i någon av matcherna mot nedflyttningsklara Helsingborg hemma och AIK borta. Men om bara Mjällby skulle skrälla mot AIK räcker det att AIK och Elfsborg spelar oavgjort i sista matchen.
Det klart det löser sig.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2022-10-30 00:29:40
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?