Påskbergsvallen, 2023-07-17 19:00

Varbergs BoIS - AIK

Inför: Varbergs BoIS  – AIK:  Ångestmöte deluxe
Kommer Anton Saletros att gå direkt in i startelvan mot Varberg?

Inför: Varbergs BoIS – AIK: Ångestmöte deluxe

Ett bottenmöte med rejäl ångestkaraktär står för dörren när AIK reser till ett utsålt Påskbergsvallen för att möta Varberg BoIS. Trots att Gnaget är favoriter ställs man mot ett pånyttfött hemmalag, som kommer stärkta från en imponerande seger.

AIK är fortsatt fast förankrade i botten av den allsvenska tabellen. Henning Berg kastas direkt in i hetluften, då inget annat än tre poäng är godkänt när Gnaget reser ner till Halland.  Prestationen mot Häcken var ett steg i rätt riktning och det gäller att ta med sig de positiva bitarna och se till att hålla uppe en bra insats i 90 minuter plus tillägg.

Dock ställer jag mig frågande till psyket i spelartruppen. En stor anledning att AIK befinner sig i den utsatta situationen är att självförtroendet i truppen är sargat. Mycket har gått emot Gnaget den här säsongen. Spelarna har inte orkat resa sig när de stött på motgångar utan allt som oftast vikit ned sig. I måndagens match gäller det att man pallar för pressen och går ut och tar tag i matchen från minut ett. En potentiell förlust hade varit ödesdiger och jag har svårt att se hur AIK ska lösa kontraktet om man inte vinner måndagens match.

Gnaget befinner sig i dagsläget på kvalplats med en poäng ner till IFK Göteborg, som spelade 1-1 mot Elfsborg under söndagen. Ytterligare en poäng skiljer ner till Varberg på jumboplatsen, så om de vill sig riktigt illa kan AIK ligga under nedflyttningsstrecket efter 15 omgångar, vilket såklart vore en total katastrof. En vinst innebär att man är en poäng efter Degerfors som ligger på 13:e plats. Värmlandslaget förlorade med klara 3-0 mot Sirius i lördags, vilket ger Henning Bergs manskap ett ypperligt läge att tajta till gapet.

Ett pånyttfött Varberg
Det grönsvarta laget från Halland har tidigare varit synonymt med en fysisk fotboll med defensiven i fokus. Men efter att succètränaren Joakim Persson lämnat för danska AC Horsens så har den tillfällige tränaren Martin Skogman bytt inriktning.

De två matcher som Skogman haft ansvar för BoIS tycker jag mig se att de vill spela en mer tempofylld och offensiv fotboll. Mot IFK Göteborg vågade man kliva framåt och var på det hela taget bättre än Blåvitt matchen igenom och vann fullt välförtjänt med 2-1.

Det är alltså ett Varberg med luft under vingarna som kommer in i måndagens drabbning, vilket känns otäckt, även om AIK självklart ska gälla som tydliga favoriter. Jag tror inte att Varberg kommer att visa någon form av respekt för motståndet. De kommer vilja spela sitt spel och det måste Henning Bergs manskap vara beredda på.  Förhoppningsvis blir det inte en fysisk matchbild med mycket närkamper, för det kommer med största sannolikhet att gynna hemmalaget.

Spelare att se upp med är såklart anfallaren Dion Krasniqi som gjorde två mål senast mot Göteborg. 19-åringen står på tre mål den här säsongen och kommer sannolikt att spela forward i Varbergs 3-4-3 system som Skogman använt sig av de två senaste matcherna. På mittfältet finns en del kvalitet i mittfältaren Luke Le Roux.

Dock har Hallandslaget en del problem när det kommer till målvaktspositionen. Fredrik Andersson har frakturer i foten och kommer att vara borta i sex till åtta veckor. Även andremålvakten, 43-årige Stojan Lukic, har problem med en axel och är osäker. Det innebär att det med största sannolikhet kommer att vara tredjemålvakten David Olsson, 26, som vaktar målet. Olsson har startat fem matcher och släppt in nio mål.

Formationsbyte?
Vilken prägel har Henning Berg hunnit sätta på laget och vilket AIK-lag kommer vi att få se? Frågorna är många och svaren är i dagsläget få, men jag ska försöka sia om hur norrmannen kommer ta sig an matchen.

Senast mot Häcken var det 4-4-2-uppställning, men jag är inte helt säker på att det är rätt väg att gå. Jag hoppas att Anton Saletros kliver in direkt från start då han har kvaliteter som kommer lyfta laget på en gång och det finns absolut ingen tid att spilla. Då Aboubakar Keita är avstängd så tappar Gnaget fysik på centrala mittfältet, vilket är ett orostecken. Det finns ingen rak ersättare till ivorianen, då han är den enda tydliga sexan vi har i truppen. 
Abdussalam Magashy ska dock vara kvitt sin skada och är han redo för 90 minuter så bör han starta. Hans löpstyrka och fysik kan komma till stor användning. Jimmy Durmaz och Bilal Hussein finns även som alternativ. Personligen vill jag se den förstnämnda från start tillsammans med Saletros och Magashy i en mittfältstrio. AIK kommer behöva en passningsskicklig spelare centralt och där är Durmaz ett utmärkt alternativ om han har dagen.

Det andra stora frågetecknet är offensiven. Vi alla känner nog till problemet på nummer nio positionen, där både John Guidetti och Omar Faraj går igenom tunga perioder just nu. Den sistnämnda ådrog sig en smäll mot Häcken och det är i dagsläget tveksamt om han kommer kunna spela, något som bekräftades av Henning Berg. I brist på alternativ så kommer nog John Guidetti återigen att få chansen från start och det är verkligen dags att leverera. Vem eller vilka som ska ackompanjera 30-åringen i anfallet känns ovisst. Jag vill se en 4-3-3-uppställning där Modesto och nyförvärvet Dino Besirovic spelar yttrar och Guidetti blir ensam anfallare. Taha Ayari är en spelare jag gärna vill få in i startelvan men jag har svårt att se att han petar någon i anfallstrion. En potentiell lösning är att Berg väljer att spela Besirovic som falsk nia och flyttar ut AIK-produkten på vänsterkanten. Det skulle vara ett modigt val att peta Guidetti, men sett till hans senaste insatser finns det inte särskilt många argument för att starta ”JG”.

Min startelva (4-3-3)
Kristoffer Nordfeldt

Mads Thychosen
Alexander Milosevic
Sotirios Papagianopoulos
Erick Otieno

Anton Saletros
Jimmy Durmaz
Abdussalam Magashy

Rui Modesto
John Guidetti
Dino Besirovic


Hur mycket ångest känner ni inför matchen? Är det vinna eller försvinna? Hur vill ni att Henning Berg formerar startelvan?

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-07-17 05:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen