Varberg Energi Arena, 2021-11-21 17:30

Varbergs BoIS - AIK

Inför: Varbergs BoIS - AIK: Dags att skrämma bort bortaspöket
AIK vann det senaste mötet mot Varberg. Blir det en ny seger idag?

Inför: Varbergs BoIS - AIK: Dags att skrämma bort bortaspöket

Allsvenskan ska avgöras och med tre omgångar kvar ligger AIK på en tredje plats. Nu väntar svårspelade Varberg på bortaplan, en match som ”Gnaget” måste vinna om man fortfarande vill behålla den sista europaplatsen.

Allsvenskan går in i sin absoluta slutfas och tre omgångar återstår. För AIKs del väntar Varberg, Elfsborg och Sirius. Drömmen om SM guld känns avlägsen, även om Malmös poängtapp öppnade upp dörren något. Men det är framförallt kampen om Europaplatserna som AIK får rikta in sig på. “Gnaget” innehar i dagsläget den tredje och sista platsen och det är otroligt viktigt att behålla den. AIK har goda chanser att göra det men då krävs det att man lyckas undvika poängtapp.

Ett svårslaget Varberg
Hallandslaget har återigen stått för en stark säsong och ser ut att klara sig kvar utan vidare bekymmer. Joakim Perssons gäng har sex poäng ned till kvalplatsen och även om det inte är matematiskt klart så det ska det mycket till för att Varberg inte ska spela Allsvenskan 2022. Laget har dessutom inte förlorat på fyra raka matcher och har tagit poäng mot topplag som Malmö och Elfsborg. Varberg är likt AIK starka på hemmaplan vilket inte bådar särskilt gott med tanke på "Gnagets" svaga bortafacit.

Det är svårt att inte imponeras av Joakim Persson. Han har lyckats få ut extremt mycket av ett ganska mediokert spelarmaterial och borde få ett större erkännande enligt mig. Visst Varberg spelar inte den mest underhållande fotbollen i serien, men den ger resultat. Offensivt finns det även en del kvalité och den som sticker ut mest är sydafrikanen Tashreeq Matthews. Anfallaren har gjort 5 mål och 5 assist i Allsvenskan och är en spelare som verkligen kan hota AIKs defensiv. Det gäller att Lustig ligger rätt i positionerna annars finns risken att Matthews kan ha lekstuga på högerkanten.

Jag hade gärna sett att AIK går värvar sydafrikanen under vinterfönstret då han är den spelartypen vi har saknat den här säsongen. 


Var matchen mot Östersund en vägvisare?
Efter förlusten mot Halmstad pratade Bartosz om att “gå ut och köra” mot Östersund, vilket AIK gjorde, i viss mån. Att göra tre mål på ett redan utcheckat Östersund kanske inte är jätteimponerade men det såg iallafall bättre ut offensivt. Det råder inga tvivel om att det offensiva spelet har varit AIKs akilleshäl i toppstriden, men kan vi ta med oss insatsen mot Östersund finns det goda möjligheter till tre poäng mot Varberg. Det är dags att AIK vågar “gå ut och köra” även på bortaplan, för insatserna har varit under all kritik den senaste tiden. Lyckas Bartosz få till en matchplan där vi tar kontrollen, för spelet och låter de offensiva spelarna få mycket boll, kan det bli en trevlig kväll på Påskbergsvallen.

Nu handlar det om att säkra en Europaplats och AIK har absolut inte råd att tappa poäng. De svaga insatserna på bortaplan kan inte fortsätta och jag hoppas att offensiva spelare som Bahoui, Stefannelli och Elbouzedi kliver fram och visar mer kontinuitet i sina prestationer.

Jag ser gärna att Bartosz fortsätter med samma elva som senast mot Östersund, av uppenbara skäl. Förhoppningsvis fortsätter Erik Ring att imponera. Jag tycker han såg pigg ut mot Östersund och borde fått ut mer av den prestationen. Kan yttern fortsätta på den inslagna vägen kan Ring bli viktig för AIK i avslutningen. Sen hoppas jag att vi får se mer av Amar Abdirahman Ahmed. 17-åringen kritade i dagarna på ett färskt A-lags kontrakt, vilket var en glädjande nyhet. AIK-talangen gjorde ett bejublat inhopp senast och många supportrar vill nog se ynglingen från start, även om jag tycker det är lite för tidigt. Men ett inhopp borde han absolut få och det är klart man är spänd att se vad han kan uträtta med mer tid på planen.

Elvan jag vill se (4-4-2):
Kristoffer Nordfeldt
-
Mikael Lustig
Alexander Milosevic
Sotirios Papagiannopoulos
Erick Otieno
-
Erik Ring
Bilal Hussein
Sebastian Larsson
Zachary Elbouzedi
-
Nicolas Stefanelli
Nabil Bahoui


Vad tror ni inför matchen, lyckas AIK skrämma iväg bortaspöket?  Hur vill ni att Bartosz formerar laget?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-11-21 00:16:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen