Inför Varbergs BoIS – Djurgårdens IF
Det blev en klar seger med 4–0 när DIF och Varberg möttes på Tele2 under försommaren. Under lördagen väntar i stället bortamatch på halländsk mark.

Inför Varbergs BoIS – Djurgårdens IF

I ett minfält av hårt matchande reser DIF till Halland för att försöka bärga tre poäng och sätta press på serieledande Häcken. Forum 1891 reder ut förutsättningarna inför mötet med Varberg.

Onsdagskvällen bjöd på en urladdning utan dess like, när DIF monterade ned APOEL på ett feberyrigt kokande Tele2 och tog sig betydligt närmare det gruppspel i Europa som hägrat på horisonten ett tag. Men innan Blåränderna reser till Cypern för att försöka fullfölja uppgiften och göra verklighet av drömmen väntar en mer vardaglig uppgift, fast på en lördag. Varberg.

För det är ju så här det ser ut när hösten nalkas i Fotbollssverige. Ett par lag är ute och snurrar i olika kval. Malmö får ibland till det. Övriga gör bort sig, mer eller mindre. Men säsongen 2022 har stuckit ut på flera sätt. För inte bara har DIF gjort fantastiska resultat i Europa, med fem klara segrar mot kvalificerat motstånd – man har klarat den normalt så tuffa balansgången och lyckats göra starka resultat i serien.

Makalöst facit under kvalet
Under brinnande Europaspel med knapp tid för återhämtning har DIF säkrat trepoängare mot både Häcken och Kalmar. Det oavgjorda resultatet borta mot Värnamo är lagets enda plump på de 13 senaste matcherna – ett makalöst facit när man tänker på det.

Nu väntar alltså ytterligare en allsvensk bortamatch och det är alltså Varberg som står för motståndet. Hallänningarna huserar just nu på tolfte plats i tabellen med en målskillnad på -16. Man har alltså inte direkt imponerat i år, utan har generellt gjort en lite svagare säsong så här långt än 2021, som slutade med en tiondeplats.

Poängen har framför allt hämtats hem mot seriens nedflyttningskandidater och man har även gått på ett par rejäla minor – till exempel när man föll med 4–0 på Tele2 Arena senast man ställdes mot DIF efter mål av Finndell, Schüller och Asoro. DIF har också totalt sett ett starkt facit mot Varberg, även om man inte mötts speciellt många gånger. Över fem möten 2020–2022 har DIF vunnit fyra och förlorat ett. Varbergs matchform får samtidigt beskrivas som hygglig. Man har bara förlorat två av de fem senaste matcherna – låt vara att man då också ställts mot Degerfors, Sundsvall och Helsingborg.

"Kan spela på snö eller grus"
Varberg dras liksom DIF med en avstängning i form av sydafrikanske mittfältaren Luke Le Roux. Hallänningarnas största offensiva hot är annars rutinerade fyrtornet Robin Simovic, som hittills i år stått för tre mål. Mest av allt är dock Varberg ett kollektiv, där färgstarke tränaren Jocke Persson ser till att varje spelare alltid gör jobbet.

Så här kommenterar Kim Bergstrand uppgiften för DIF.se:
– Det kommer att bli tufft, Varberg är alltid svårslagna därnere på deras hemmaplan. Otroligt fysiska och ödmjuka i sitt sätt att spela fotboll så är man inte hundra får man det väldigt jobbigt.
– Mattan kommer att vara lite långhårig och inte så snabb, lite som det var när vi mötte Värnamo borta. Det är gamla gräsmattor som kan se hur fina ut som helst men det går inte så fort. Men vi spelar fotboll på alla underlag oavsett om det är snö, grus eller långhåriga gräsmattor, så är det bara att gå ut och köra.

Frågan är nu hur Kim och ”Tolle” ska lyckas formera ett lag med något så när fräscha huvuden och ben i bortamötet med Varberg bara tre dygn före APOEL-returen – och knappt tre dygn efter mötet på Tele2.

Ett par saker står dock klart. En är att Gustav Wikheim inte finns att tillgå. Norrmannen fixade segern mot Kalmar nära nog på egen hand efter två mål och en assist men är nu avstängd efter att ha fått sin tredje varning för säsongen. För Rasmus Schüller är det samtidigt bara den fysiska statusen som sätter gränsen för spel i Allsvenskan, eftersom balansspelaren ändå inte får spela returen mot APOEL efter sin utvisning i onsdags.

I övrigt ska man nog förvänta sig en del rotation. DIF må ha ett riktigt fint läge inför playoffreturen, men med så mycket på spel lär tränarna inte vilja riskera att inte kunna ställa upp med ett slagkraftigt lag med hyggligt fräscha ben.

Det är förstås en stor utmaning att spekulera kring en startelva under de speciella omständigheter som råder, men nog kommer man att få se ändringar jämfört med onsdagens match.

Förväntade överraskningar i svårtippad elva
Alexandr Vasyutin fick sin första allsvenska start för säsongen mot Varberg och gjorde inte bort sig. Man ska därför inte utgå ifrån att Widell Zetterström vaktar målet, utan det kan mycket väl vara så att man väljer att vila den unge keepern inför returen med APOEL.

Ska man gå på hur tränarna agerat tidigare kan man även notera att Hjalmar Ekdal vilats till förmån för Marcus Danielson. Det är inte heller någon högoddsare att den rutinerade mittbacken får starta mot Varberg. Kanske får han sällskap av en annan rutinerad spelare i Pierre Neurath Bengtsson, som ju ställdes över till förmån för Elias Andersson i onsdagens match. Det är just nu riktigt svårt att säga vem som är försteval på vänsterbacken – och Neurath Bengtsson har som bekant dragits med skador under hela säsongen. Piotr Johansson gjorde en riktigt fin insats mot APOEL. Det finns dock få naturliga alternativ på högerbacken. Räkna dock inte bort möjligheten med Danielson som högerback – det är en lösning som tränarna utnyttjat tidigare. I så fall skulle kanske även Jesper Löfgren kunna ta plats i mittlåset, om man nu vill vila en ordinarie mittback.

På mittfältet lär som sagt Schüller starta så länge han är i skick för det, eftersom han inte kan användas mot APOEL. Besard Sabovic är värvad till samma position, men skulle också han kunna starta centralt. Kanske är det dock mer sannolikt att man sparar den defensivt stabile Sabovic till APOEL-matchen. Tränarna har historiskt sällan vågat bänka Magnus Eriksson, så frågan är om kaptenen inte startar trots hårt matchande. Stalltipset är att han ändå gör det – och att Emmanuel Banda med fräscha ben tar platsen bredvid honom efter bara ett kort inhopp i onsdags.

I anfallet är det allmänt känt att tränarna ser Victor Edvardsen som näst intill ovärderlig. Frågan är hur sliten han är – och hur villiga man är att återigen testa Kalle Holmberg i en central roll. Örebrosonen fick 65 minuter mot Kalmar, men såg med all rätt ut som en kille som inte spelat tävlingsmatch på ett bra tag. För det fall att man hade velat vila viktigare pjäser skulle Albion Ademi ha kunnat vara ett alternativ, men vänsteryttern har i år stått lågt i kurs hos tränarna och fick inte ens plats i matchtruppen. Förutsatt att man låter Wikheim starta mot APOEL borde tränarna ha råd att använda antingen Asoro eller Radetinac mot Varberg. Men vem vet, kanske får båda två starta och så gör man tidiga byten i stället. Ytterst handlar det mest troligt om belastning och hur slitna spelarna är.

DIF är just nu inne i en otrolig formtopp och har en energi och sammanhållning i gruppen som verkar sakna allt motstycke i Allsvenskan. Gissningsvis är det därför så att tränarna kommer att se mycket till vilka namn som är minst slitna och har mest energi. Kommer den elva man ställer på benen att räcka för tre poäng? Det visar sig under lördagen, då man är först ut i omgång 19.


Matchstart: 15.00
Plats: Varberg Energi Arena
Sänds på: Discovery+

* * *
 
Hur tror du DIF hanterar uppgiften i Varberg mitt i det blodiga spelschemat – och hur borde startelvan formeras? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!
 

Isak Bellman2022-08-19 16:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården