Påskbergsvallen, 2023-05-04 19:00

Varbergs BoIS - Malmö FF

Inför Varbergs BoIS - Malmö FF
Glada scener i Varberg, oktober 2022.

Inför Varbergs BoIS - Malmö FF

Dags för omgång 6 av allsvenskan. Malmö FF far norrut längs västkusten för att ta sig an Varbergs BoIS.

Känslan är närmast surrealistisk. Inte sedan 1951 har vi startat allsvenskan så här storstilat. Dock återstår ytterligare en seger innan den 72 år gamla noteringen på sex raka är tangerad. Och här tas det ABSOLUT INTE ut något i förskott. I den sjätte omgången väntar nämligen Varberg på Påskbergsvallen – en arena som numera tydligen ståtar med en alldeles nybyggd läktare.
 
Varbergs BoIS gör sin fjärde raka säsong i allsvenskan. Hittills har man blivit 11:a, 10:a och i fjol kvalade man sig kvar. Efter de två första åren hade Malmö FF i de inbördes mötena med hallänningarna varken plus- eller minusstatistik: två kryss, en förlust och blott en vinst innebar ett likaläge. Det ändrades dock ifjol, då vi tog två målmässigt klara segrar (3-0 och 5-2).
 
Det grönrandiga laget må vara en oglamorös motståndare, men de är också ett hårt jobbande inget-nonsens-kollektiv. Jag tittade på Varbergs söndagsmatch mot Kalmar och fick se mycket kamp och stökigt stångande vid fasta situationer. Allmänt brötigt och inte mycket ordnat spel. Men trots att hemmalagets andel passningar till rätt adress enligt statistiken var så låg som 71% var de ändå närmast segern. De hade klart flest avslut och det hittills så hyllade Kalmar kom just ingenstans alls.
 
Det är onekligen lite ‘a cold and rainy night in Stoke’-känsla över bortamatcherna mot Varberg. Till Påskbergsvallen kommer fotbollsdivor för att luras av grästuvor och tryckas i ryggen av matchplanslojala försvarare; här får namnkunniga bortaspelare med vaxade ben och nogsamt pomaderade hårbenor ingenting gratis. Och låter det som om jag rynkar på näsan är det tvärtemot vad jag avser att göra. Jag lyfter på alla möjliga hattar åt det Jocke Persson (för alltid ihågkommen för att vara den som fullbordade den legendariska vändningen från 0-3 mot IFK Göteborg 1994) lyckats – och lyckas – göra med små resurser.

I årets allsvenska har Varberg hittills bara förlorat en match. Och det var mot Hammarby på allas vår mardrömsarena Tele2. Å andra sidan står laget fortfarande på noll vinster. Fyra kryss således, och målskyttet är ett bekymmer – efter 2-2 mot Mjällby i premiären har de bara mäktat med ett mål framåt.

Mot Kalmar drog inkastspecialisten och kaptenen Eliton Junior på sig sin tredje varning, så han är avstängd mot oss.  

Med det över till vårt eget lag. Självförtroendet i topp, rimligtvis, efter den sublima inledningen. Och ändå känns det på nåt vis som om formen ännu inte nått sin kulmen. Men vad vore en inför-text utan en rejäl skopa ängslan? Här kan den ses som en fortsättning på det jag är inne på ovan: Varbergs väldokumenterade förmåga att frustrera och trasa sönder spelet för på pappret bättre lag. Påskbergsvallens plan är visserligen bara tre meter smalare än Stadion, men Varbergs BoIS är bra på att få den att kännas trång och direkt tiki taka-fientlig. Men detta är såklart knappast något som Rydström & co inte har koll på.

Vad gäller våra skadade spelare är Diawara fortfarande otillgänglig, medan Tinnerholm enligt mff.se ”inte uteslutits” för spel. I mina öron säger den formuleringen dock att Ceesay får fortsatt förtroende. Vi är inne i en matchintensiv period med tre matcher på åtta dagar. Inte otänkbart att detta innebär någon förändring i startelvan. I dagens intervju på MFF Play ger Henrik Rydström givetvis inga klara besked kring detta, men antyder med formuleringar som "ibland behöver man ändra och få in en, två eller tre som är fräscha" och "vi har spelare som gjort sig förtjänta av att spela" att det kan bli lite rotation. Med tanke på att Isaac Kiese Thelin befinner sig i alla zoners zon och att det saknas egentliga alternativ till honom tror jag definitivt att han startar. Backlinjen rotar man nog inte heller i. Men på mittfältet kanske? Väljer man exempelvis att vila Anders Christiansens slitna baksida? Spara Peña till AIK? Dags att prova med Lewicki och/eller Zeidan? Så med lite garderingar, nåt sånt här:

Dahlin – Ceesay, Nielsen, Cornelius, Busanello – Larsson, Peña/Lewicki – Nanasi, Christiansen/Zeidan, Vecchia – Kiese Thelin.

Jag väntar mig inget skönspel och en gissning är att den härliga gamla klichén ’vinna andrabollar’ kommer att vara en framgångsfaktor. Chanslösa, det är vi hursomhelst inte.

Matchinfo
Plats: Påskbergsvallen
Datum: Torsdag 4 maj klockan 19.00
Sändning: Discovery+
 

Henrik Zackrisson2023-05-03 15:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?