Värmbols IP, 2021-08-18 18:30

Värmbols FC - IFK Norrköping
0 - 4

Inför Värmbol – IFK Norrköping i Svenska cupen
Ska IFK säkra gruppspel i cupen?

Inför Värmbol – IFK Norrköping i Svenska cupen

IFK är ett lag med en hygglig cuphistoria, 6 gånger har man fått lyfta bucklan. Tyvärr ligger de stora framgångarna långt tillbaka i tiden, senast man vann var spelåret 1993/94. Man var visserligen i final 2017 men mötte då ett Östersund som var på topp och genom lottning fick hemmamatch i finalen. Den resa som Graham Potter och hans lag gjorde efter finalsegern är svensk fotbollshistoria och visar att cuper kan öppna portar för vilket lag som helst.

IFK kan kvalificera sig för Europaspel 2022 antingen genom att komma topp 3 i allsvenskan eller så vinner man Svenska Cupen 2021/22.
I nuläget lutar det nog åt att en vinst i cupen är det mest realistiska. IFK har just nu minst fyra lag framför sig i serien som känns stabilare i sitt spel. Inte minst vinner de sina hemmamatcher, något vi varit bortskämda med när det gäller IFK, men där har IFK tappat i styrka i år.

2012 organiserades Svenska cupen om så att en vinst i andra omgången kvalificerade till gruppspel i 4-lagsgrupper. IFK:s cuphistorik i andra omgången fr o m 2012 ser ut som följer (bortaplan i samtliga matcher):

2012 Rynninge IK (Div.2) 2–0
2013 Vimmerby (Div.2) 4–0
2014 Carlstad United (Div.2) 3–1
2015 Akropolis (Div.1) 5–0
2016 Västerås SK (Div.1) 4–0
2017 Bollnäs GIF (Div.2) 5–0
2018 Brottby SK (Div.4) 10–0
2019 IFK Timrå 6–1 (Div.2)
2020 Gottne IF 6–0 (Div.2)

Visserligen får man endast tre dagars återhämtning efter Östersund inför matchen mot Värmbol men man möter nu ett lag från div.2 och det känns som en given seger oavsett vilka spelare som får förtroendet. Vi kan nog med tillförsikt se fram emot lottningen av gruppspelet senare i höst.

Detta är Värmbols FC
Klubben från Katrineholm bildades 3 december 1990. För närvarande spelar man i division 2 Södra Svealand. Som bäst har man en andraplacering år 2009. Föreningen håller till på Värmbols IP. Det svårslagna publikrekordet är 3 123 personer och är från 23 augusti 2017 i Svenska Cupens andra omgång när AIK var motståndare. Till matchen mot IFK räknar man med att sälja ut de 600 platser som är tillåtet att ha enligt nuvarande Coronaregler.

Föreningen har idag cirka 400 aktiva spelare och närmare 600 medlemmar. A-lagets matcher spelas på konstgräsplan.
Enligt klubbens hemsida är Värmbols IP en mötesplats för alla åldrar och alla människor. Det har blivit en plats där det pratas fotboll fram till sent på kvällarna säger man.
Vidare vill man att föräldrar skall vara delaktiga i föreningen och stötta sina barn i fotbollsverksamheten. Man ställer krav på att de ska hjälpa till under cuper och matcher. Citat från hemsidan: ”Föräldrarnas engagemang är en livsnerv i vår förening. Rekrytering av ungdomsledare bland föräldrar sker redan i fotbollsskolan när barnen är 5 år gamla. Värmbols FC är en familj där vi strävar efter att alla ska känna sig välkomna och vi tar alltid emot frivilliga arbetsinsatser. Känner du/ Ni för att hjälpa till, tveka inte att kontakta kansliet.”

Läget i lagen

Värmbols FC
I första omgången av cupen eliminerade man Örebro Syrianska från Div.1 på hemmaplan med 2–1
Formen under sommarens seriespel dock har inte varit den bästa hos Div.2-klubben.
Men efter 4 matcher utan vinst blev det islossning mot Rynninge. Vinsten med hela 7–0 på bortaplan i lördags blev en boost inför cupmatchen mot topplaget (får man väl ändå säga) i allsvenskan IFK.

Startelvan mot Rynninge:
Rasmus Karlsson-Niklas Rautiainen, Carl Isgren, David Strömgren-Ibrahim Aldawoud, Vedran Benca, Eldin Lugonja, Matthias Karjalainen- Brhane Samson Mesfun, Ibrahem Saleh, Zebastian Linder
Inbytta: Fabian Falk, Yonathan Mulugheta, Johannes Lundblad, Blaise Sindjui, Ebenezer Baraka Biregey

Tabellmässigt ligger Värmbol alldeles ovan nedflyttningsstrecket och i sanningens namn var det klent motstånd som nästjumbon Rynninge bjöd på. Efter ledning med 1–0 i halvtid lyckades Värmbol göra 4 mål mellan 51: a och 62: a minuten.
Mf Ibrahim Aldawoud (21 år) och inbytte fw Ebenezer Baraka Biregey (19 år) blev tvåmålsskyttar.

IFK
Efter den tunga förlusten mot KFF kändes det extra viktigt med en vinst mot Östersund. Efter att ha dominerat första halvlek och ledning med 1–0 släppte man in Östersund i matchen. Men vi har ju Totte! Efter en smörpassning från Linus gjorde han allt rätt när han precisionsnickade in segermålet. Nu väntar Antes HBK borta i nästa allsvenska match, men först ska enda hindret att kvalificera sig till vårens gruppspel i cupen avverkas.

IFK brukar inte slarva bort sig ur cupen i det här skedet av turneringen och endast spara vanligtvis ordinarie spelare om de är skadade eller i behov av vila efter hårt matchande.
Vi kan nog ända se fram emot att flera spelare som varit på gränsen till att få mer speltid får chansen i denna match.

Nu blir det spekulationer, men så här tänker jag runt laguttagningen i denna match:
IFK brukar låta andremålvakten stå i tidiga cupmatcher, där för tror jag på Julius in denna gång. I backlinjen börjat troligtvis Linus och Castegren på bänken medan Marco som stått över en del matcher startar, flankerad av Rask på ena sidan medan det är mera öppet på den andra. Telo, Gurfinkel eller Dino? Vem vet? Nyförvärvet Edvin Tellgren är ju en framtidsman, men får nog vänta på sin A-lagsdebut lite till.

På mittfältet börjar nog Alle och IBJ på bänken, liksom Ishaq som fått stort förtroende och alltid jobbar hårt längs hela ”sin” plandel, medan Maic säkert får spela liksom en utvilad Skulason som efter avstängningen mot Östersund kommer in och styr mittfältet. Jag ser gärna att Dino som gjorde en bra försäsong som mittfältare får visa upp sig bredvid Ari. Fjärde platsen på mittfältet tas nog av Telo eller Gurfinkel, båda är också alternativ i backlinjen. Binaku lovordades av Norling nyligen, om skadefri kanske det är dags för comeback som vwb? Alvarez ser ut att vara på väg bort, nu väntar till att börja med en utlåning.

Totte och Levi bör vara utvilade efter lite speltid p.g.a. skador och tar två av platserna längst fram. Sam vilas, om Björk vilas kanske vi får återuppleva bekantskapen med Liam Olausson som gjorde ett piggt inhopp mot Gottne i förra årets cup. Eller varför inte släppa fram unge Emanuel Chabo på nytt? Den senare kom in i 74:e minuten i försäsongsmatchen mot JSödra och gjorde mål i matchen som IFK vann med 5–0.

Förväntad matchbild
Allt annat än en kraftig IFK-dominans skulle förvåna. När man mött liknande motstånd under tidigare cupår har klass segrat över motivation. Det var väl endast 2014 som man fick riktigt motstånd i form av Carlstad United, då serieledare i Div.2 Norra Götaland
Ett högtflygande Carlstad United mot ett IFK Norrköping som var utan seger i de 7 senaste allsvenska matcherna och på kvalplats. Föga anade man då att IFK året därpå skulle bli svenska mästare. Det scenariot ser vi gärna upprepas mot Värmbol.

Guldköping tog kontakt med Värmbols ordförande Anders Gölevik tisdag lunch, då uppgav han ett fåtal biljetter fanns kvar upp till maxantalet 600 åskådare enligt de Coronadirektiv som gäller för dagen. En del IFK-supportrar har varit i Katrineholm och köpt biljetter, ska vi gissa på att mellan 50 och 100 fans kommer att vara på plats och förhoppningsvis synas och höras?

Matchstart onsdag 18 augusti 18.30
Svenska Cupen 2: a omg. 2021/22

Värmbols FC - IFK Norrköping
Domare: Richard Sundell
Matchen sänds på C More

Källor: Värmbol FC:s hemsida, Wikipedia
 

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2021-08-17 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås