Finnvedsvallen, 2021-08-07 17:00

IFK Värnamo - AFC Eskilstuna

Inför Värnamo - AFC
Bild: Edwin Lekander

Inför Värnamo - AFC

För AFC väntar en väldigt tuff kamp mot serieledande Värnamo på bortaplan. Ska AFC skrälla eller ska Värnamo fortsätta starkt?

AFC - Sedan AFC's plattmatch senast mot Vasalund har det hänt lite i klubben. Man har bland annat gjort klart med en ny målvakt, Andriy Chekotun som har varit med laget och tränat denna vecka. En hel spelarpresentation ligger ute på sidan ifall ni har missat den. Under dagen har man även bekräftat att ungdomsspelaren Efdon Mahari har skrivit på med 3 år till hos AFC vilket är positivt. Man har även spelat en match i U21-Allsvenskan mot Djurgårdens IF på Tunavallen. Kampen slutade 2-1 till gästerna trots bra spel av många unga AFC-grabbar. Målet för AFC gjordes av Adam Larsson. 
Under träningsveckan har även Viktor Fors och Lawson Sabah varit tillbaka och tränat med laget. Även Omar Jemal har kämpat på bra med rehab. 

På spelarfronten vet jag att AFC jobbar stenhårt för att få både spelare in, men också ut. Bland annat Ismet Lushaku som länge har varit påväg att lämna AFC, ser ut att också göra det. Enligt uppgifter hade "en av de största klubbarna i Danmark" scouter på plats i matchen mot Örgryte för två veckor sedan, just för att scouta Lushaku. När jag pratade med Jawad Al-Jebouri hoppades han att man skulle kunna ro affären i hamn innan fönstret stänger. 
Man letar även hårt efter nya mittbacksalternativ efter både Rasmus Wikström och Abdel Diarra har lämnat AFC under fönstret. 

AFC's senaste match var ett riktigt bottennapp mot Vasalund borta. Man inledde starkt genom att göra 1-0, tack vare Alexander Ahl-Holmström. Vasalund kvitterade mycket fint av Charbel Georges och det stod 1-1 i paus. Kort efter paus fick Ismet Lushaku sitt andra gula kort och AFC blev 1 man mindre, bara minuter senare dunkade Elias Durmaz in 2-1. Både Mai Traore och Nikola Vasic kontrade in 3-1 och 4-1 innan York Rafael reducerade till 4-2 från straffpunkten. Matchen slutade 4-2, en sådan där domaren stod i centrum, endast för fel anledningar. 

Värnamo - IFK Värnamo, en klubb som grundades redan 1912 i södra Sverige. Klubben spelar sina hemmamatcher på Finnsvedsvallen som tar lite drygt 4000 åskådare (1025 sittande). I Värnamo har bland annat landslagsmeriterade spelare som Jonas Thern och Michael Svensson spelat. 
Dräkten som spelarna bär är faktiskt inspirerad av Real Madrids dräkt. 

Värnamo har faktiskt ganska lite erfarenhet på elitnivå under de senaste åren. Mellan 1993 och 2010 spelade man i Division 3,2 och 1. 2010 tog man alltså steget upp till Superettan där man spelade mellan 2011 till 2018. Av dessa 8 säsonger hamnade man 4 gånger på negativt kval, den fjärde gången (2018) klarade man sig inte kvar och tog steget ned till Division 1 efter förlust mot Syrianska. Första året i Division 1 Södra kom man på 7:de plats, men säsongen 2020 tog man steget upp efter man vann serien bakom Landskrona BoIS. 

Klubben har som många andra haft ekonomiska problem och har behövt tampas med väldigt små resurser, bland annat inför säsongen 2014 då man gick skilda vägar med klubbens dåvarande tränare Sören Åkeby eftersom hans ambitioner inte matchade klubbens finanser. Man har även varit kända för att rekrytera lokala talanger, och varit lite av en talangfabrik då man producerat spelare som Jonas Thern, Per Johansson, Magnus Andersson osv. På senare dagar har man också haft några namnkunniga spelare kontrakterade, bland annat Issam Jebali, Viktor Claesson, Niklas Hult osv. 

Superettan 2021 har varit helt otrolig för Värnamo så här långt. Inför säsongen var man tippade som jumbo, ingen trodde på laget alls. Värnamo har dock visat upp raka motsatsen. Tränarduon Asterhed och Thern har den yngsta truppen i Superettan att jobba med (precis framför AFC). 4 spelare i A-truppen är egna produkter och flera andra är ifrån områden runt Värnamo. Större delen av truppen är svensk utom 2 Nya Zeeländare, några brassar, några killar från Sierra Leone, en nigerian och målvakt Vaitsiakhovich från Belarus, som tidigare spelat i AFC. 
Superettan 2021 har som sagt gått riktigt bra för Värnamo så här långt, man leder serien tätt bakom Landskrona som man gick upp med från Division 1 Södra, och nu ska man fortsätta vinna matcher, precis som man gjorde senast i derbyt mot J-Södra. 
Värnamo-hjälten Freddy Winst gjorde 1-0 för gästerna i den matchen genom ett riktigt konstmål på cykelspark. Winst har gjort över 250 matcher för klubben sedan han blev uppflyttad till A-laget 2008. Det var hans första mål i Superettan 2021. 
2-0 kom endast 4 minuter senare genom Oscar Uddenäs som kunde stöta in bollen från nära håll efter en fast situation. 
Sent i den andra halvleken utökade bortalaget till 3-0 när Jesper Svensson snesparkade in bollen i eget nät. 
Värnamo var riktigt bra i den matchen och kommer bli svåra för AFC. Hemmalaget kommer att hota med fasta situationer, de är väldigt tunga i boxen men kan också spela riktigt härlig fotboll. 

Tar Värnamo steget upp? 
Detta är väldigt svårt att svara på. På pappret ska Värnamo inte alls vara med i toppstriden utan de ska vara på andra sidan av tabellen, just därför har jag svårt att se att de ska orka med hela vägen. Å andra sidan så är topp 3 lagen just nu Norrby, LBoIS och Värnamo,3 lag som inte var tippade i toppen inför, och alla de kan väll inte tappa? Värnamo känns som det starkaste laget av dessa 3. Jag velar fram och tillbaka, men jag landar i en kvalplats för Värnamo, denna form kommer nog inte hålla hela vägen, men en kvalplats ska Värnamo fortfarande vara jäkligt nöjda med. Jag skulle dock gärna se att klubben går upp då det hade varit väldigt kul att se dem i Allsvenskan. 

Senaste mötena - 
Senaste gången dessa två lag möttes i seriespel var 2018 i Superettan, det året gick AFC upp, och Värnamo ned. 

Första matchen lagen emellan kom redan i omgång 3, en match som AFC vann med 4-0. Redan efter 1 minut gjorde AFC 1-0, Samuel Nnamani gjorde sitt första mål av många i AFC-tröjan. Anfallarens avslut gick på en Värnamo-spelare och styrdes in bakom målvakten. 
2-0 kom efter 15 minuter, Ousmane Camara gjorde även han sitt första mål för klubben när han rundade målvakten och rullade in bollen. 
3-0 kom efter dryga halvtimmen då Kadir Hodzic nickade in bollen efter inlägg av Adnan Kojic. Även han gjorde sitt första mål för AFC. 
4-0 kom sent in i matchen av inhoppande Aaron Zahui Bazoukou som kunde förvalta ett inlägg av Kadir Hodzic. Anfallaren spelade inte mycket under sin tid i AFC, och detta målet var hans ända för klubben. Den nästan 2 meter långa anfallaren spelade senast i IFK Haninge. 

Returen i Värnamo slutade 0-0. 

Truppnyheter - 
För AFC's del är det två förändringar i truppen från senast. I matchen mot Vasalund blev Ismet Lushaku utvisad vilket såklart innebär att han inte är med i truppen. Ashley Coffey plockade även upp sitt femte gula kort vilket innebär att han inte heller är med. Spelarna som ersätter dem två är Viktor Fors och Adam Larsson. 

När jag skriver detta har Värnamo inte annonserat sin trupp, så den kan jag inte kommentera. 

Intervju - 
Efter fredagsträningen satte jag mig ned med Jawad Al-Jebouri och snackade lite, det lät så här: 

Hur skulle du summera förra veckans plattmatch mot Vasalund?

- Vi får en bra start trots omständigheterna med förflyttad match vilket rubbar våra rutiner som vi är vana med, rutiner som funkat bra under de andra matcherna. Trots detta får vi till den start som vi vill, dock av någon anledning blir vi mer passiva och faller bakåt istället för att fortsätta den höga pressen som vi har kommit överens om. Det blev vårat fel att vi bjöd in motståndarna i matchen vilket vi absolut inte skulle gjort, det var inte enligt planen. Vi hade också pratat om att inte ge bort frisparkar nära vårat mål när vi visste att de har en bra skytt (Charbel Georges), trots detta fick Vasalund det, och då fick han träffen som han ville ha. Sen försöker vi komma tillbaka och straffa dem i djupet, något jag tycker vi lyckas med, sedan hamnar ju deras spelare fel och ska bli utvisad (Isak Hien), det har jag pratat om med Djurgården som äger spelaren, och även andra klubbar som var där och såg matchen, alla tyckte samma sak. Det kunde förändrat matchen men domaren valde istället att fria, helt felaktigt. Vi försöker ändå hitta balans och komma tillbaka till oss själva i andra halvlek men återigen tar domaren över matchen och ger oss en felaktig utvisning. Trots detta visar vi att vi vill driva spelet, men det är otroligt svårt i 45 minuter. Både jag och killarna är otroligt besvikna efter den insatsen och den matchen. 

Har ni skruvat på något under träningsveckan?

- Vi har försökt hitta tillbaka till oss själva, det vi hade inför både Sundsvall och ÖIS, för det har funkat bra och vi har förtroende i att det vi gjort tidigare har fungerat. Vi vill komma tillbaka till samma spel, försvar, aggressivitet som vi haft tidigare, oavsett om det är bortaplan igen. 

Värnamo väntar, hur går tankarna inför den matchen? 

- Det känns som vilken match som helst, helt ärligt. Vi har ju haft svårt mot alla lag på bortaplan så egentligen spelar det ingen roll ifall det är Vasalund eller Värnamo, det är en utmaning i sig att prestera på bortaplan som vi gör på hemmaplan, om vi lyckas med det ska det inte spela någon roll vilka som står på andra sidan. 

Det är bara några dagar kvar på transferfönstret, är det hårt jobb som väntar för egen del? 

- Ja, framförallt att vi jobbar hårt med att hitta en lösning på mittbackspositionen, vi har haft bra alternativ men det har varit oerhört svårt att ro affärerna i hamn, både med tanke på våran ekonomi, i en av dessa klubbar fick de till och med en skada på en annan mittback vilket påverkade, det har funnits omständigheter som stört processen. Sen är vi fortfarande på gång att sälja Ismet Lushaku dessa sista dagar, en affär som jag tror kommer att gå igenom.

Tack för medverkan Jawad.
 



Min ideala XI för AFC: Wicks, Fors, Rödin, Tihi, Mammar (©), Alsanati, Blati Touré, Takahashi, Linnér, Götesson, Ahl-Holmström. 

Min tippning för mötet:

Hjärtat - Av någon anledning brukar AFC vara bra som underdogs, så jag tror vi skräller och vinner med 1-0. 

Huvudet - Borta mot serieledarna blir tufft, men vi kämpar till oss 1-1. 

IFK Värnamo - AFC Eskilstuna
7 Augusti, 17.00
Finnvedsvallen, Värnamo. 
Domare: Robert Daradic
Ass. Domare 1: Sebastian Robertsson
Ass. Domare 2: Mirza Rovcanin
Fjärdedomare: Mattias Theander

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-08-06 23:17:43
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna