Skytteholms IP 1, 2021-07-31 17:00

Vasalund - AFC Eskilstuna

Inför Vasalund - AFC och intervju med Zurab Tsiskaridze
Bild: Edwin Lekander

Inför Vasalund - AFC och intervju med Zurab Tsiskaridze

AFC åker till sin gamla hemmaplan Skytteholms IP och hoppas på tredje raka vinsten medan hemmalaget Vasalund hoppas på första vinsten på länge. Fortsätter AFC skina eller ska Vasalund skrälla?

AFC - Sedan AFC slog ÖIS med imponerande 4-0 förra helgen har det varit lite turbulens runt klubben. Som jag tror att många redan har läst har Tore Eliasson, tidigare AFC sportchef tagit sig in på Tunavallen utan lov. Jag tänker inte kommentera denna situation mer än så innan flera detaljer kommer ut. 
Med tanke på detta har Tunavallen varit stängd under veckan, vilket har inneburit att jag inte varit med på några träningar osv. Rekordet som AFC siktar på, att vinna 5 raka ser just nu inte helt omöjligt ut. Vasalund kommer att bli en helt annan motståndare än vad Sundsvall och ÖIS var, sen är ju AFC's bortaspöke ganska känt vid det här laget. Det är dags att bryta det nu! 

På spelartruppsfronten har det även hänt lite saker. Rasmus Wikström har lämnat klubben och Sverige helt för att skriva på för Bröndby, jag önskar såklart Rasmus all lycka i sin flytt. Under fredagen kom nyheten även ut att AFC bryter kontraktet med Filip Siljander. Filip anslöt till AFC under förra säsongen från Värnamo men har fått väldigt sparsamt med speltid. Nu väljer alltså klubben att bryta med spelaren. Jag önskar även Filip lycka till i sina äventyr framöver.
Under dagarna har man även värvat sin första spelare i sommarfönstret. Nils Thelander har anslutit på ett sex månaders kontrakt från HBK och är med i matchtruppen direkt vilket är roligt att se. Om han skulle komma in i denna matchen skulle 19-åringen göra sin senior debut. 

AFC's senaste match i Superettan var som sagt den imponerande 4-0 segern mot ÖIS på Tunavallen. Viktor Götesson öppnade målskyttet för hemmalaget i den första halvleken när han rakade in bollen i mål efter Albin Linnérs läckra assist. 
2-0 skulle också komma innan paus. Ett inlägg letade sig hela vägen till Karim Mammar vid den bortre stolpen som slog in 2-0. Båda spelarna gjorde sina andra mål för säsongen. 
AFC skulle fylla på med ännu fler mål i den andra halvleken, och de skulle komma ifrån två avbytare. Först Adam Larsson som förvaltade ett friläge genom att runda målvakten och trycka in 3-0. 
Sent skulle även 4-0 komma. Aliyu Yakubu fick sätta sitt första mål för AFC i Superettan, även om det var med lite hjälp ifrån ÖIS-målvakt. 

Vasalund - Vasalund IF, en klubb som grundades 1934 i Solna, Stockholm. Klubben spelar sina hemmamatcher på Skytteholms IP som tar ungefär 4000 åskådare. Klubben har faktiskt aldrig spelat Allsvensk-fotboll trots att den snart firar 100 år. Man har dock kommit nära vid 2 tillfällen: 1989 och 1993. 89 knep man inte platsen före Hammarby tack vare fler gjorda mål. Hammarby behövde vinna med 6-0 i Karlstad för att nå Allsvenskan, och i övertid gjorde man både 5-0 och 6-0. 93 försökte man istället via kval mot ÖSK. Första matchen på Skytteholm slutade 2-2, andra i Örebro slutade 0-0, därmed försvarade ÖSK sin Allsvenska-status tack vare fler gjorda mål på bortaplan. 

2002 tog man beslutet att slå ihop klubben med Essinge IK och bli Vasalund/Essinge IF. Det samarbetet avslutades dock på årsmötet 2007, vilket innebar att Vasalund IF var namnet man fortsatte framåt med. Säsongen 2009 kvalade man upp till Superettan, men man blev nedflyttade direkt året efter. Framåt låg man på den övre halvan av Division 1 varje år, men lyckades aldrig ta steget till Superettan. 2016 fick man chansen att kvala, men missade den mot Syrianska. Året efter blev man istället nedflyttade till Division 2. Man tog sig upp direkt, stabiliserade sig i Division 1, sedan hände något som skulle förändra klubben. 

Inför säsongen 2020 anställde man Dali Savic. Då hade Savic endast varit assisterande tränare, och tränat U-lag, förutom en liten tid i Arameisk Syrianska 2012-2013. Säsongen 2020 skulle dock bli en dröm för Vasalund. Man absolut krossade Division 1 och gjorde mål i mängder, vilket ledde till spel i Superettan för första gången på 12 år. 

Superettan 2021 har dock inte varit någon dans på rosor för Vasalund. Inför säsongen tappade man viktiga spelare som Marko Nikolic till J-Södra och Ekin Bulut till Sirius. Både spelarna var väldigt tongivande i Vasalunds uppflyttning. 
Man lyckades dock värva några spännande namn, bland annat tidigare AFC-duon Denni Avdic och Zurab Tsiskaridze. Utöver de landade man även den erfarne försvararen Kebba Ceesay och Nikola Vasic på lån ifrån Italienska Reggina. 
Resultaten har dock inte gått som Vasalund hade hoppats. I skrivande stund ligger klubben näst sist i Superettan, bara på målskillnad före FFF. 
Efter Vasalunds 3-1 förlust mot ÖIS i omgång 12 valde klubben att sparka Dali Savic. Sedan dess har klubben spelat 1 match i serien, en 1-0 förlust mot hög-flygande Värnamo. Den matchen var tidigare assisterande tränare George Mousally huvudtränare i. Mousally har tidigare spelat i Vasalund (2008-2014) och är en av klubbens mer kända profiler på senare år.

Den matchen slutade som sagt 1-0 Värnamo. Matchen i sig var ganska tråkig, Vasalund valde att backa hem på bortaplan och de flesta lägena som Värnamo hade var från fasta situationer. I minut 63 fick hemmalaget dock in segermålet. Oscar Johansson skarvade in bollen vid den bortre stolpen efter en fin assist av Oscar Uddenäs. På Värnamos hemsida beskrev man insatsen som en arbetsseger, något jag skulle hålla med om. 

Under uppehållet har Vasalund varken tappat eller värvat någon spelare, utan jag kan tänka mig att hårt arbete går åt till att hitta en tränare. Tekniskt sätt så är ju detta ett möte mellan två lag som inte har en permanent tränare just nu, trots att Jawad Al-Jebouri mer eller mindre känns som AFC's väg framåt just nu. 

Klarar Vasalund sig kvar?
Jag ska vara helt ärlig och säga nej. Inför säsongen tippade jag att Vasalund skulle bli seriens slagpåse. Även om de inte varit fullständigt hopplösa har de ju inte varit bra. Jag tror helt enkelt inte att klubben, hela klubben är tillräckligt byggd för elitnivå. Det finns tex en anledning till varför AFC flyttade ifrån Solna och Skytteholm. 
När jag skriver detta har Vasalund ännu inte ersatt Savic. Är Mousally vägen framåt för hemmalaget? Jag tror inte det. Truppen som han har att arbeta med är okej. Det finns några spännande spelare som Durmaz, Traore (som lämnar), den erfarne Charbel George. I mina ögon är Zurab Tsiskaridze fortfarande tillräckligt bra för att spela i Superettan, men det finns lite hål. Målvaktsuppsättningen är rent av svag i mina ögon. Av vad jag har sett av Radu Mitu verkar det inte vara en målvakt som håller på denna nivå. Samma med Filip Anger som blev nedflyttad med Dalkurd förra året. 
Summan av kardemumman, jag tror inte att Vasalund IF spelar i Superettan 2022. 

Senaste mötena - 
För att hitta senaste gången AFC och Vasalund mötte varandra i seriespel får man gå tillbaka lite i tiden till 2014. Då spelade klubbarna tillsammans i Division 1 Norra. 

Första matchen med AFC som hemmalag slutade med 3-2 vinst för AFC. I den matchen gjorde Luca Gerbino Polo alla 3 målen. För Vasalund gjorde faktiskt Ferid Ali mål, ett namn som senare skulle bli välkänt i Eskilstuna. 

Returen i Stockholm vann AFC också. Återigen var det Luca Gerbino Polo som var framme och tryckte in bollen efter ett skott av Jesper Carlsson. Samma år (2014) blev AFC uppflyttade till Superettan medan Vasalund fick nöja sig med en sjätte plats. 

Under senare år har lagen även mötts i Svenska Cupen. 2017 lottades lagen mot varandra i den andra omgången. Allsvenska AFC blev då utslagna med 3-1 efter extra-tid. Mohammed Buya Turay som hade gjort 1-0 AFC fick en utvisning sent i matchen och Vasalund kunde vinna med 3-1. Under försäsongen 2021 möttes även de två lagen på Tunavallen, en match som AFC vann med 2-0. 

Truppnyheter - 
För AFC's del så har truppen förändrats lite jämt emot sist. Rasmus Wikström har lämnat laget vilket har öppnat möjligheten för Marwan Bazi att komma tillbaka. "Marre" har kört på hårt i rehabträning och är säkert sugen på att visa upp sig igen. Som sagt så är även Nils Thelander med i truppen för första gången sedan påskriften. Utanför truppen är bland annat Lawson Sabah som fortfarande är skadad, och Viktor Fors som har haft problem med sjukdom. Adam Larsson som gjorde sitt bästa inhopp i AFC-tröjan förra veckan mot ÖIS har helt enkelt otur att han inte får plats, ren konkurrens-situation. 

När jag skriver detta har Vasalund inte annonserat sin trupp, så den kan jag ej kommentera. 

Övrigt - 
Detta är första bortamatchen under Superettan 2021 som vi AFC-supportrar har haft möjlighet att samla ihop en grupp till. Från Eskilstuna åker ungefär 15 supportrar som blir mötta av ungefär 30 till i Stockholm. Det ska bli kul att äntligen få åka på bortamatch och heja på grabbarna ! 

Intervju - 
Eftersom jag inte har kunnat varit på Tunavallen denna vecka tog jag tillfället i akt och prata med någon som definitivt har en speciell relation till denna match, nämligen tidigare AFC och nuvarande Vasalund-backen Zurab Tsiskaridze. Vårat snack blev så här: 

How are you doing, how is life going in general? 

- Life is good thank you. As long as my family and friends are happy and healthy, i feel blessed! I'm enjoying watching my boy grow up and I still have a lot of passion for football for years to come. I feel good and 10 years younger than my actual age. If it was up to me i could continue playing football for the next 5 years at elite level easily! 

Just a bit about your time in AFC, you are known as a fans favorite, I'm sure a lot of supporters miss you. 

- Well we had a wonderful 2018 season and we beat many records in Swedish football. We had a fantastic team that was hungry for success and what we did was historic. One doesn't go into a season trying to become a fans favorite purposely. I think it happened naturally in in many places I have been, perhaps because of my playing style. All we can do as players is to give our maximum to the fans- win, loose or draw, that is what they deserve. 

How has your time been since you left Eskilstuna?

- Since i left Eskilstuna i have been at four clubs, including Vasalund. I played for two clubs in Saudi Arabia and i also had a difficult season in Finland where we got relegated because of major injuries to our star players. Football is fantastic but also a difficult journey. You never know where it will take you, but at the same time you have to be brave enough to go outside your comfort zone! 

How has your first time in Vasalund been? 

- My time in Vasa has been very good despite the last results. I think we have tried to play similar football to last season when they won and destroyed the Ettan, but we had to make some changes and still getting to know each other so the results have been up and down. Many players have come and gone as well. Still many games to go, we have some very good individuals and as soon as we get more chemistry in the team I don't see why we cant have future success! 

This is of course a special game for a lot of reasons, how do you think it'll be playing against AFC?

- I think AFC have done a lot for me but I also have done a lot for the club so i didn't leave with any regrets. I left on a high and made some great friends along the way. As a professional you always give 100% effort and attention to the club you are playing for currently. Almost every player that plays against their former team wants to beat them so there is nothing different with me. I wish AFC all the best, but for the weekend I am red and black and Vasalund all the way. 

Thank you Zurab for your participation, it was great to speak with you again my friend, good luck for the rest of the season!
 



Min ideala XI för AFC: 4-4-2: Törnqvist, Manns, Rödin, Tihi, Mammar (©), Alsanati, Lushaku, Takahashi, Linnér, Götesson, Ahl-Holmström. För den vaksamme är detta alltså exakt samma startelva som den föregående mot ÖIS! 

Min tippning inför mötet: 

Hjärtat - AFC ser starka ut just nu, de bryter bortatrenden och vinner med 2-0. 

Huvudet - Jag ser få lag i denna serie som skulle slå AFC just nu, för att det är borta går jag endast med 1-0 dock. 

Vasalund IF - AFC Eskilstuna
31 Juli, 17.00
Skytteholms IP, Stockholm. 
Domare: Enzo Vesprini
Ass. Domare 1. Martin Palm
Ass. Domare 2. Robert Nyberg
Fjärdedomare: Suhel Youssef

Forza AFC! 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2021-07-30 23:07:33
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna