Inför Zalgiris - Malmö FF: Tänk att det är Norrköping
Anton gjorde mål mot Zalgiris senast det begav sig.

Inför Zalgiris - Malmö FF: Tänk att det är Norrköping

En gammal bekant står för motståndet i CL Q2; FK Zalgiris från litauiska Vilnius. På pappret är det ett överkomligt motstånd som ett MFF i medvind tar sig an. Men jobbet ska som alltid göras.

Efter en kassaskåpssäker bortaseger mot Norrköping i lördags känns det både lugnare och tryggare att vara MFF-supporter när di blåe nu reser till Litauen för att inleda runda två i CL-kvalet.

För motståndet i andra rundan står FK Zalgiris från Vilnius, ett lag vi mötte i CL-kvalet 2015, då vi spelade 0-0 hemma och vann borta med 1-0 (Anton Tinnerholm i den 55:e minuten). I bortamatchen gjorde för övrigt den blott 16-årige målvakten Marko Johansson sin CL-debut när ordinarie Zlatan Azinovic skadade knät. En skada som faktiskt gjorde att Azinovic året efter valde att avsluta sin fotbollskarriär. 

I första rundan i detta CL-kvalet spelade Zalgiris av KF Ballkani med totalt 2-1. Zalgiris är rankade 147 i Europa enligt UEFA, medan MFF är rankade på plats 60. Med tanke på att Vikingur är rankade på plats 360 är det klart ett tuffare motstånd vi ställs emot. Det är ett motstånd som vi ska klara av, men jobbet ska göras!

Enligt en elegant genomgång som Fotboll Skåne gjorde i förra veckan (14 juli) har Zalgiris en lönebudget som ungefär motsvarar ett topplag i Superettan. Deras huvudtränare är 57-åringen Vladimir Cheburin, ursprungligen från Kazakstan, som kan beskrivas som ganska ”old school”. De har ganska många utländska spelare i sitt lag. I första kvalrundan hade de exempelvis bara två litauiska startspelare: målvakten Edvinas Gertmonas och lagkaptenen Saulius Mikoliunas.

Tre spelare att se upp med är:

  • Nicolás Gorobsov är en av lagets mest utstickande spelare, som den mer tillbakadragna mittfältaren.
  • Brasseanfallaren Renan Oliveira som har åtta mål på 13 ligamatcher, och som verkar vara duktig på att dyka upp på rätt ställen. 
  • Vänsterbacken Petar Mamic och hans vänsterfot. Han leder assistligan och är helt överlägsen i litauiska ligan när det kommer till inläggsspel. Lagets styrka verkar vara ”laget” snarare än individuella spelare.
Folk med “koll” på Zalgiris menar dock att man inte är lika bra som 2015. Dessutom var spelet mot Ballkani i den första rundan stundtals svajigt. 

En av de få sakerna som talar emot MFF i bortamötet är att deras konstgräsmatta tydligen är “riktigt dålig”. 

Som sagt, jobbet ska göras. 

Malmö FF kommer från en superstabil insats mot IFK Norrköping i lördags. Milos Milojevic slängde in tre nyförvärv direkt i startelvan. Och det var nog mycket psykologi i det. Både till de tre nyförvärven att de fick känna på hetluften direkt, men också till resten av truppen att konkurrensen spetsas till. Bra där, Milos. 

Omrörningen i MFF-grytan skapade en vass dynamik som syntes på plan. Det var ett pånyttfött MFF som kontrollerade IFK Norrköping i 90+ minuter. 

Mahaname Siby var stabil och bolltrygg, även om det finns en del att slipa på vad gäller passningsspelet och positioneringen på plan i MFF. Joseph Ceesay skapade både oreda och chanser på sin högerkant och var direkt inblandad i det första målet. Det stora utropstecknet av de tre var så klart Moustafa Zeidan som bara behövde tio minuter för att göra sitt första MFF-mål. Förutom det stod han för den känsliga passningen fram till IKT:s 2-0-mål. 

Av dessa tre får dock MFF bara registrera två till den andra CL-kvalrundan. Efter att ha sett IFK-matchen satsar jag mina pengar på Siby och Zeidan. Siby eftersom han är en direkt ersättare till Oscar Lewicki, som vi så desperat behöver, ffa i CL-spelet. Sedan tippar jag Zeidan för hans målfarlighet och kreativitet.

Enligt den officiella listan som UEFA presenterade på måndag eftermiddag var det också Siby och Zeidan som MFF valde att registrera. 

Hur ska MFF ta sig an Zalgiris på tisdag kväll då? Gå ut och tänk att det är IFK Norrköping, och spela som i lördags. Då kommer Zalgiris få det svårt. Enda skillnaden är att “Norrping” är ett bättre lag, med mer spets, så sannolikt kommer nog inte Zalgiris satsa lika mycket framåt som IFK försökte göra. De kommer nog vara ganska kompakta bakåt. 

Trots att det i skrivande stund är oklart vilka spelare MFF registrerar till den andra rundan dristar jag mig till att tippa följande startelva:
 
IKT
Birmancevic - AC - Zeidan - Berget
Siby
Olsson - Nielsen - Hadzikadunic - Beijmo
Dahlin

Vi vet sedan tidigare år att MFF växer i takt med kvalomgångarna i CL. Jag har en positiv känsla och laget visade verkligen upp ett helt annat spel i lördags. Det här kommer gå bra. 

Framåt Malmö – heja di blåe!

Vad: CL Q2, match 1
Vem: FK Zalgiris - Malmö FF
Var: LFF Stadium, Vilnius
När: Tisdag 19 juli kl 1800 (svensk tid)
Hur: På plats, eller via Sportbladets sändning. 
Varför: För att vi älskar det
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-07-18 15:31:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?