Martí Cifuentes: "Bra spelare kan hantera flera positioner"
Martí Cifuentes är segersugen efter en tyngre period resultatmässigt

Martí Cifuentes: "Bra spelare kan hantera flera positioner"

En vecka har gått sedan förra helgens oavgjorda match mot Malmö. Martí Cifuentes Hammarby har använt tiden åt att slipa på taktik, återhämta kropparna och förbereda sig inför ett tightare spelschema som väntar. - Jag har stor respekt för lagen som slåss om sin Allsvenska överlevnad i skedet av säsongen vi är i nu, säger Martí.

Dagens träning har precis avslutats. Lekfull uppvärmning med bland annat “capture the flag”-liknande moment som en del. Jeppe vassaste “kullaren” medan Saidi inte oväntat såg väldigt kvick ut i andra änden. Veckan som gått sedan laget var i Skåne och spelade 0-0 mot malmö har känts extra lång menar Martí Cifuentes. 9 dagar mellan matcherna och laget har hunnit med att få tillbaka både Magyar och Collander i full träning efter skadebekymmer. 
- Richard gjorde sitt första hela pass idag med laget och ser bra ut. Men vi är försiktiga med honom och vill inte stressa då han genomgått en operation. Dennis å andra sidan har trappat upp ordentligt de senaste två veckorna. Han ser vass och taggad ut, så jag tror absolut han kan vara redo för spel på måndag, säger Martí.

På måndag tar Hammarby emot ett Varbergs BoIS som slåss om överlevnad i Allsvenskan. För tillfället ligger Jocke Perssons lag strax över negativa kvalstrecket, tätt skuggade av Degerfors IF. Placeringarna lagen mellan till trots har Martí stor respekt för Varbergs dito.
- Jag har själv slagits i botten av den norska ligan (Sandefjord), varje minut på planen är avgörande i den positionen, säger Martí

Måste vara aggresiva
Martí säger att man har stor respekt för Varbergs BoIS. Tidigare under säsongen åkte man ner till Varberg och vann övertygande med 3-0 efter en blöt tillställning. Om måndagens matchbild kommer se likadan ut vill Cifuentes inte sia om.
- Varberg är ett av de lag som kan överraska mest i ligan. Inte bara när de kommer till startelvan. Även positionsförändringar under spelets gång eller fasta situationer där man försvarar på ett unikt sätt i Allsvenskan. Ett sätt som fungerar, säger Martí.

Respekten för motståndarna är det inget fel på, även om Hammarbys tränare har en stark tro på lagets egna förmåga.
- Dom är vana och kommer inte bli stressade av att vara tillbakapressade av oss. Så vi måste vara aggressiva från minut ett, pressa och försöka få in ett tidigt ledningsmål. Efter det kan ytorna öppna upp sig, menar Martí

Hammarby lägger ett på pappret tuffare spelschema bakom sig nu när man går in i de avslutande sex matcherna. Senaste trepoängaren var hemma mot Degerfors den 22 augusti. En lång period utan vinst för ett lag som vill slåss om topplaceringar i Allsvenskan. 
- Alla i klubben är såklart sugna på att ta tre poäng igen, vi saknar att höra “Biten” skrika i omklädningsrummet efter vinst. Det var ett tag sedan vi vann, men om man kollar på de senaste matcherna vi spelat mot Malmö och Häcken känner jag mig trygg i hur vi presterar i merparten av dessa matcher, säger Martí

Cifuentes under Hammarbys träning

Bytte botten mot toppstrid
I Matchen mot Malmö FF just spelade Edvin Kurtulus till synes som högerback. En position han känner väl från tiden i Halmstad, även om han sedan han kom till Hammarby varit tydlig med att det är mittback han föredrar att spela som. Martí Cifuentes anser att man i Skandinavien har en tendens att haka upp sig för mycket på spelarpositioner. 
- Jag är från Barcelona, för mig är det naturligt att en spelare kan hantera en, två, tre - till och med fyra olika positioner, säger Cifuentes 

Han berättar att det handlar om att dra nytta av spelarens egenskaper på flera delar av planen. Bra spelare kan spela på flera olika positioner enligt Cifuentes.
- Om vi tar Malmö-matchen som exempel. Då hade vi ett uppbyggnadsspel med tre spelare i backlinjen, något vi inte gjort tidigare. Där får vi ut mycket mer av Edvins teknik i passningsspelet och sättet han transporterar bollen, förklarar Martí

Av egen utsago har nu Edvin lämnat en tuff period bakom sig (Norrköping och derbyt mot Djurgården). Han menar själv att han har växt av det och har självförtroendet tillbaka. Martí är inne på samma spår. Han poängterar även vikten av den resan Edvin gjort de senaste tolv månaderna. Från Halmstad och att åka ur Allsvenskan till att slåss om europaplatser och vara en del av det Svenska landslaget.
- Han ser väldigt vass ut. Vi får inte glömma att han (Edvin) bara är 22 år gammal, han går från att spela på naturgräs till konstgräs. Bottenstrid till toppstrid. Han är stark både fysiskt men även mentalt, menar Cifuentes.

Martí säger att han inte personligen gjort något särskilt för att hjälpa Kurtulus genom en mentalt tuffare period. 
- Han har en bra hemmiljö och bra människor omkring sig. Han är en stark kille mentalt. Mitt jobb är att göra spelarna bättre på planen, men vi har bra folk i föreningen som finns som stöd, säger Martí. 



"Spela mitt egna spel"
Frågar vi Edvin själv är han inne på samma spår som Cifuentes. Han trivs i båda positionerna. 
- På pappret mot Malmö kanske de  som högerback men jag kom in mycket i banan som en mittback. Båda positionerna behärskar jag även om jag trivs extra när jag kommer in i banan och får spela mitt egna spel, säger Edvin

Hur blir det mot Varberg BoIS?
- Det får vi se på måndag, avslutar Edvin
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-10-09 10:28:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!