Intervju Janne Andersson: Jag vill inte jobba med trähuvuden

Intervju Janne Andersson: Jag vill inte jobba med trähuvuden

Nu är ”djupintervjun” med vår manager avslutad. Hämta en kopp kaffe eller något annat uppiggande innan du sätter dig att läsa. Den här delen är lååång. Här står att läsa bland annat om hur hantera vissa problem med den yngre generationen. Vidare hur viktigt det är att ta reda på hur människan är, när man rekryterar spelare. Kortare beslutsvägar är modellen i IFK, då slipper man lägga för mycket energi på interna tyckanden och låtanden. Men framförallt tror jag att ni läsare kommer lära känna män

Du har ju berättat om din bild av en spisplatta för våra läsare tidigare i den här intervjun. Hörde ett annat uttryck häromdagen från en av dina kollegor, som var både lite dräpande och roligt. Det var Nanne Bergstrand, som sa ungefär så här efter att Hammarby bara fått 1-1 hemma mot Assyriska:
”Den här facedown generationen är helt hopplös! De kan inte ta instruktioner, det sitter bara i tio minuter…” Kan du räkna ut vad han menade?
- Nej vad menade han…

Det är generationen som sitter och tittar ner på sina smartphones. Har du liknande problem i Norrköping, eller är det kanske mer ett Stockholmsfenomen?
- Jag har jobbat länge precis som Nanne. Jag kommer ihåg hur det var när 80-talisterna kom fram, det gick inte att instruera dem för de var så egofixerade. 90-talisterna har väl liknande svårigheter, men jag upplever det inte som Nanne i vårt lag! Var tid har sina problem…

Managerrollen är ju lite speciell genom att de andra lagen i allsvenskan har det mer uppdelat i sina roller. Det är sportchefer och tränare. Du har ju mer ett helhetsansvar över både och. Räcker tiden till, du har ju dubbelt så mycket på ditt bord som dina kollegor…
- Så går det ju inte att göra så klart, att jag har dubbelt så mycket. IFK var väldigt tydliga när de rekryterade och det var att de ville ha en manager.  Att det blev jag hade väl mycket att göra med att jag har den bakgrunden jag har. Att arbeta brett i en förening, jobbat med budget, ungdomsavdelningar och så vidare. Så jag kunde ta ett mer övergripande ansvar. Jag är ju van att jobba på det här sättet tidigare i Halmstad. Det handlar om att bygga en organisation. I klubben har vi ett verkställande utskott med mig, ordförande Peter Hunt och klubbdirektören Munken Karlsson. Vi har ett löpande ansvar att fatta beslut i olika frågor. Sen finns det andra som är duktiga som jag har nära mig, både Stefan Hellberg och Tony Martinsson. De är duktiga på både scouting och kontraktsfrågor. Vi har hittat en organisation som funkar, jag är ingen övermänniska som kan göra allt. Våra konkurrenter som är högst upp i allsvenskan har heltidsanställda chefscouter, som åker runt och tittar på matcher för att hitta spelare. Det där får vi göra själva och ytterst är det jag som är ansvarig även för den delen. Men där har jag också väldigt bra hjälp av Sören Cratz. Sen har jag en annan kille, Jim Norlander, som var assisterande till mig i Halmstad som finns i Laholm nu.

Du har med andra ord ett brett kontaktnät och människor som hjälper dig…
- Ja, det stämmer efter så många år i branschen har jag lärt känna många duktiga människor. Fördelen med den här organisationen vi byggt upp, är att det blir kortare beslutsvägar. Nackdelen som kan vara ibland periodvis, som du var inne på, är att det kan bli mycket att göra. Men jag gillar att jobba mycket och att ta ansvar. Mig passar det här sättet bra att jobba, och det vi gör har en klar förankring i klubben. Jag tror på modellen, annars hade jag inte orkat hålla på som jag gör. Känner också att jag har ett stort stöd och förtroende för min roll i klubben. Men det är som sagt viktigt att det finns många kompetenta personer som jag kan arbeta nära med.

I England är det ju mer vanligt att ha manager…
- Faktum är att det bara finns en manager till i allsvenskan och det är Ingesson i Elfsborg. Det finns andra klubbar som försökt i Sverige också tidigare. Men det har runnit iväg och återgått till det vanliga igen. Det finns en tendens inom fotbollen att det är väldigt många som tycker olika saker. Ibland kan det vara skönt att det inte är så himla många som är inblandade när man tar beslut. Tror att det är en fördel med en del andra klubbar, som har sportchefer, klubbchefer, tränare, och chefsscouter. Som jag förstått det av en del andra kollegor kan det lätt bli lite rörigt och mycket tyckande! Då får man lägga väldigt mycket tid internt.

Karaktären är mycket viktig hos en fotbollspelare

Min flickväns systerdotter, gjorde en examensuppgift då hon gick idrottsgymnasiet. Hon är tyvärr Djurgårdare… Hur som helst hon gjorde en film om vilka egenskaper en bra fotbollsspelare bör ha. Hon intervjuade Zoran Lukic, Sören Åkerby och Stefan Rehn. Det här var ju då under den perioden då Djurgården var som bäst under 2000-talet. Alla sa att det framförallt är tre saker. Karaktären, tekniken och spelförståelsen…
- Javisst så är det, det är inga hemligheter. Ajax har det i sin fotbollsfilosofi…

Var det inte så att de hade karaktären högst rankad?
- Jo den är viktig, men du måste också kunna spela fotboll. Jag har bra karaktär, men kan inte spela i allsvenskan för det…

Haha, det är ju sant. Men det har väl mycket med din ålder att göra?
- Jo, allvarligt talat karaktären är jätteviktig och den tittar vi noga på när vi rekryterar spelare. Sedan jag kom till klubben tycker jag vi har lyckats bra med rekryteringen utifrån karaktärsdraget. Vi har fått in många bra killar, och bland det viktigaste är hur man är, när man inte är med bland de elva på planen. De killarna ska kunna bidra ändå till en bra tränings och arbetsmiljö. Man jobbar hårt tillsammans som grupp och har bra värderingar. Det lägger grunden för att kunna bygga ett bra lag.

Hur går ni tillväga för att bedöma om en spelare har rätt karaktär innan det blir kontraktsskrivning? I det vanliga arbetslivet är man ju ofta väldigt noggrann när man anställer. Det är intervjuer och noga med referenser…
- Det kan jag säga konkret, vi tar också referenser. Dels träffar man förstås spelaren ifråga. Är man några stycken som träffar honom så får man oftast en bra bild. Det är en sak att träffa spelaren och lyssna noggrant vad han vill samt bilda sig en uppfattning själv om personen. Men jag brukar också ta reda på om han spelat med någon spelare som jag själv känner, och sen höra hur vederbörande uppfattar honom. Lagkamrater brukar ha en bra uppfattning om hur spelaren ifråga är i omklädningsrummet. Spelare är oftast väldigt bra på att analysera varandra! En annan viktig del att fånga upp är hur spelaren kan hantera motgångar. Medgångar är inget svårt tillstånd att vara i. När man vinner matcher hela tiden, är det bara att vara glad och skratta med. En viktig måttstock för både tränare och spelare är hur man kan hantera motgångar.

Sen är det ju också så att jag känner många tränare. En kille som Skönsberg till exempel hade jag bara sett spela live en match. Så jag ringde mina kollegor Janne Jönsson och Jörgen Lennartsson som hade varit tränare för honom. Med det kontaktnät jag har är det oftast någon som stött på den spelaren som vi är intresserade av. Jag vill med andra ord göra en så ordentlig research som möjligt innan vi bestämmer oss. Ta noga reda på både fotbollsegenskaper och hur personlighet är. Sen är det ju så här med fotboll, det är ju människor vi jobbar med. Det som funkar på ett ställe, är inte säkert att det funkar lika bra i ett annat sammanhang. Det är väldigt många faktorer som spelar in så du kan aldrig säkerställa något fullt ut.

Jag vill som sagt vara så noggrann som möjligt att ta reda på hur personligheten är. Har varit med om spelare som har förstört väldigt mycket för andra i laget. De vill jag inte jobba med. Vill istället jobba med individer som hjälper till att göra sina lagkamrater bra. Jag vill ha sunda värderingar, en bra arbetsmiljö och bra vardag. Det är grunden! Ur det kan man få en utveckling och skapa en individuell skicklighet. Det är sammanfattningsvis viktigt att ha en så bra miljö som möjligt. Därför är jag extremt noggrann med vilka spelare vi tar in. Jag vill inte jobba med trähuvuden och superegoister! Ur ett starkt kollektiv kan individen växa. Tvärtom funkar inte i fotbollen enligt mitt sätt att se. En stark individ kan inte bära en hel grupp och ensam få den att växa. Väldigt mycket handlar om hur man hanterar vardagen. Att komma förberedd till träningen, äta och vila samt allt annat som hör till i en lagsport. De ledande personerna i omklädningsrummet, ska kunna vara förebilder för de yngre. Dit har vi kommit i IFK. Skulle till och med säga att vi kommit väldigt långt vad gäller den biten.

Du har ju fått många spelare som du har haft tidigare innan du kom till IFK. Bättre research än så kan man väl inte få?
- Det är ju sant. Det är olika personer men jag har känt dem väldigt väl och det underlättar förstås. Vad gäller Ante så kan man aldrig vara 100 % säker på en spelare. Men när det gällde honom var jag 99,99 % säker att han var rätt på alla sätt och vis.

Gnällbänken gör entré på Guldköping

Det är många som har åsikter om laget och allt som är däromkring. Guldköping är väl en av de få som har en lokalkonkurrent nämligen GoPeking. De har ett väldigt aktivt forum som heter Gnällbänken. Norrköping har ju lite en tradition av att vara lite gnälliga och att allt var bättre förr. Men signaturen Rajderajraj på Gnällbänken hade en intressant infallsvinkel, på just Skönsberg:
” Han startade alltså som mittback i 8 matcher och i dessa släppte vi in totalt 9 mål (så snittet i mitt första inlägg stämde) och höll nollan 3 ggr. Utav dessa så släpptes 3 stycken in borta mot BP. Så är statistiken i övriga 7 matcher, 0,86 insläppta/mach, var riktigt imponerande trots möten med lag som Malmö, AIK, Kalmar och Häcken. I övriga 8 matcher utan Skjönsberg som mittback så har vi släppt in 20 mål och inte hållit nollan en enda gång. Mer än en fördubbling av insläppta med andra ord.” Här får läsarna observera att intervjun gjordes innan Häcken matchen som slutade 0-0.
- Jag kan kommenterera det här ur flera perspektiv. Det första som du säger att folk tycker och tänker. Det har jag absolut ingenting emot. Hade jag haft ett jobb där ingen brydde sig eller tycker om det man gör, hade det inte varit roligt. Jag har den största respekt för att människor har åsikter om det vi gör. Däremot bryr jag mig inte så mycket om att läsa, det tillför inte mig så mycket.

Sen kanske du inte skulle ha så mycket tid till annat heller…
- Ja, så är det också. Efter 2011 när jag kom hit så kände jag att vi behövde få in någon i backlinjen som kunde styra upp det mer. Vi tog då in Morten och Ante, vi fick då ut en väldigt bra effekt av det. Morten tillförde den dimensionen som jag var ute efter, utan någon som helst tvekan. Han kanske inte var den individuellt skickligaste spelaren men var väldigt bra på att kommunicera till övriga i backlinjen. Så analysen är helt korrekt som du beskrev i inlägget. Morten lyfte hela backlinjen! Jag valde att peta honom i någon match i våras, sen var han tillbaka igen. Det vi saknar nu är just det här med ledaregenskaper, som Morten hade i försvaret. Någon av dem andra måste kliva fram mer nu och ta ett större utrymme. Det är sådant man pratar om när man jobbar med människor som en grupp, att det tar lite tid att utveckla den sidan. Eller med andra ord så blir det en övergång att gå in i en annan roll som man inte haft förut. Ingen beklagar mer än jag att Morten var tvungen att flytta hem.

Du sa vid ett annat tillfälle att du hade ett sparbeting från styrelsen. Samtidigt är det många som drömde om Mellberg eller någon annan ersättare till Skönsberg…
- Vi har ett sparbeting som jag fick i början av det här året. Det beror ju helt enkelt på att ekonomin inte går runt. Då måste man skära. Det tycker jag är viktigt att alla våra supportrar är medvetna om. Hade klubben haft mycket pengar, så hade de förstås gett mig större ekonomiskt utrymme att få in nya killar. Det är ingen tvekan, alla vill att vi ska ha så bra spelare som möjligt. Samtidigt finns det en verklighet att förhålla sig till. I ett sådant läge måste jag som sportsligt ansvarig acceptera, men framförallt respektera styrelsens beslut! Samtidigt har vi Peking Soccer Invest, som de flesta vet är en extern finansieringsgrupp.

Ja, det är många som ropar på dem nu!
- PSI finns ju där, och de har lite medel. Men samtidigt måste vi betala lönen om vi tar in någon ny.

Men du blev väl av med en lön, när Morten flyttade…
- Absolut, men man ska veta att det bara var en del. Det förslår inte i helheten. Det har lättat lite grann, men vi har fortfarande en ekonomi som inte är tillräckligt bra. Men sen ska man inte säga att vi inte tittar lite grann. Alla vet hur det ser ut och vi är överens om analysen. Vi får se hur det blir! 

Sammanfattning och bedömning

Först en kommentar om den yngre generationen. Varje tid har sina problem sa Janne. Man kan också säga att varje tid har sina möjligheter. Tycker att det delvis stämmer att 80-talisterna är lite mer ego. Visar sig bland annat genom att det är färre i den generationen som är med i facket. De tänker att de klarar sig själva gentemot arbetsgivaren.  Vad de då inte tänker på är att de gör hela gruppen arbetstagare succesivt svagare och arbetsgivarna starkare. 90-talisterna är den första generationen som föddes in i Internet. De lever i informations samhället på ett helt annat sätt än vi äldre. Skillnaden mellan information och instruktion är inte heller så stor. Jag tror att när den generationen blir tränare och instruktörer, så kommer de göra det på ett helt annat sätt än nu och mer använda sig av modern teknik. Generellt sett är det inget större fel på dagens ungdom och unga vuxna. Mina söner är födda -87 och -90 och jag har jobbat med tonåringar i drygt 30 år. En sak som dagens unga gör mer än när jag var ung, är att visa känslor. När de träffar varandra på stan så ger man varandra en kram oavsett kön. Vi tog bara i handen eller morsade. Förresten är det inte bara de yngre som sitter med ansiktet ner mot mobilerna. Det är till exempel ett stort problem på dagis att föräldrar tittar på sina mobiler istället för sina barn.

Sen vad gäller Janne som person så har han mitt fulla personliga stöd. Har svårt att se vem skulle vara lämpligare som läget är nu. Får väl i såna fall betraktas som en Janne kramare som en i kommentatorsfältet skrev i förra intervjun. Att spelare som Thorvaldsson och Ante Johansson kommer tillbaka till honom, säger en del hur han är med sina spelare. Att han i intervjun ovan ser till de mänskliga egenskaperna så starkt är också väldigt viktigt i ett lagbygge. Jag säger som min betydligt yngre kollega, Elvedin Basic, på redaktionen: In Janne I trust. Om vi inte slipper släppa iväg fler spelare på ett tag nu så kan det här lagbygget bli riktigt bra. Visst är ekonomin ett stort bekymmer. Där kan man ta den amerikanske presidenten John F Kennedy till hjälp. Han hade ett mycket känt uttryck. Vi översätter det till IFK. Fråga inte vad Janne och laget kan göra för dig. Fråga istället dig själv vad du kan göra för dem. Det bästa man kan göra just nu är att betala entréavgifter, köpa tröjor och halsdukar. Då får IFK en bättre ekonomi och kan växa sig starkare!

Sen säga vad man vill om fotbollstränare. Men viss berikar de språket! Nu vet vi att det är viktigt att en fotbollsspelare inte ska ha förutom träben, skallen ska inte heller bestå av samma material. Sen finns det spisplattor och facedown generation att lägga till i vår vokabulär…

Slutligen kan sägas att GoPekings forum Gnällbänken är väldigt starkt. Hjälp vårt Forum att bli lite starkare genom att komma med dina synpunkter på den här långa intervjun där!     
        
 
  
 
   
 
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2014-08-08 08:08:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Välkommen, Martin Falk! - IFK Norrköping Silly Season v1.3 2024-2025
 Ett utcheckat Peking föll efter slarv
Djurgårdens IF - IFK Norrköping på Telo2 Arena den 10 november 2024 15:00
Spelarbetyg: Kontraktet är i hamn!
Nedräkning pågår 10,9,8,7,6,5,4,3,2... matcher kvar i årets Allsvenska!
Spelarbetyg efter den vitala viktorian i Värnamo
Höstrysaren fortsätter för Peking!