Intervju med Daniela Zamora
Daniela Zamora

Intervju med Daniela Zamora

Forum 1891 mötte upp Djurgårdens chilenska nyförvärv Daniela Zamora på Stockholms Stadion för ett samtal om skillnaden på svensk och chilensk fotboll, stödet på sociala medier, sin debut och sin egen målsättning inför säsongen. Intervjun genomfördes fredagen 16/4, alltså dagen innan premiären mot KIF Örebro, ett möte som DIF vann med 1 – 0.

Välkommen till Djurgården! När och hur fick du veta att Djurgården var intresserad av dig?
- Jag tror det var i början på februari som jag fick höra att Djurgården kollade på mig och var intresserade så det var väl då jag började fundera över beslutet.

Var det ett svårt att beslut att flytta till Sverige?
- Ja, det var ett mycket svårt beslut för att jag var i Universidad de Chile under en lång tid. Det är en klubb som jag var mycket bekväm i och som jag själv är supporter till. Men när den här möjligheten dök upp så kände jag att det var viktigt för min karriär att ta chansen. Det var ett svårt beslut men jag tror det var rätt beslut.

Hur har mottagandet från Djurgården varit?
- Mycket bra, jag hann bara vara här i några få dagar innan jag for iväg med landslaget men under de dagarna tog de verkligen hand om mig och jag togs emot med god energi av gruppen. Jag är mycket lycklig över miljön jag hamnat i och känner mig mycket bekväm med klubben och laget i helhet.

Talar någon i gruppen spanska eller talar du engelska?
- Jag talar lite engelska, jag förstår mest. Men det finns en spelare i U19-laget som talar spanska som jag lärde känna i träningsmatchen jag spelade. Jag tror hon är colombianska, så det finns någon som förstår mig. Annars blir det engelska med de andra lagkamraterna, jag förstår mer engelska än vad jag pratar men vågar nog prata mer så småningom.

Vad är största skillnaden mellan Sverige och Chile fotbollsmässigt?
- Fotbollen är mycket mer direkt, det märker man i snabbheten och kraftfullheten hos spelarna. Fotbollen här är mer utvecklad än vad den är i Chile där vi fortfarande är i en utvecklingsfas och ligger en bit efter. Men vi har en fin resa framför oss och det går framåt även om det är ett litet steg i taget. Damfotbollen här är mer etablerad och stabil vilket såklart gör skillnad.

Du är mycket omtyckt och det finns ett stort engagemang på Djurgårdens sociala medier kring dig, där många chilenare och supportrar till Universidad de Chile skickat sina lyckönskningar och hälsningar till dig. Vad betyder stödet för dig?
- Det är väldigt viktigt. Det är ett stort ansvar och jag är medveten om att jag måste jobba hårt och alltid prestera hundraprocentigt på träningarna eftersom många följer mig. Jag tar det som mitt personliga ansvar att alltid vara professionell, att leva upp till förtroendet man har visat mig och att alltid vara lyhörd för vad tränaren vill.  

Den här veckan har du varit iväg och spelat OS-kval för Chiles landslag mot Kamerun, där ni vann den första matchen och spelade oavgjort i den andra vilket betydde att ni kvalificerat er. Vad betyder det för Chile och för dig att ni kvalificerat er för spel i OS?
- Jag tror det var de två viktigaste matcherna i det chilenska damlandslagets historia. Vi har alltid kämpat och drömt om att få spela i OS och att vi nu har nått dit är en dröm som gått i uppfyllelse. Alla idrottare drömmer om att få delta i OS. Jag är så lycklig över att det hårda arbetet gett resultat och att vi nu uppnått ett mål som vi haft så länge.

Berätta lite om dig själv som spelare för dina nya svenska supportrar som kanske inte känner till dig. Vad är dina styrkor?
- En av mina viktigaste egenskaper är min snabbhet och att jag är konfrontativ på planen. Jag gillar att komma i en mot en-lägen där jag får utnyttja min snabbhet för att vinna duellerna. Jag har även en styrka och kraftfullhet som är verktyg i mitt spel som jag hoppas kunna använda för att göra skillnad och bidra till laget.

Du var lagkapten i Universidad de Chile, vad bidrar du med för ledaregenskaper till laget?
- Ja det stämmer, jag var lagkapten för Universidad de Chile den senaste säsongen. Jag antar att jag blev lagkapten för att jag hade varit med i så många år och för erfarenheten jag besitter som spelare. Egenskaper som är viktiga att föra vidare är vikten av att vara lugn inför stora matcher, ansvaret att bära en klubbtröja med allt vad den representerar på planen och att vara professionell i allt du gör.

Du fick en drömstart i laget med mål i din debut mot Piteå. Berätta lite om matchen.
- Det var verkligen som en dröm. Jag hade inte ens hunnit att träna med laget och så skulle jag spela match. Självklart var jag inte så bekväm under matchens gång eftersom jag inte kände mina lagkamrater eller spelsättet särskilt väl. Men jag tänkte att det var viktigt att pressa och att göra mål. Jag är jätteglad över att jag lyckades med det och nu är det bara att fortsätta bidra till laget under säsongens gång.

Vad är din målsättning inför säsongen?
- Jag vill komma in bra i laget, visa upp mina kvaliteter och vara en bidragande faktor till att laget gör en bra säsong som är bättre än förra säsongen.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342021-04-19 12:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården