Intervju med lagkapten Darijan Bojanic

Intervju med lagkapten Darijan Bojanic

Några enstaka timmar återstår innan säsongens första träningsmatch. Bara några dagar har gått sen Martí Cifuentes flugit in och börjat sätta sin prägel på laget. Hur mår laget egentligen? Undertecknad tog ett kortare snack med Hammarbys lagkapten Darijan Bojanic för att prata mående, sin egna roll och lagets fokus just nu.

Darijan Bojanic senaste säsong kanske inte sticker ut om man bara kikar rent poängmässigt. Han har dock tagit stora steg i flera andra områden. Arbetsinsatserna har blivit mer gedigna, ansvarstagandet både på plan och utanför den, och hur han tydligt dikterar tempot på planen. Likt en äkta regista så har han styrt spelet från mittfältet och hade hockeyassist varit en grej inom fotbollen tror jag Darijan hade legat i topp. Det som stack ut extra under andra halvan av säsongen var samarbetet med vänsterbacken Jeahze. Darijan sticker inte under stolen själv att det är kul att sätta lagkamrater i bra positioner och se dem "skina" istället för han själv. 

Hur mår du Darijan?

  • Jag mår bra, försäsongen är igång och man har längtat tills fotbollen drar igång igen så de känns bra. Vardagen ser ut som så att man drar till träningen, tränar, sen snabbt hemåt för vila och vara förberedd för nästa pass. Vilan är central under försäsong. Men som helhet känns det skönt att försäsongen dragit igång igen.
Och om vi blickar tillbaka på förra säsongen med ett cupguld under våren, två tränare som fick kliva åt sidan och en femteplats i allsvenskan. Hur summerar man det?
  • Förra säsongen tog vi en titel som svenska cupmästare och det var en jävla skön känsla att ta en titel, speciellt i en klubb som Hammarby. I Allsvenskan gick det ju lite trögt i början för oss, men vi avslutade hösten jävligt stark så det hoppas jag vi tar med oss in i denna säsong 2022. Nu har vi fått in Martí och det enda jag har att säga är att det ska bli kul att jobba med honom. Det som hände under förra året med tränarbyten osv är historia. Mitt fokus är här och nu. 

Som jag skrev ovan så upplever jag att Darijan vuxit i sitt ansvarstagande under åren i Hammarby. Detta visade sig också under hösten då han fick förtroendet av Milos Milojevic att bära lagkaptensbindeln för första gången under sin karriär. 

I september debuterade du som lagkapten, berätta om vad det innebar?
  • Milos gjorde mig till kapten under hösten och det var en ära såklart att ha bindeln och försöka vara en ledare som leder sitt lag även fast det är första gången någonsin som jag är kapten. Men det var en mäktig känsla och man kan bara växa i den rollen och ta ännu fler kliv. Men sen tycker jag att vi har många ledare och kaptener i detta lag så det spelar väl ej så stor roll vem som har bindeln.

Om vi ändå ska fokusera på här och nu, och kanske till och med våga blicka framåt lite grann. Under första träningsveckorna i januari har Imad styrt i träningarna. Vi hörde i HTV att Gurra och Astrit vittnade om fokus på intensitet, något som verkade skruvas upp ytterligare sen Marti anlänt om vi ska tro på rapporterna. 

Hur är din känsla av träningarna som varit nu innan Martí kommit in?
  • Fokuset nu som varit innan Marti anländer är väl mest att hålla ihop gruppen försöka vara positiva och ge allt för varandra på träningarna även om det suger att inte ha en huvudtränare på plats. Men det tycker jag vi har skött bra. Folk har pushat varandra och det har varit bra fart på träningarna. 

Och för egen del, var ligger ditt fokus inför kommande säsong?
  • Inför nästa säsong hoppas jag att jag kan vara mer dominant och styra matcherna mer i mitt tempo. Och fortsätta sätta mina medspelare i bra rörelse så de får skina. 

Vi tackar för denna intervju och uppdatering med intressanta tankar. Vi blickar nu först och främst fram emot dagens match, men också mot en säsong där jag hoppas att Darijan kommer att få en stor roll även i Martí Cifuentes Hammarby. Att vår nya tränare beskrivs som intesiv och principfast tror jag är något som kommer gynna vår kära mittfältare. Med hårda direktiv och tydlig kravställning kan Bojanic nog få ännu större utveckling och fortsätta diktera matcherna med sin fina passningsfot likt en annan hammarbyikon med minst lika fin högerdojja...

Forza Bajen!

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-01-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!