Intervju med Håkan Mild - "Det måste vara en nära dialog mellan A-lag och akademi"
Håkan Mild gjorde fyra sejourer som spelare i IFK Göteborg och vann fem SM Guld. Som sportchef vann han ett sjätte SM Guld och sedan våren 2021 är han tillbaka för sin sjätte sejour i föreningen, nu som klubbdirektör.

Intervju med Håkan Mild - "Det måste vara en nära dialog mellan A-lag och akademi"

Det har gått drygt ett år sedan Håkan Mild checkade in på Kamratgården som ny klubbdirektör. Nu när Håkan hunnit bli både varm i kläderna och sätta sin prägel på IFK Göteborgs verksamhet, tar Alltid Blåvitt tillfället i akt att fråga ut klubbdirektören om arbetet med ekonomin, verksamheten och framtidsvisioner


Du har varit här som klubbdirektör i drygt ett år nu, har rollen satt sig?
Ja men jag tycker det går bättre ändå. Det vore väl mindre bra om jag sa att ”Nej jag har ingen koll på det” men det är klart att det har varit nyttigt för mig att ha varit här ett år. Det har hänt väldigt mycket men jag tycker det börjar sätta sig. Många saker som jag är väldigt nöjd med, så ja, helt okej.

Det gångna året har det varit en rätt stor rotation på personal, både i det sportsliga och på kansliet, hur påverkar sådant det långsiktiga arbetet?
Det är klart att kontinuitet är en framgångsfaktor och det var vi inte varit superbra på i ledande positioner. Förhoppningsvis ska vi ha kontinuitet nu. Det är ju en volatil bransch. Det är en känslostyrd bransch, fotboll. Går det bra så är det enklare, går det mindre bra är det svårare. Det finns ett tryck ifrån intressenter och då gäller det att vi är starka och enade internt, och driver på och gör det som vi bestämt. Jag tycker att det känns bra. Jag är jättenöjd med vår organisation och våra medarbetare som krigar varje dag. Jag tycker de har visat det sista att både kommersiellt och sportsligt, så ser det ganska bra ut.

Det är ju extremt viktigt i en verksamhet som vår att vi har mycket ideella krafter, många intressenter med supportrar och även andra ledare i föreningen som inte är heltidsanställda men som vi måste ta väldigt väl hand om. Sen har vi den kommersiella sidan som är extremt viktig för att vi ska kunna ha en elitfotbollsklubb. Att hitta samarbetet där alla känner sig delaktiga är ganska svårt men är en viktig faktor för att vi ska bli en bra fotbollsklubb och framgångsrika och driva det här tillsammans. Jag tycker att jag börjar se ett embryo till det som kan ge resultat.

Du nämner den kommersiella faktorn.  Jag har tittat lite på de ekonomiska sifforna (SvFFs årliga analys av de allsvenska klubbarnas ekonomi). Nu varierar de siffrorna mycket med huruvida laget går till Europa, om föreningen säljer spelare och så vidare. Men tittar vi på siffror för intäkter exklusive spelarförsäljning 2019 (pandemiåren exkluderade) landar Blåvitt på 99,2 miljoner. Backar vi bandet till 2011 så låg vi på 98 miljoner. Det målar upp en bild av en förening som trampar vatten, om vi jämför med t.ex AIK som gick från 130 miljoner till 183 under samma period. Delar du den bilden?
Jag tror att den stora delen i Stockholm utan att ha gjort djupdykningar i det är att i Stockholm har man nya arenor. Tittar vi på Hammarby tror jag de dra drar in 50-55 miljoner på publikintäkter. Gör vi ett år på runt 30 miljoner så skiljer det ganska mycket. Det är inte så mycket man kan göra åt det mer än att fylla arenan oftare än vad IFK Göteborg gjort hittills. Det har ju en betydelse naturligtvis.

Intäktsmässigt så är det väl egentligen bara Malmö FF som är riktigt bra på intäkter utöver publiken. Så där står man och stampar lite grann. Och det är klart att vi jobbar stenhårt på hur vi ska öka det. Arenan ser ut som den gör, möjligheterna att göra sakerna på arenan, och då pratar jag inte bara för publiken, utan med partners och sådant, är ganska limiterande, så vi måste vara kreativa och hitta andra saker som vi kan tjäna pengar på. Men just i Stockholm så är det nog ganska mycket Tele2 och Friends som gör sitt för föreningarna som gör att man kan tjäna mer pengar.

Av storstadslagen har Blåvitt idag, med bred marginal, minst arena. Det är också en arena som ofta får kritik för att kioskerna har dåligt utbud, för få toaletter m.m. Finns det planer på hur man kan komma runt det här eller måste Göteborgspubliken acceptera det?
Det är ju långsiktigt. Det är inte så att vi har en ny arena imorgon. Sen kan man ju alltid sätta upp visioner och tankar om att vi ska ha en annan arena. Sen har ju diskussionen i många år nu varit hur vi ska kunna profitera på arenan på ett bättre sätt än vi gör idag. Och där måste vi hitta lösningar tillsammans med GotEvent som gör att det blir mer förmånligt och bättre för klubbarna att kunna tjäna pengar på arenan. Vad gäller kioskerna så är det en ständig dialog för förbättring där helt enkelt. Sen har det ju varit två pandemiår där det varit jäkligt tufft för alla att kunna hantera restauranger och kiosker och så. Men det var då och nu är nu. Nu finns ingen ursäkt till att det inte ska finnas bra utbud och bra hantering av både toaletter och kiosker och allt vad det må vara. Det är ju bara för oss och GotEvent tillsammans att steppa upp och jag vet att dialogen är konstant där så det ska bli bättre.  

När Gamla Ullevi byggdes så byggde Malmö samtidigt sin arena och det var en diskussion kring vad som var bäst, att hyra in sig eller bygga själva. Där och då sades en av fördelarna för Blåvitt vara att klubbarna i Göteborg inte behövde ta så mycket risker eller kostnaderna för skötsel m.m. Tittar vi på de olika föreningarnas omsättning kan man anta att en stor del går till både intäkter och utgifter för att man äger sin egen arena. Utifrån det resonemanget, tror du att Blåvitt går plus, minus eller ungefär likadant ut netto, jämfört med t.ex Norrköping som äger sin arena?
Jag kan faktiskt inte svara på det. Jag behöver kolla upp det i så fall. Man jag tror att över tid så behöver man hantera sin egen arena. Det är jag ganska övertygad om. De kommersiella rättigheterna m.m. för att kunna göra mer på en arena än vi kan idag. Och det var ju så att arenan byggdes för Öis, Gais och Blåvitt, så alla föreningarna kunde vara med och ha någon typ av åsikter med vissa bitar, men det är självklart att det var kommunen som byggde den. Ser man såhär efteråt är det en jäkla trevlig fotbollsarena när du sitter ute på läktaren, men de andra utrymmena är klart undermåliga.

Om vi lämnar arenan, så vill jag minnas att du för längesedan uttryckte att föreningarna inte borde vara så beroende av att sälja spelare, men vi har idag ett Blåvitt som är beroende av att sälja spelare. Minns jag rätt, och om jag minns rätt, har du ändrat åsikt i frågan?
Ja men det har jag nog lite. Inte för att jag vill det, jag hade hellre sett att vi vann Allsvenskan varje år och spelade i Europa och tjänade pengar den vägen än att behöva sälja spelare. Sen vet vi om att vi är där i näringskedjan att vi har spelare som vill ut och spela i de största ligorna med de bästa spelarna. Det är bara så det är, men då måste vi även kunna ta betalt.

Var det nyligen jag sade det? Eller var det ett tag sedan?

Nej det var ett antal år sedan, kommer inte ihåg exakt, men kanske när du var sportchef eller på radiosporten.

Okej, det var innan jag var här (som klubbdirektör).

Precis.

Ja, men då, absolut. Så är det ju för oss fortfarande. Vi vill hitta en balans i vår organisation där vi inte alltid behöver sälja spelare varje år för att gå runt på driften. Då är det extremt svårt om man har ambitionen att vara med i toppen. Sen så har det blivit så idag, fotbollen är en annan industri så jag har nog ändrat min åsikt lite. Om fotbollen hade tre ben förut, med biljettintäkter, sändningsrättigheter, och partnerpengar så har man ett fjärde ben idag i att sälja spelare. Något som man diskuterar otroligt mycket inom svensk fotboll. Egentligen i alla klubbar. Alla söker den här yngre spelaren som man tar in billigt och säljer dyrt sen. IFK har alltid jobbat på det sättet via sin akademi. IFK har ju under 30-35 år tagit fram spelare som man senare sålt som kommit fram genom våra ungdomsled. Så det är ju en intäktskälla och har alltid varit det för IFK. Jag tror däremot att man kanske behöver börja jobba mer systematiskt med det. Ha det som en mycket tydligare affärsidé än vi haft det förut.  För det är så det ser ut idag. Jag hade hellre sett att vi hade alla de bästa spelarna och vann alla matcher, men det är inte riktigt så det ser ut. Jämfört med när jag var sportchef och nu när jag är klubbchef så har fotbollen blivit mer en industri med människor som lever på och i klubbarna. Den utvecklingen kommer inte jag kunna stoppa i alla fall.

På tal om utveckling så har det rests en del frågor om Blåvitts truppsammansättning idag, där det till synes ser ut som om man har satsat hårt. Blåvitt har på bara några år gått från att ha en av de yngre trupperna i serien till att idag ha en av de äldre trupperna. Hur kombinerar man den här satsningen, för jag misstänker att den är till led att bli ett topplag, med att det eventuellt kan bli på bekostnad av yngre spelare, som blivit det fjärde ekonomiska benet att stå på idag?
Ja så kan det vara. Sen är det väl olika situationer där det finns en möjlighet att få hem en viss kvalitetsspelare. IFK hade ju en generation där från mitten av 80-talet som var jäkligt bra, och nu hade de har möjlighet att komma hem samtidigt. Sen har det ju blivit så att vissa av dem hade lite för stora skador och inte nått den nivå som man hade förväntat sig. Sen har ju Oscar Wendt, Gustav Svensson och Marcus Berg bland annat kommit först förra året. De är ju fortfarande så pass bra spelare, både Marcus och Gustav var med i VM truppen. Oscar Wendt har tio år i Tyskland. Sen måste de fylla sin funktion och göra det tillräckligt bra, men det har ju tränarna ansett att de gör. Samtidigt så har vi sju nya spelare i år som fått a-lagskrontrakt från akademin, så vi försöker fylla på. Vi kan inte bara ha 35-åringar som spelar, men vi kan samtidigt inte bara ha 18-åringar som spelar. Mixen där är ju att föredra och den tycker jag vi jobbar på. Den ser vi kanske inte just nu i laget, det är egentligen bara Oscar Vilhelmsson som tagit en tröja, men det finns definitivt en del som bankar på dörren bakom, så vi har absolut en del yngre spelare som är på väg upp. Sen så är det en fråga om hur vi föryngrar när Marcus Berg och de andra spelarna blir för gamla och inte kan hålla samma kvalitet som de håller idag.

Om vi tittar på det sportsliga så har det gått ett tag sedan Pontus Farnerud lämnade och det har diskuterats en del bland blåvita supportrar huruvida Blåvitt ska ha en uttalad sportchef eller inte. Just nu har Blåvitt inte det, och jag har förstått det som att det kanske inte tillsätts en uttalad sportchef. Hur går det resonemanget?
Vi gör fortfarande en utvärdering av det. Mikael (Stahre) har fått ett lite större mandat, sen har han alltid skött det dagliga i IFK Göteborg när det gäller det sportsliga med spelare och ledare. Vi har ett sportråd bestående av mig, Jonas Olsson (akademichefen), Mikael Stahre och Marcus Hermansson (ekonomichef) där jag och Marcus står för avtal och vissa administrativa frågor medan Micke och Jonas sköter det sportsliga. Vi vill ju har ett nära band mellan akademi och vårt a-lag och det har IFK gjort bra. Du sa det förut att 2019 så hade IFK en väldigt och ung trupp, och ja, det hade man, men vi vill inte att det ska vara så att det beror på ekonomiska frågor, att man inte kan ta in någon och då låter de yngre spela. Vi vill hitta ett samband mellan om vi ska ta in någon eller har någon i akademin, och då måste det vara en nära dialog mellan a-lag och akademi. Mellan Jonas och Micke. Det tycker vi inte har fungerat på det sättet som vi skulle vilja. Nu jobbar vi väldigt hårt på det, möts varje vecka. Vilket också resulterat i att så pass många yngre spelare har fått möjlighet att vara uppe och träna och har fått A-avtal. Sen som jag sade så kan vi inte bara spela med 18-åringar. Vi måste ha en annan typ också. Vilket gör att vår scouting organisation nu är större än den varit och där är också någonstans som vi kommer lägga mer kraft och resurser på för att bli ännu bättre på det än vi varit de senaste åren, utan att för den delen lägga någon skuld på pandemin och att det varit svårare att följa spelare på plats. Så att så ser det ut idag. Därmed inte sagt att det inte kommer vara någon sportchef här i framtiden. Det får vi helt enkelt se om vi klarar av att göra det här på ett bra sätt, och gör vi inte det måste vi andra sätt att göra det på.

Blåvitt har vunnit de två första matcherna i Allsvenskan, och det är såklart skoj som supporter, och även för er som jobbar i föreningen gissar jag.
Det är vi överens om!

I båda matcherna så kan man väl säga att Marcus Berg har varit väldigt starkt bidragande. Hur väl rustade är Blåvitt för den dagen hemvändarna slutar. För det finns ju en risk för att många av dem slutar snart.
Så kan det vara. Mattias Bjärsmyr har ett år, Oscar Wendt har ett år. Gustav och Marcus Berg har nästa, sen kan ju saker och ting hända naturligtvis. Därav den organisationen vi har och att vi hela tiden jobbar med det här, också att vi utökar scoutingverksamheten. Naturligtvis är det så att det måste vi vara förberedda på att det kommer en dag där de inte spelar längre. Samtidigt så kan folk bli skadade så vi måste vara någorlunda redo här och nu också även om det nu när vi har dem i truppen är svårt att ersätta riktigt jäkla bra spelare. Det kan ju ta sin lilla tid att hitta någon som blir lika bra. Marcus Berg som är en extremt smart spelare, det är klart att de växer inte på träd.

Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor!
Vi försöker, det är inte alltid vi klarar av det, vi har ju med människor att göra, men vi försöker ha en transparens med allt vi gör. Det är en känslostyrd verksamhet så man får vara lite försiktig i vissa lägen, det är många som tycker och tänker, vilket de ska få göra. Vi jobbar som fan för att göra det så bra som möjligt.

Jag vet vad du menar, jag är själv inte alltid den muntraste när det är matcher.
Det gör inget. Jag tycket inte det gör något, så länge man inte konstant är i det modet. Att man ändå ser att det är många försöker göra saker jäkligt bra också. Men jag har inga problem med människor som går och tittar på våra matcher och är besvikna eller arga eller något. För då är de där, de engagerar sig. Inga konstigheter alls. Men det kan inte vara konstant ilska. Då mår man dåligt. Men i matchen? Man vill ju bara vinna! Jag hatar att förlora. Jag ska inte vara nära andra människor när vi inte vinner. Då är det bättre att jag är helt själv. Elsa (Håkans hund) piggar upp mig, hon kan få vara nära mig.

Jag känner igen det, efter en dålig match går jag bara gå hem, tar ut hunden och så vill jag bara vara ensam i en timme. Men jag ska låta dig återgå till det hårda arbetet för att göra Blåvitt framgångsrika!
Vi kämpar på! Ha det gött!


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-04-14 12:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel