Intervju med Hammarbys och Sveriges anfallare Madelen Janogy

Intervju med Hammarbys och Sveriges anfallare Madelen Janogy

I fjol petades hon från landslaget som slogs om medaljer i EM i England. När Sverige om ett par dagar premiärspelar mot Sydafrika i VM är hon tillbaka i landslaget. Efter den fina säsongen hittills med Hammarby menar Madelen Janogy att petningen förra året gav motivation att bli bättre. – Någonstans kände jag innerst inne att jag kan komma tillbaka på ett fantastiskt sätt.

Madelen Janogy kommer mot mig vandrande från Kanalplans utegym. Träningen är precis avslutad inför den sista matchen innan uppehållet i Allsvenskan. För många av spelarna betyder det lång semester och återhämtning. För Madde innebär det att väskorna ska packas inför en resa till andra sidan jordklotet, närmare bestämt Nya Zeeland och Australien. Efter att ha blivit petad från fjolårets landslagstrupp som slogs om medaljer i EM, i England är hon nu uttagen till truppen som ska spela VM. Madde berättar om ett tufft 2022.
– Förra året var ju ett tufft år fotbollsmässigt. Jag blev petad, var väldigt mycket skadad och någonstans där så blev det som att jag var tvungen att ta tag i det.

Hon fortsätter
– Jag accepterade läget men det var viktigt för mig att ta det på rätt sätt. Att jag också någonstans kände innerst inne att jag kan komma tillbaka på ett fantastiskt sätt. För gör jag det så kommer jag vara med till VM, berättar Madde om fjolåret och siktet på årets VM-trupp.

Precis som anfallaren är inne på fick hon fjolårsäsongen delvis förstörd av skador. På grund av små skavanker här och där hade hon svårt att hitta rytm. Att då också bli petade från landslaget kan innebära en törn för självförtroendet hos vem som helst. Men istället för att deppa ihop valde Madelen att påverka det hon kan påverka.
– Jag försöker hela tiden tänka på det och inte börja fokusera på saker jag inte kan påverka. Utan mer, det här är läget, jag är inte med, jag är skadad, vad måste jag göra? 
– Men det blir ju som ett kvitto, nu när jag blev uttagen, på att förra året som inte gick så bra, att jag hanterade det på bästa sätt. När man står här idag och spelar den fotbollen man gör och mår väldigt bra, säger hon och ler.



Många favoritpositioner
Mycket riktigt så har säsongen i klubblaget varit en solskenshistoria hittills 2023 för Janogy. Tillsammans med Hammarby vann hon sin första titel i klubben när man besegrade Häcken i finalen av Svenska Cupen. Tre mål i cupen och sju stycken i ligaspelet har det blivit hittills för Madde som spelat mer centralt i banan efter att ha flyttats runt en del under fjolåret.
– Nu spelar jag ju 9:a så jag är beroende av mina medspelare på det sättet att hålla mig i boxen och vara där när bollarna kommer. Jag tycker att vi tar kliv varje match och det har verkligen synts i siffrorna känner jag. Det känns bra och har känts bra hela säsongen.

Även om positionen som spjutspets har givit konkreta resultat i form av mål är hon inte främmande för att spela på de andra offensiva positionerna.
– Alltså det är en annorlunda position. Jag är bra på att anpassa mig skulle jag säga. Sen gillar jag absolut en 10:a position där jag också får vara med och använda andra kvaliteter i mitt spel. Men för mig är det bara viktigt att göra det jag kan och få ut max av min prestation för att hjälpa laget. Så det är skönt att jag kan spela på olika positioner för att jag har många favoritpositioner, säger Madde och skrattar.

”Lärt mig mycket om mig själv”
Utöver målen har det blivit en del assist trots allt och utifrån syns det att Madde tycker om att spela fotboll just nu. Efter genombrottet i Piteå gick flytten utomlands till tyska storklubben Wolfsburg, där bröt hon kontraktet på grund av psykiska problem och flyttade hem till Sverige. Nu är hon på en mycket bättre plats, både på och utanför planen, berättar hon.
– Jag skulle säga att jag nog aldrig varit på en bättre plats. Det kombinerat med min fotboll, det känns som att jag har hittat rätt i träning, jag spelar bra fotboll och spelar i ett väldigt bra lag. Så helheten skulle jag säga har aldrig varit bättre.

Är det just på planen det känns bra eller även livet utanför?
– Jag tror att det är både och. Sen också att jag har blivit äldre och fått mer erfarenhet och lärt mig mycket om mig själv, men också utvecklat mitt spel. Den kombinationen tror jag är nyckeln till mitt välmående just nu. 



Ser sig som startspelare
För Sveriges del väntar Sydafrika i VM-premiären den 23 juli, i en grupp där även Italien och Argentina ingår. Trots FIFAs ranking där Sverige ligger på en tredjeplats visar oddsen att Sverige inte ligger så nära en topplacering. Där rankar Sverige in på en sjundeplats. Tillsammans med att hållningen från landslaget gällande medalj har varit mer dämpad än tidigare, är pressen utifrån inget Madde tänker på.
– Jag tror att när vi åker iväg så är vi en väldigt stark grupp Vi är bra på att inte påverkas av vad folk runt omkring tänker. Det tycker jag verkligen är den styrka vi har Vi vet vad vi kan, vi vet vilken nivå vi har och vi är väldigt bra tillsammans, säger hon och fortsätter:
– Att börja fokusera på vad folk tycker, hur bra vi är, om vi ska vinna eller inte ska vinna. Det kommer inte hjälpa oss, utan mer att vi är ett jäkligt bra lag. Så länge vi gör rätt saker så har vi alla chanser att ta medalj.

Offensivt är konkurrensen hård i landslaget även om Madde är flexibel i vilken position hon kan spela. Enligt anfallaren själv ser hon sig dock som en startspelare.
– Jag tror att alla spelare ser sig själv som startspelare när man kommer till landslaget. Det är viktigt att man förbereder sig för det också. Det är klart att när jag kliver in i det mästerskapet så kommer jag göra allt för att få spela. Jag ser mig själv som en startspelare, men jag är också medveten om konkurrensen. Jag vet att det inte kan bli så, men jag är absolut redo. Får jag chansen så ska jag ta den, säger hon med ett snett leende på läpparna innan hon rör sig vidare mot omklädningsrummet.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-07-18 11:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons