Intervju med Ismael Diawara
Lär känna våra nya målvakt lite bättre

Intervju med Ismael Diawara

OBS, intervjun genomfördes innan gårdagens match och Ismaels landslagsuttagning

Först och främst, välkommen till klubben! 
 
Tack! Otroligt kul att vara här.  
 
Hur gammal är du? 

26, fyller 27 i november.  

Vad är du född?

Född i Örebro, på Norr i Örebro.  
 
Vad är det för område?  
 
Det är ett ganska vanligt område. Rynninge IK min moderklubb håller till där.  
Det är ett lugn och fint område som jag är uppvuxen i med hela familjen.  
Det är faktiskt nästa fråga, just moderklubben Rynninge, vad är det för klubb?  
Nu är det en division 2 klubb men jag vet inte hur länge till då den ligger i botten i dagsläget. Det är en klassisk klubb som har haft Alexander Axén som tränare under många år med några spelare som Nordin Gerzic och Kalle Holmberg bland annat. Klassisk förening, inte så många som kommit upp därifrån men ändå varit stabilt i tvåan så länge jag kan minnas.  
 
Vad var din favoritklubb som liten?  
 
För att vara ärlig har jag inte haft någon favoritklubb som jag har följt på det sättet men lillebror var helt galen i Chelsea så jag var tvungen att stötta där annars hade jag fått det jobbigt hemma. Så jag stötta han i det så lite Chelsea har man fått.  
 
Jag har fått känslan att du inte är så värst fotbollsintresserad utanför jobbet, stämmer det?  

Egentligen är jag intresserad men nu på senare år har jag enbart kollat om det stormatcher på TV. Det kan vara champions league, toppmöten i Premier League eller liknande. Jag tycker det är kul att kolla på allsvenskan då man själv spelar där och har många vänner som spelar i allsvenskan. Jag skulle inte säga att jag är helt galen i att kolla på fotboll men helt ointresserad är jag inte heller.  

Du har ändå spelat i Rynninge, Forward, Lyn, Landskrona, Motala som jag råkar befinna mig i just nu faktiskt. Det är onekligen en resa genom dels Sverige men också i Norge. Har du någon koll på exempelvis MFF:s relation till BK Forward?  

Ja det har jag absolut. Jag känner både Jiloan, Dejan och Jimmy. Vi gick i samma skola men inte samtidigt. Grillska Gymnasiet i Örebro har tagit fram många spelare till BK Forward.  
 
Är inte Kiese-Thelin också från Örebro?  

Jo precis, Isaac känner jag också. Han skrev till mig när jag blev klar och grattade mig. Han är från Karlslunds IF så det är en annan Örebroklubb. Det är många från Örebro som tagit vägen via MFF så jag har fått många bra tips.  

Hur var det att komma till Norge, vad fick dig att gå dit?  

Då var det en hårt satsande klubb (Lyn) som bara skulle upp till deras Superettan. Jag hade om jag minns rätt spelat många matcher i ettan och i tvåan redan då och jag kände att det klaffa bra och att jag kunde leva på fotbollen. Sen var det ett litet äventyr men jag kommer inte ihåg exakt varför jag lämna för Norge. Det var ett bra steg i karriären.  
 
Var det första gången du kunde leva på fotbollen 100%?  

Ja, jag levde ok men det var inga otroliga pengar. Jag kunde fokusera på fotbollen.  
Jag har alltid velat ta mig framåt hela tiden och flytten till Norge var en del av detta.  

Sen hamna du i Landskrona, första gången i Skåne. 

Det var ett liknande steg egentligen. Jag hade ett längre kontrakt med klubben i Norge men samtidigt så såg jag det som en möjlighet att komma till elitsatsande förening i Sverige som ville ta steget upp. Klubben vill gärna ha in mig och det såg jag som en chans. Det är en klassisk förening, det lärde jag mig älska Skåne. 
 
Sen Motala som känns som en udda adress  

Ja verkligen, jag kände att jag behövde en period där det handlar om att visa upp sig från sin bästa sida och det var ett steg ner i divisionerna och det gick bra. Jag blev tvåans bästa målvakt och fick briljera och fick ett jättebra självförtroende.  

Enligt Wikipedia var du i ovannämnda fyra klubbar på fyra säsonger för att sedan komma till bruksorten Degerfors. Tycker man Motala är litet är det ingenting mot Degerfors.  
 
Örebro och Degerfors har också en historia med många spelare som spelat i Örebroklubbar för att sedan gå till Degerfors. Det är en känd pendlarbil som går varje år mellan Örebro och Degerfors. Klubben hade haft koll på mig länge och den sista säsongen i Motala som var bra så passade det både mig och klubben. Jag kunde bo hemma i Örebro och spela i superettan med Degerfors. Det var bästa möjliga för mig att bo i Örebro och spela elitfotboll i Degerfors.  

Jag kommer ihåg när jag såg premiärmatchen i årets allsvenska med Degerfors och jag reagerade på vad är det för målvakt klubben har. Han är ju riktigt bra och jag är rätt ointresserad av fotboll i övrigt förutom när det kommer till MFF så jag har ingen koll på målvakter i superettan. Han är ju en fantom i målet.  
 
Vad roligt att höra.  

När ryktet kom att du var aktuell för MFF så tänkte jag bara ”varför?”.  
Han är ju för bra. Utifrån det kommer vi in på nästa fråga.  

Var det självklart att välja MFF när möjligheten uppstod?  

Ja, det var självklart. Jag ser detta som en möjlighet att lära mig, jag har redan efter första träningarna lärt mig oerhört mycket. Jag har upplevt vilket steg detta är och samtidigt är det tuff konkurrens men det är många matcher och jag kommer göra mitt bästa för att utvecklas. Förhoppningsvis får jag möjlighet att visa vad jag går för.  

Du är given etta i Degerfors och ändå väljer du i dagsläget bänken bakom Johan Dahlin.  
 
Jag strävar alltid efter att spela matcher annars är det meningslöst att spela.  
Jag och Jonnie (Fedel) har haft våra samtal och det viktigaste är att jag gör mitt bästa och tror på min förmåga. Klubben har varit tydlig med att den tror på mig annars hade jag inte varit i klubben. Nu kommer jag bara stötta Johan och att vi ska vinna varje match.  
 
Du nämnde Jonnie Fedel, vad har du att säga om honom?  

En helt galen Skåning, han bara härjar och har sig *skratt* 
Det är han men han är också en skön gubbe med grymma erfarenheter både på plan och som målvaktstränare har han bevisat sig. När han pratar så lyssnar jag.  
Jag hade Jonnie som målvaktstränare på ett landslagsläger på Bosön. Jag tror jag var 17–18 år på ett stort landslagsläger, redan där kommer jag ihåg honom för han gjorde ett sådant stort intryck på mig.  
Bara genom hans aura och hur han är.  
 
Du kommer in en speciell situation med Champions League och allt vad det innebär.  
Du är en stukad tå, utan att gå händelserna i förväg, från att eventuellt stå i Champions League.  
Hur känns det?  


Ibland får man vara duktig på att stanna upp och kolla var man är. Slå sig själv för bröstet för precis som du säger är det europaspel på ingång och såklart är det stort steg. Man får vara stolt och lita på hur bra jag är och varför jag är i MFF.  
 
Som avslutning, du har bott i Malmö cirka två veckor.  
Har du lärt känna staden?  
 

Det blir GPS om jag ska köra och jag kör ibland runt i cirklar.  
Jag vet att det är en grym stad och det finns mycket att utforska.  
Jag trivs redan grymt bra i Malmö. 
 
Du ska ha stort tack Ismael för du ställde upp!  

Tack själv!  

Kalle Dahlberg2021-08-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?