Intervju med klubbdirektör Max Markusson: "Supportrarna de som verkligen levererat i år!"
Ekonomin är utmanande, men supportrarna lyfter klubben enligt Max Markusson.

Intervju med klubbdirektör Max Markusson: "Supportrarna de som verkligen levererat i år!"

Under landslagsuppehållet fick vi tillfälle att sitta ner för en intervju med Max Markusson, klubbdirektör för IFK Göteborg, om det ekonomiska läget, relationen till supportrar och föreningens väg framåt.

Max Markusson, hur ser ekonomin ut i dagsläget?

Vi har ett ingångsvärde som kommer utifrån som kanske är... ganska utmanande, så är det. Man har ju under många år haft en ganska knackig ekonomi i IFK Göteborg, så det är ju där vi startar. Sedan har vi haft en sommar som kanske inte varit så som vi hoppats på, framför allt vad gäller publiktillströmning till arenan – så ekonomin är på lång sikt skulle jag säga god, men på kort sikt ganska utmanande.

Ja, intrycket man har fått har kanske inte varit att man vågar hoppas på nollresultat i år...?

Nej, man uttryckte ju i början av året att det var dit man ville nå, men sedan är det klart att vi har haft en ganska drastisk nedgång, framför allt på publiksidan, så det är... lite för tidigt än för att säga något om det, men det är utmanande, så kan man uttrycka det.

Men hur länge pallar egentligen ekonomin när man går bakåt, och hur mycket?

Alltså, det där ska man ju egentligen dra ut över hela 2000-talet. Just nu går vi in i ett ganska tungt strategiarbete under hösten med klubben i stort, och i det ingår en rätt ingående analys av klubbens ekonomi, inte bara förra årets resultat, utan hela 2000-talets. Om man sätter årets resultat i perspektiv av de senaste 18 årens resultat, så ska man väl säga att det att det är relativt stabil grund. Det har varit mer utmanande andra år än 2018.

Det har talats mycket om en “process”. Hur ser visionen ut för när processen är över, när ekonomin och det sportsliga är där vi vill att det ska vara?

Exakt hur det ser ut det går inte att uttala sig om, det är det vi håller på att jobba med just nu. Det som är viktigt är att ha en så hög grad påverkansgrad som möjligt i våra flöden, att ha så långsiktiga sponsorsamarbeten som möjligt, att ha en så bra upplevelse inne på arenan som möjligt under match kan vara en annan sak... Men det vi styr själva till störst del är vår kostnadsbild. IFK Göteborg har i dagsläget under en lång tid dragit på sig ett antal fasta kostnader i faciliteter, och då måste vi titta på hur vi får utväxling på investeringen man har gjort. I mångt och mycket handlar det om att ha så bra förutsättningar som möjligt sportsligt, dels för vår A-trupp, men också för vår Akademi.

Jag ser framför mig en ekonomisk bild där vi har större påverkansgrad över de intäkter man är beroende av, och kanske en mer medveten satsning på framför allt vår akademi där vi på sikt har väldigt stor möjlighet att driva fram talanger som kan ta plats i IFK:s A-lag, och därigenom ge ett sundare ekonomiskt förhållningssätt till fotbollen.

Jag upplever att det finns en gammal sanning i fotbollsvärlden om att “bara man lägger så mycket pengar man kan på en A-trupp så kommer ekonomin gå bra”. Jag håller inte riktigt med om det. Jag förstår de underliggande mekanismerna där, att sporten är kärnverksamheten och spelar vi bättre fotboll så kommer det fler folk på matcherna, men samtidigt finns det ingen garanti att inget kan gå snett. Även om vi lagt 200 miljoner på vår A-trupp så finns det ingen garanti att vi ska vinna SM-guld. Det är där jag tror många går snett, och räknar och spenderar utifrån en ambition att vinna SM-guld året därpå. Då blir glappet att ta sig tillbaka om man misslyckas alldeles för stort. Det man måste ha är en sund, stegrande investering i A-trupp, U-trupp, Akademi, satt i förhållande till att man har kontroll över resten av omsättningarna.

Allsvenskan har ju rent statistiskt ett stort samband mellan kostnad för spelartrupp och resultat...

Jo, jag har ju sett de uträkningarna också och det är inga konstigheter i sig. Däremot tänker jag att vi måste kunna göra de satsningarna utifrån vår egen förmåga. Vi kan inte satsa till exempel 80 % av omsättningen på bara spelartruppen, utan behöver också förstå vad som behövs för att kunna bära klubben på lång sikt. Om vi tittar på IFK Göteborgs kostnader på A-truppen de senaste 18 åren så hade man kunnat leverera bättre resultat med mindre kostnadsmassa.

Om man tittar på våra egna investeringar i förhållande till resultaten man har uppnått över tid, så är det inte alltid som de stämmer överens med tabellplaceringar. Du behöver också medvetengöra vilken kvalitet som behövs för att omhänderta spelarna i A-truppen. Ibland kan det vara långsiktigt vettigare att satsa på bättre tränare, utbildning, akademi och så vidare för att göra en långsammare stegring i stället för att från ett år till ett annat dubblera omsättningen för spelarlöner.

Nu har väl IFK ett ganska omfattande kansli ändå – tycker du att vi har en bra balans mellan spelartrupp och kansli?

Jag tror att man måste inse att det behövs andra delar i klubben också som kan driva intäkter och balansera kvalitén i verksamheten i stort. Jag tror det finns justeringar att göra, men jag tror att det man måste titta på är att se över möjligheter att öka intäkterna i stället för att sätta sig i ett läge där man bestämmer sig att det är den här fasta omsättningen vi har och försöker fördela kakan utifrån det. Snarare skulle jag säga att om vi gör ett bättre jobb, om till exempel marknad gör ett bättre jobb, då har vi chans att öka intäkterna och därigenom att balansera flödena på ett vettigare sätt än vad vi kanske har gjort under de senaste åren.

Jag förstår. Man brukar kunna dela in intäktskällorna i sponsorer, publik, prispengar och spelarförsäljning. Vissa klubbar lutar mer mot vissa delar än andra, och det påverkar kanske klubbens identitet och agerande. Finns det någon av de posterna som är undervärderad i IFK idag eller som man vill jobba mer med?

Ja, jag tror att vi behöver skifta balans i förhållandegraden mellan dem, det tror jag verkligen. Blåvitt har varit otroligt beroende av spelarförsäljningar genom åren, faktiskt, och nånstans får man bestämma sig vilken strategi man vill använda...

... och vilken strategi vill du använda?

Jag skulle gärna se att man hamnar i en balans där. Jag vill kanske kunna fördela pengar som man får in från till exempel en spelarförsäljning på ett lite annorlunda sätt än vad man har gjort idag. Jag tror att man måste kunna se den intäkten man får in som ett bidrag till verksamheten i stort, det vill säga att en del av de pengarna kanske behöver gå till akademin, och en del går till inköpet av nya spelare – men det är inte bara köp och sälj som gäller där, utan det handlar också om vilken kostnadsmassa man drar på sig där i form av löner och annat...

Men vilken inkomstkälla vill du se ska växa, och hur ska man nå rätt balans mellan dem?

Jag ser ju definitivt att vi kan växa bland sponsorer och partners, jag tror att vi kan växa i våra publiksiffror också, och jag tror framför allt att vi kan skapa en sundare balans mellan de här två delarna, genom att kanske vara mer långsiktiga i våra avtalsskrivningar med externa partners till exempel, så att det inte blir så stor fluktuation från år till år i intäktsflödena.

Anar man en kritik där gentemot hur man tappade ICA som storsponsor när man tog in Prioritet Finans...?

Alltså, jag tänker inte gå in och recensera enskilda händelser, utan det fanns säkert sina skäl och orsaker till att man gjorde som man gjorde där. Det vi ändå kan konstatera är väl att man behöver ha en jämn nivå på i alla fall de största partnerskapen man har, både i omfattning och tid.
 
Det sägs att när man letade efter Håkan Milds efterträdare så hade man en lista på 18 punkter för egenskaper som man efterfrågade. Vad finns det för punkter idag som man tittar efter i jakten på en ny sportchef?

Haha! Det kan jag inte kommentera i detalj, men det viktiga är att vi behöver ta oss en funderare, med tanke på att vi är inne i det här strategiarbetet som ska vara klart under hösten. Vi behöver på nåt sätt synka vilka typer av kompetenser vi behöver i organisationen med vilka målsättningar man skapar för den här strategin, och där är vi inte hela vägen framme ännu. Vi behöver ju se över vår sportchefsstruktur generellt, för att se vilka egenskaper, kompetenser och erfarenheter vi behöver få ut eller få in i förhållande till de mål vi tänker sätta upp på lång sikt.

Kan man se en modell likt Tottenham, där man har en specificerad säljchef och kontraktsskrivare?

Ja, alltså, helt ärligt, nånstans är det så här att man har haft en viss struktur under ganska lång tid. Det finns inget i min värld som säger att man absolut behöver fortsätta med den, utan jag tycker att organisationen också behöver kunna vara föränderlig över tid för att på nåt sätt kunna passa in bättre i de målen eller strategier som man sätter för framtiden.

Okej - men allt det här är alltså beroende av strategin, säger du?

Jo, men det är väl klart att vi också... sonderar terrängen redan nu, för att se om det finns några intressanta personer och så vidare. Arbetet med att hitta ett tillskott till organisationen i en ledande befattning påbörjades ju per omgående, men jag tror att det är viktigt där att man inte bara rushar igenom det här och tänker att "nu behöver vi ersätta Mats Gren med någon annan direkt här". Vi har gjort en temporär lösning med Jonas Olsson här, där vi känner en stabilitet, och då känner vi att det är viktigare att vara noggrann än att hoppa in i något nytt avtal direkt.

Men du, när hela den här så kallade 45-timmarsstormen drog upp, kände du att du hade kontroll och kunde styra själv eller fick du bara reagera inför stormen och pressen?

Jag är helt ärlig där, som jag har sagt i intervjuer och redan på presskonferensen: den där "stormen" som beskrivs handlar mer om att media skapar ett extremt externt tryck på oss att reagera, för att det var en ohållbar situation rent sportsligt och då förväntas av oss som ledning att vi agerar på det. Vi uttryckte hyfsat per omgående efter Trelleborgsmatchen att "Nu sitter vi i diskussioner", och under den tiden hade vi också ett extremt strukturerat arbete för hur vi skulle gå vidare i de här frågorna. Förutom att jag inte hade tid att prata med så många som jag ville för att media höll på och ringde, så kände jag att "Nej, nu har vi full kontroll hela tiden."

När släpps strategin, och hur offentlig blir den?

Vår förhoppning är att den ska bli klar nu under hösten och att vi ska kunna pröva den till våren. jag hoppas att vi kan paketera den på ett konstruktivt sätt och presentera den på vårt årsmöte i februari-mars.

Och den kommer innehålla...?

Den kommer innehålla en långsiktig plan för klubben IFK Göteborg, med tydliga strategier i förhållande till de mål vi sätter upp och vad vi ska göra, vad som krävs också, och förhoppningsvis kan den skapa en tydligare bild inför den situationen som man befinner sig i. Därmed så kan man också vara tydliga med att säga att de här handlingarna som vi gör, de här åtgärderna som vi ska genomföra, de beror på den situationen vi befinner oss i, men vi ska nå hit. Jag hoppas att vi kan vara så tydliga som möjligt i strategin.

För att ta upp något som den förmodligen inte kommer innehålla: hur ser du på transparens i ekonomin som till exempel hur norska Rosenborg har offentlig värvningsbudget?

Transparens för att hjälpa supportrar och utomstående förstå klubbens situation, det tror jag man kan ha. I ekonomin i stort tycker jag inte att det finns någon anledning att på något sätt dölja någonting. I stort ska man förklara vad det är som leder till det ena och det andra, och visa på samband och skapa en förståelse, men om man tar just den specifika delen vad gäller spelarförvärv, spelarlöner, allt som på något vis omgärdar den delen av affärer, där är jag väldigt tveksam till om det på något vis gynnar klubben egentligen att vara öppen. För, jag menar, vad skulle hända då om vi får en spelare som blir 200 % dyrare bara för att vi råkar berätta precis vad vi har i kassakistan, det vet jag inte om det är bra taktik. Rent spontant tror jag inte att man ska vara transparent med just den delen. Det handlar ju inte om att skapa misstroende, utan det är en företagshemlighet helt enkelt.

För att titta på en supporterfråga: hur ska vi få publiken att växa på Blåvitt-matcherna?

Haha!  Det är den gyllene frågan, men jag tänker inte svara på den just nu. Det är förstås en superviktig del i vårt strategiarbete som vi håller på med just nu...

Men finns det några speciella klubbar vi lär oss av då?

Jamen, man kan göra det lätt för sig och säga Hammarby, men, jag känner som såhär att jag kommer inte... Det jag kan tycka är rätt coolt med Hammarby, det är deras publiksiffror över tid oavsett serie, men jag känner att jag är alldeles för oinsatt i exakt hur de gör det där, om det är bra eller dåligt på något sätt... Jag tror att alla klubbar måste hitta sin egen väg i det där, men sen att man kan lära sig, stjäla saker eller kopiera från andra, men jag tror att det är viktiga är att man hittar sin egen väg och tror på den och gör ett långsiktigt arbete.

Bland annat Swish-kampanjen visar ju att Blåvitts supportrar ger klubben så mycket stöd de bara kan, men hur kan man bästa stötta klubben bortom det rent ekonomiska?

Alltså, jag har ju varit här sedan i juni, och... om man ska vara helt krass, så är ju de enda som verkligen har levererat i år just supportrarna. Det är en helt sjuk uppslutning, de kommer på träningar och sätter upp banderoller, de stöttar oss och visar liksom ett långt jävla tålamod, hur pissigt det än går. Under tiden jag har varit här har det knappt varit nånting alls som är negativt.

Det är ju det som är den absolut häftigaste känslan jag fått här: i vått och torrt så går supportrarna till Gamla Ullevi, de åker på bortamatcher, de supporterar laget på träningar, och det är ju det viktigaste som finns alltså!

Jag måste ju också ta upp en av de större frågorna som diskuteras på vårt forum: hur ställer du dig till bengaler?

Det blir tyst ett ögonblick, sedan brister Max ut i ett stort, hjärtligt skratt.
Hur jag ställer mig till bengaler...?

Ja, är det bra eller dåligt, vackert eller fult, mer eller mindre...?

Nej, men det är väl... Ja, Herregud... Nu känner jag ju att jag nästan håller på och gå i nån typ utav nybörjarfälla, i och med att jag vet exakt hur jäkla känslig den här frågan är. Så att... nånstans till att börja med så ska vi ju hitta en säker miljö på vår arena, det är väl så mycket jag kan säga, liksom, och kan man göra nåt sånt utifrån det perspektivet, så... jag börjar där, så... jag är liksom för dåligt insatt i den frågan och jag känner att jag kommer trampa fel hur jag än vrider och vänder på mitt svar...

Okej, vi nöjer oss väl med det svaret då. Men du har aldrig själv umgåtts i kretsar där det har varit en normal företeelse?

Nä, men alltså, men jag har varit på så jäkla mycket fotboll i mitt liv, runtom i Europa och på olika ställen, så det är klart att jag har både sett och upplevt och känt väldigt mycket kring den delen av supporterkulturen, så jag fattar ju liksom vad det innebär.

Vad görs från klubben för att svara på stödet från supportrarna och möjliggöra mer sådant?

Vi försöker ju ha en dialog jämt och ständigt. Förutom alla sociala medieplattformar så har vi SLO:er som jobbar hela tiden med det, och vi tar in idéer i olika projekt och vad det skulle kunna vara, men jag tror att det är viktigt också liksom att skapa en dialog som är relevant och långsiktig.

Jag träffade som exempel en representant för Änglarna för ett tag sedan. I sådana möten, när man säger: “Änglarna, vi behöver er input, vi behöver diskutera med er”, då behöver vi också vara tydliga med inom vilken ram det är vi pratar om. Om man bjuder in till samtal och folk engagerar sig i samtalet och därefter inte får en återkoppling, typ "det här har vi gjort, såhär tänkte vi", då blir det inte bra i förlängningen. Jag tror att det är viktigt att ha en tydlighet kring vad det är man behöver göra, inom vilket ramverk man pratar, och också vilken påverkansgrad man har där, för att kunna skapa ett förtroende långsiktigt.

Tack så mycket, Max! Fortsatt lycka till under hösten och med strategiarbetet!

John Fhager2018-10-29 18:19:00

Fler artiklar om IFK Göteborg