Intervju med lagkapten Goitom efter matchen mot IFK Göteborg
Bild på Henok Goitom från måndagens match mot IFK Göteborg

Intervju med lagkapten Goitom efter matchen mot IFK Göteborg

Henok Goitom som fortsätter spela säsong efter säsong var nöjd efter lagets insats mot IFK Göteborg. Det var naturligtvis inte han som snodde rubrikerna från matchen, men lagkaptenen stod för en assist och en bra prestation. –Det skulle vara för lätt för mig nu att säga att jag på förhand trodde att vi skulle ligga där vi ligger.


Känslan direkt efter matchen?
–Bra. Vi fick matchen dit vi ville och skapar ett tidigt tryck på dem. Vi gör 2-0 tidigt i matchen och får med oss publiken, vilket vi vet gör det svårt för motståndarna. Det är onödigt att låta dem göra 2-1 från ingenstans och tillåta dem att känna att de är med i matchen. Men efter att vi gör 3-1 så kontrollerar vi hela matchen.

Hur jobbigt är det att släppa in ett reduceringsmål när ni ändå är så överlägsna som ni var?
–Man vill ju såklart aldrig släppa in mål, men om man väl gör det behöver man ta fram erfarenheten och försöka stoppa deras momentum genom att då dra ner lite på tempot vid avblåsningar och så. Jag tycker vi lyckades med att stoppa deras momentum och gör 3-1 istället. 

Var det en oväntat öppen match?
–Vi gick in till matchen med bilden av att kunna dominera matchen, men vi var också inställda på att det kunde bli en match med mycket kamp. Vi vet att vi då skulle ha karaktärerna i laget för att kunna matcha Göteborg fysiskt också. Men matchplanen var att äga bollen och trycka ner Göteborg, men att plan B fanns med också. Jag tycker rent taktiskt från ledarteamet att det är klockrent. Vi får till ett bra tryck direkt i matchen, vilket vi ville åt. 

Vad är det som gör er så starka på hemmaplan?
–Det som gör oss starka är när vi får till en matchbild som underlättar för publiken att skapa tryck och vi kan känna av det. Som exempelvis idag under de första 20-30 minuterna då publiken kommer igång. När vi är i synk med publiken så blir det tryck och vi spelar bra. Vi pratade om det efter matchen att om vi kan få samma tryck på hemmamatcherna som på bortaplan kommer vi kunna förbättra vår statistik.

Goitom som under de senaste säsongerna tänkts få en större avlastning när det kommer till spelminuter, men 37-åringen får fortsätta spela efter bra insatser och en emellanåt bristande konkurrens. Kroppen ska hålla menar anfallaren själv.

Match redan på torsdag, hur känns kroppen?
–Den känns okej. Sen får vi se hur vi upplägget ser ut under veckan, men torsdag ska inte vara några problem. Sen får jag ha en dialog med tränaren såklart och höra vad hans tankar är.

Vad blir nyckeln mot ett spelskickligt Kalmar?
–Definitivt att vi orkar springa, det är nummer ett.  Men också att vi lyckas med vårt taktiska upplägg och inte hamnar snett på det så att Kalmar får styra. Det är nycklarna.

Serieledare efter 19 omgångar, är det lätt att ta en match i taget?
–Vi har många spelare med mycket erfarenhet som klarar av det. Vi har pratat om det också att det kommer snackas i media och är med på det. Det behövs nog tre eller fyra omgångar till innan man vet var man är påväg någonstans. Det räcker med att inte vinna nästa match och man sitter i skiten igen, för så fort kan det gå i Allsvenskan.

Trodde du att ni skulle stå som serieledare såhär långt in i serien inför säsongen?
–Nej, det skulle jag inte säga. Utifrån att vi är många unga spelare i laget och med tanke på förra året. Även om Bartosz inte är en ny tränare för oss så är det ett nytt upplägg, jämfört med förra säsongen. Sen visste vi att vi hade bra spelare i truppen, men hur bra det skulle bli visste jag inte. Det skulle vara för lätt för mig nu att säga att jag på förhand trodde att vi skulle ligga där vi ligger. Men däremot visste vi att vi skulle vara betydligt mycket bättre än förra året. Men det är sådär med lag som är i ett flow, man märker varje dag att vi faktiskt blir bättre och bättre och sätter nya mål hela tiden. Men topp fyra trodde jag på förhand.

Största skillnaden att spela bredvid Nabil jämfört med Stefanelli?
–Kanske att när det blir inläggssituationer ha två spelare som är 190cm. Med Stefanelli blir det mer vrida och vända i mellanytan, så allt beror på vad Bartosz är ute efter för spelartyper och hur matchen går. Kollar du på första målet så är det ju ett inlägg där vi har Ring, Nabbe och mig. Så det blir mer en forwardstyp med tryck i boxen, men där Stefanelli kan springa mer i djupled och är finurlig. 

Vad säger du om Nabils insats idag?
–Två mål. Har inte spelat på ett tag och gör det idag klockrent. Det är bra att vi får ett samarbete mellan forwards, som när jag spelar fram till honom som gör 2-0. Kul att vi tidigt kan hitta ett samarbete som nia och tia.

Vad säger ni om Henok den här säsongen? Blir det sista säsongen för anfallaren?

Filip Barkman2021-09-22 21:12:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen