Intervjuer inför Rijeka - Del 1
Jacob Widell Zetterström, Bosse Andersson och Victor Edvardsen svarar på frågor om matchen mot Rijeka, sommarfönstret och mycket mer.

Intervjuer inför Rijeka - Del 1

Inför den stundande kvalmatchen till Europa Conference League mellan Djurgården och Rijeka fick Forum 1891 en pratstund med delar av spelartruppen. Vi tog även chansen att lyfta ett par frågor med föreningens eminente sportchef, Bosse Andersson. För att späda ut dödtiden för alla djurgårdare fram till matchstart på torsdag kommer även en andra del i artikelserien publiceras inför matchen.


Victor Edvardsen

Vi har nog alla sett och hört vad Joel (Asoro) utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Hur känner du?

– Det är inget som förvånar en längre, det är helt oacceptabelt det som hände såklart. Jag tycker ändå att han står upp för sig själv bra där. Det är tråkigt det som hände och tråkigt för Joel, ingen ska utsättas för sådan skit och vi står bakom honom till 100 procent. Att sedan delegaten inte gjorde någonting… Som sagt, man förvånas inte. 

Vilka nycklar ser du för att ni ska kunna upprepa de fina insatserna som vi fått se på sistone imorgon?
– Fortsätta göra det vi gjort nu ett tag. Vi tror på vår grej till fullo, vi har en jävla energi i laget och vi spelar bra fotboll också. Vi gör det vi ska göra och då är det lätt att spela vårt spel även mot Rijeka och det blir otroligt viktigt nu imorgon att vi fortsätter bibehålla det och inte gör något annat som vi inte ska göra utan att vi trummar på och inte bara spelar på ett resultat. 

På Twitter skrev du ‘’Testa stör’’ i anslutning till mötet nere i Kroatien – är det en nygammal, lite mer friskt svingande Edvardsen vi börjar få se?
– Vi får se, jag lägger in det när jag känner att jag vill. Jag har gjort det i många år även när jag spelat i lite lägre divisioner. Jag har haft en intern grej med mina polare. Sen fick jag höra att det är en AIK-grej och såna där grejer i deras podd, men det har inte med det att göra. Från början var det jag och mina kompisar som hade en grej när det gick bra för oss i de lägre divisionerna att testa störa, så det har ingenting med dem att göra. 

Du har i tidigare intervjuer pratat om att du inte känner dig lika kvick som förut. Hur känner du nu efter uppehållet? 
– Mycket bättre, jag tror att man ser att jag har kommit in i allt mycket bättre nu och att mitt klipp i steget och min energi… den var bra men nu är den betydligt bättre. Jag orkar göra fler aktioner och jag orkar springa ännu mer. Då kommer det andra komma också och jag har gjort poäng i nästan alla matcher efter uppehållet. Jag är på gång nu, jag har bra självförtroende och jag får bra coachning från allihopa i klubben varje dag så det är jävligt skönt. 

Är det något konkret som ni gjort för att ändra i träningsupplägget eller var det bara att köra vidare?
– Det är ju en balansgång i träning framförallt där jag inte har varit van att träna så här hårt sedan jag var 18-19 år, när jag var i Blåvitt. Det är en jävla omställning att komma till en storklubb. "Degen" var ju i Allsvenskan och är en seriös elitförening men det är ju något annat i en storklubb. Det krävs mer och det tog ett tag innan man kom in i det. Jag snackade med Bosse och tränarna, även om min roll på plan och om vad jag kan utveckla. Det har bara sett bättre och bättre ut. Något har vi ju gjort rätt sedan sommarledigheterna!

Vi har sett fler assist än vad man kanske förväntat sig inför säsongen. Är de mer av en bonus för en målskytt, eller har du siktet inställt på att bli DIF:s nya assistkung efter Mange?
– Det är något som kommit bara, jag gjorde 5 assist förra året, 9 stycken året innan i Superettan. Jag har alltid gjort mycket assist och mål. Nu har jag 6+7 i Allsvenskan och 1+1 i Europa. Jag kommer i farliga ytor och om jag kan sätta någon annan i farliga lägen där de kan göra mål så gör jag det. Det är bara kul att bidra. Om jag gör mål eller assist, det spelar inte så stor roll. Assisten är något bra också. Jag vill göra så mycket poäng som möjligt, jag är på god väg och vill slå mitt rekord från förra året så det är bara att köra på.

***


Jacob Widell Zetterström

Vi har nog alla sett och hört vad Joel utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Hur känner du?
– Det jag märkte var väl att det var ganska hetsigt från supportrarna och en tråkig ton mot honom. Det är väl det jag uppfattat, sedan hade jag fokus på annat under matchen. Bara att det var ganska trist stämning mot honom. 

Vilka nycklar ser du för att ni ska kunna upprepa de fina insatserna som vi fått se på sistone imorgon?
– Att vi fortsätter som vi gjort. Vi har egentligen varit bra under hela året. Jag tycker att det kanske har varit lite stolpe ut under våren men vi har en väldigt fin form nu. Vi ska väl egentligen bara fortsätta som vi gjort. Vi har varit väldigt starka här på hemmaplan och det vi har visat upp här på Tele2 under våren ska vi se till att ta fram nu mot Rijeka också.

Jag föreställer mig att du har lite andra utmaningar som målvakt jämfört med de andra spelarna på planen. Hur upplevde du din första match i Europaspelet? 
– Det var väldigt roligt. Det var helt klart en speciell upplevelse oavsett om du är målvakt eller inte. Man märker ju att det var ett väldigt högt tempo och en fysik hos många spelare som man fick känna på både som målvakt och utespelare. På det stora hela är det ett bra lag vi möter och jag vet inte om det var världens skillnad egentligen… Det var ett otroligt hårt skott som de gjorde mål på. 

Du har haft lite skadekänningar mot slutet av matcherna på sistone, är det något vi supportrar ska oroa oss för?
– Nej, jag landade lite på höften där i senaste matchen när Jeremejeff drog armbågen i ansiktet på mig. Men nej, det är ingen fara. 

För egen del ser jag gärna att du spelar i Djurgården karriären ut. Med det sagt borde alla fina insatser du stått för skapa intresse utomlands, känner du själv att du börjar bli sugen på ett utlandsäventyr?
– Tack så mycket för det första. Jag får se, jag trivs oförskämt bra här just nu. Det är ett fantastiskt lag och fantastiska supportrar runt omkring. Jag trivs väldigt bra och har väl egentligen bara fokus på det. Jag är i en så bra situation nu, det är dumt att inte njuta av det. Sedan, vad som än sker, det får man ta då. Jag trivs väldigt bra här i Djurgår’n.

Har du själv uppfattat något intresse från utlandet?
– Nej det har jag inte och jag försöker att inte lyssna på rykten och sånt, det är dumt att lägga fokus på det. 


***


Bosse Andersson

Vi har nog alla sett och hört vad Joel utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Vad tänker du kring det? 
– Det är klart att det var det, det fanns ju andra saker som han rapporterade om så det är klart att det är märkligt att det inte uppmärksammas och inte blir någon rapport på det. 

Om ni hade velat gå vidare med det till UEFA, har ni den möjligheten?
– Vi har ju representanter på mötena där man går igenom händelser och grejer. Sedan är det matchdelegaten som skriver rapport och det är slutligen han som anmäler och rapporterar det som har brustit. Vi tog kanske inte upp det på mötet heller, det har jag ingen vetskap om. Men som sagt var är det jävligt tråkigt och bedrövligt att det ska ske på idrottsarenor och ja, nu för tiden. Samtidigt visste vi ju att en del av förberedelsen var att Rijeka är ett tufft hemmalag med passionerade supportrar. Sedan blir det lite olyckligt att domaren just väljer att hänvisa Joel till deras långsida där det är fullt med supportrar så det blev olyckligt på många sätt. Men det är coolt och imponerande av Asoro hur han hanterade diskussionen. 

Ditt och Henriks bygge har kommit långt sedan ni återvände till Djurgården. Vad tycker du talar för att ni tar nästa steg i år, det vill säga ut i Europa?
– Vi har skapat oss bra förutsättningar med bortamatchen, vi har hemmaplan och vi leder matchen i halvtid. Nu är det 90 tuffa minuter till. Det är klart att Rijeka är besvikna och kommer hit med inställningen att de ska göra allt. Jag vet hur livsviktigt det är för klubben att delta internationellt, vilket de har varit duktiga på under en längre tid, så det kommer bli en stentuff match. Det som är bra är att nu är det vi som har taktpinnen och vi har mycket folk på läktaren som stödjer oss. Sedan är det konstgräs, vilket jag tror att de hade respekt för inför mötet och ännu mer respekt nu när man kommer upp hit. Som sagt var, vi är bara halvvägs och skulle vi ta oss vidare är det viktigt att slå ut ett bättre motstånd. Det har vi inte gjort och gör vi det den här gången då kan vi använda att vi hamnar i en situation där vi är seedade till den här rundan som kommer efter. Sedan kan vi nöta på i Europa, då skaffar vi oss bättre förutsättningar framöver. Det kan underlätta, till exempel kan vi gå in i en andrarunda nästa år som seedade. 

Det har pratats lite om att Besard Sabovic ska vara aktuell för att återvända till Djurgården. Ligger det någon sanning i det?
– Dels är han fostrad och har spelat länge i Djurgår’n, sedan har han ju varit ute på äventyr både i Sverige, Turkiet och Ryssland. Det har väl varit ganska tufft och han ville träna med oss. Han var ju sista svensken kvar i Ryssland egentligen, slutförde det och sedan gick de skilda vägar. Han bröt sitt kontrakt och har varit med och tränat med oss sedan i maj. Vi känner honom och han känner oss så det är klart att vi pratar med honom och diskuterar vad han har för tankar. Han är kontraktslös men det är viktigt för honom att vara i en miljö där han trivs och kan ta ny fart. Skulle vi vara ett av de alternativen skulle vi vara positiva till det. Vi kan diskutera det nu när fönstret är öppet, inte efter 11 augusti då transferfönstret stänger. 

Enligt norsk media ska Leo Cornic vara på väg till Rosenborg. Har du någon kommentar till det?
– Norsk media har varit ganska ivriga på det. Vi har haft diskussioner med Rosenborg och det finns ett konkret intresse från dem. Vi är i den fasen att när vi gick in i Europaspelet anmälde vi vilka spelare som skulle vara med där och det gör man långt tidigare. Leo Cornic är med på vår lista när vi spelar i Europa och det norska transferfönstret är ju inte öppet än. Det öppnar senare och är öppet under en lång period i augusti. Vi har en diskussion, det finns intresse från Rosenborg och vi har haft en positiv diskussion med Leo. Vi fokuserar på den här matchen imorgon och de matcherna vi har. Sedan är det så att jag inte utesluter att vi kan komma överens, det är klart att det är viktigt för Leo med speltid och den biten. 

Högerbacken är en position som i jämförelse med andra i laget har sämre täckning. Om Leo lämnar, är det en position som ni vill förstärka på under sommarfönstret?
– Man kanske inte gör det nu men man gör det långsiktigt senare. Sen beror det på vad som sker i truppen i övrigt. Det är ganska lugnt men det är klart att det finns intresse för några av våra spelare, det är ingen hemlighet.

Jakob Woll2022-07-27 22:24:00
Author

Fler artiklar om Djurgården