Intervjuer inför Rijeka - Del 2
Joel Asoro, Magnus Eriksson och Isak Hien svarar på frågor om kvällens möte med Rijeka, säsongen som har varit och vad som kommer framöver.

Intervjuer inför Rijeka - Del 2

Ikväll avgörs det avslutande mötet i den andra kvalomgången till Europa Conference League mellan Djurgården och Rijeka på Tele2 Arena. Forum 1891 fick chansen att tala med delar av spelartruppen inför matchen.



Joel Asoro

Vi har nog alla sett och hört vad du utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Hur känner du själv?
 – Det handlar bara om att man ska ta hand om spelaren, vilket klubben gjorde. De lugnade ner mig och det var okej för min del men man måste kunna få stopp på saker som inte ska vara på planen överlag. Det ska inte ens finnas i den här världen, vilket det tyvärr gör. Egentligen handlar det om att först och främst ta hand om ens välmående, vilket de gjorde direkt på plats. De frågade vad som hade hänt, så den delen var lugn. Sedan ska de här fansen inte känna att de kan göra det igen. Jag fick mynt, öl och sådana saker kastade på mig, det är ju farligt. Träffar det fel så kan jag göra mig illa, det är också en del av det hela. 

Jag tyckte att du stod för många fina prestationer i den matchen, hur ser du själv på din insats?
– Jag tyckte att det var helt okej. Jag kommer inte upp i min nivå, som jag ännu inte kunnat visa. Folk ser att det är på gång men det finns så mycket mer att hämta. I den matchen fick jag ut en del av det, men jag kan göra mycket mer sånt och det gäller att få fram det också. 

Vilka nycklar ser du för att ni ska kunna upprepa de fina insatserna som vi fått se på sistone?
– Vi måste komma mycket i djupled, springa bakom dem och vara effektiva. Det är ett bra lag vi möter, som jag sa sist, de är stora fysiskt och vi måste slå ut dem med ett bra spel och vara smarta. Sedan ska vi spela vår fotboll, vi är ett riktigt bra lag och jag tycker bara att vi ska köra. 

Det är många supportrar som vill se dig spela ännu mer, och du nämner ju själv att det finns mer att hämta. Känner du att formen fortfarande stiger i samma takt?
– Det är klart att det går upp och ner ibland, men man kan se på saker som jag gör. Om jag gör det mer kontinuerligt så kan det bli riktigt riktigt bra. Okej, jag kanske inte gör mål i varje match men jag är ändå delaktig. Det gäller att utnyttja det jag kan och använda det för laget. Jag håller laget före jaget sedan finns det självklart saker som jag kan slipa på. Det blir bättre ju längre säsongen går. 

Du har också pratat om en skada som du dragits med under säsongen, innebär den större bekymmer nu när spelschemat är tightare?
– De tar hand om mig mycket i klubben, jag tror att alla har skavanker och sådana saker så det är bara som de vanliga rutinerna. Det handlar om samma sak som vanligt, att man tar hand om kroppen. 

***


Magnus Eriksson

Vi har nog alla sett och hört vad Joel utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Hur känner du?
– Hur de jobbar och sådana saker har jag faktiskt inte den blekaste aning om. Jag tycker att det är förkastligt att det fortfarande händer 2022. Det är bara sorgligt. Sedan är Joel jävligt stark och han har tagit det väldigt bra. På det stora hela är det klart att det bara är helt oacceptabelt, det är det mest anmärkningsvärda. 

Vilka nycklar ser du för att ni ska kunna upprepa de fina insatserna som vi fått se på sistone?
– Det är andra halvlek som startar ikväll och vi vet om vad som står på tavlan. Vi känner till förutsättningarna och kan motståndet bättre än vad vi gjorde tidigare. Det är ett jättebra fotbollslag som vi ställs emot och vi måste upp på alla cylindrar. Vi måste ut och göra jobbet, det finns liksom inga genvägar till att ta sig vidare utan vi vet att prestationen måste vara bra. Är den det, då har vi alla möjligheter att gå vidare. 

Förra året blev du hela Allsvenskans poängkung, i år har det blivit lite färre poäng. Vad beror det på?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag vet inte var jag låg förra året vid den här tidpunkten men jag har väl gjort sju poäng eller något liknande. Det handlar om tillfälligheter också. Sedan är det klart, så länge Djurgården vinner fotbollsmatcher är jag nöjd och sedan kommer poängen när de kommer. Det är inget jag ligger sömnlös över. Jag har gjort mina poäng, jag spelar i ett lag som är i bra form och vi gör dessutom mycket poäng. Det är många spelare som gör mycket poäng och det är väldigt bra. 

Med dina internationella erfarenheter i bagaget, vad talar för att vi får uppleva något liknande i år?
– Det handlar väldigt mycket om att tro på det vi gör. Vi har vår filosofi och vårt sätt att spela, det är vad som har tagit oss ut i Europa och det är vad vi ska fortsätta med. Det var något som jag var väldigt stolt över, att grabbarna anammade det väldigt bra nere i Kroatien och att vi spelade vårt spel. Sedan adderade vi lite mer fysiskt spel men i grund och botten är det vårt spel. Att fortsätta tro på det och fortsätta spela vårt spel, det tycker jag är väldigt viktigt så vi inte frångår någonting. Bara för att vi spelar i Europa kan man inte sluta göra samma saker. Det handlar om att göra samma saker vecka ut och vecka in, då kommer vi bli framgångsrika. 

Det var en ganska fysisk match sist, jag misstänker att du inte direkt hatar det. Är det någon särskild motståndare som du är extra sugen på att stångas med imorgon?
– Nej, de flesta tjattrade på i det laget så det finns ingen speciell spelare jag tänker på. Vi var ganska lugna, vi stod upp i det spelet, vi backade upp varandra och det tycker jag att vi ska fortsätta göra. Jag har sagt det förut att i Europa handlar det mer än om att bara spela fotboll. Det handlar om yttre förutsättningar, det är domare från andra länder och motståndare som spelar mer fysiskt, vilket kroaterna absolut gjorde. Det finns olika parametrar att ta med sig in i en sådan här match. Här hoppas vi givetvis dra nytta av konstgräset, att det går snabbare och så vidare. Det handlar för oss om att sätta fart i bollen och starta direkt. 

***


Isak Hien

Vi har nog alla sett och hört vad Joel utsattes för i det senaste mötet med Rijeka. Själv tycker jag att det är konstigt att inte matchdelegaten rapporterade det vidare. Hur känner du?

– Egentligen inte så mycket om just den delen med anmälningar och sådant. Jag har lite dålig koll på vad som krävs och vad konsekvenserna kan bli och sådana saker. Sedan är det klart att det är tråkigt, som en person med afrikanskt påbrå är det ju… det är bara sorgligt när man hör sådana grejer. Man borde kunna förvänta sig bättre från fotbollssupportrar. Alla andra kommentarer om tacklingar, filmningar, att man är sämst och sådant – det får man på något sätt köpa med stämningen på fotbollsmatcher. Däremot sådana saker, när det kommer till utseende och så vidare. Jag tycker bara det är tråkigt. 

Upplevde du någonting riktat mot dig själv under matchen?
– Nej, faktiskt inte och jag uppfattade inte ens det de sagt, eller lätena de hade gjort mot Joel, under själva matchen.

Vilka nycklar ser du för att ni ska kunna upprepa de fina insatserna som vi fått se på sistone?
– Jag skulle säga lite samma som vi gjorde sist, man ska gå ut med en lagom mängd respekt. Man ska respektera sina motståndare och de har en extrem individuell kvalitet men alla lag har sina svagheter, vi har våra och de har deras. Det gäller att vi fokuserar på att göra det vi gör bra i vårt spel och inte bli för passiva. Jag har inte varit med om det innan, ett europeiskt dubbelmöte. Man har ett resultat med sig men nej, jag tycker inte man ska spela allt för mycket på det. Det skulle vara att ge bort initiativet lite. Man ska vara mån om resultatet vi har i ryggen, men inte ta det alltför mycket i beaktning. Jag tycker att vi ska köra på som vi har gjort. 

Det var en del tuffa dueller i det första mötet med Rijeka, jag misstänker att du inte har något emot det. Är det någon särskild motståndare som du är extra sugen på att stångas med imorgon?
– Nej, egentligen inte utan precis som du säger gillade jag att den matchen var ett steg upp i intensitet från Allsvenskan. Inte bara kvalitetsmässigt utan det fysiska spelet och jag känner att det bara gynnar mig som spelare. Jag tycker att de som lag satte tonen, det var många rivningar, armbågar och allt möjligt. Då tycker jag att det var de själva som satte sig i den sitsen så nej, vi backar inte för någon. 

Det har cirkulerat många rykten om en framtida övergång för din del. Vad talar för att vi får se dig i blårandigt säsongen ut?
– Det är en hel del saker, hur pass bra det går och inte bara för mig utan för hela laget. Jag trivs väldigt bra i Djurgården och har gjort det sedan jag kom egentligen. Sedan är vi med i toppen och slåss, det bådar också gott inför framtiden. Men som sagt, det är mycket som spelar roll och som har inverkan på om det blir övergångar. Speciellt under sommarfönstret då det är optimalt för klubbar utanför Sverige att ta in spelare eftersom att de är mellan säsonger. Det är kanske inte optimalt för säljande klubbar som i Sverige, så det är lite både och. Det är mycket som spelar in, det handlar om vilka lag som är intresserade och flera andra saker. Jag säger varken eller, jag har inte bestämt mig för någonting och jag känner absolut ingen stress. Jag trivs i situationen som jag befinner mig i, det är bara ett lyxproblem.

Jakob Woll2022-07-28 12:23:00
Author

Fler artiklar om Djurgården