Chefredaktörens blogg: Intressant om polisinsatsen, men många frågor blev obesvarade

I går tisdag handlade SVT:s Veckans Brott om hur polisinsatsen ser ut inför ett stockholmsderby mellan AIK och Djurgården. En så kallad högriskmatch med 300 poliser inkallade. Det var långa stunder intressant, men lämnade också många obesvarade frågor efter sig.

I SV T:s Veckans brott (finns att se på SVT play) fick vi följa med programledare Camilla Kvartoft och polisprofessor Leif GW Persson på ett stockholmsderby. På förhand ett för mig väldigt intressant ämne, och bitvis levde programmet upp till förväntningarna då vi fick följa med bakom kulisserna hur polisinsatsen planeras och hur polisens ”ledningscentral” ser ut och agerar på Råsunda.

Reportaget klädde även av polisens försök till att stoppa pyroteknik på arenan, då EN stackars polis innan matchen skulle besiktiga läktarna efter att tifogrupperna lagt ut sitt material. Vi fick sedan i halvtid se att det brann rejält på båda läktarna, kanske vet polisen att de inte kommer åt detta hur de än gör.

Järnkaminernas representant Dan Blomberg  gjorde ett väldigt gediget intryck i studion och lyfte fram den nervositet som många av oss känner inför den här typen av matcher, men också den fest som det är på Råsunda när matchen väl är igång. Dan ställde även flera bra frågor till polisens representant som tyvärr aldrig blev besvarade.

Varför hade polisen ett så kvantitativt mål inför matchen? Varför sker övervåld så ofta? Vad gör alla 300 poliser inför, under och efter matchen?

Just frågan om övervåld kommer alltid upp på våra forum efter den här typen av matcher, då ”oskyldiga” människor drabbas. Jag hade gärna sett en längre och djupare debatt om detta i programmet och att polisen som medverkade i programmet fick ställas till svar på ett bättre sätt. Nu släpptes frågan bara förbi obesvarad, vilket var svagt. Det hade också varit intressant att höra hur man bör jobba för att komma åt problemet och försöka minska polisinsatsen till åtminstone hälften. Går det? Den frågan får vi förhoppningsvis chansen att bena ut en annan gång.

Intressant i alla fall med ett program som inte var ute efter att bara måla svart kring derbyna och stöket kring, utan försökte ge en nyanserad bild av polisbevakningen och dess brister. Samt problemen som finns runt en sådan här stor högriskmatch och även lyfte fram de positiva bitarna med derbyfesterna på Råsunda.
 

Anders Nettelbladt2011-11-09 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans