Nationalarenan, Friends Arena, 2023-09-24 15:00

AIK - Djurgården
2 - 0

It was beauty killed the beast

It was beauty killed the beast

De värsta antagonisterna hämtade kraft i apornas apa King Kong när de äntrade Nationalarenans gräs. Men AIK behövde inte ens skicka flygvapnet för att få bästen på knä, det räckte med lite gammalt hederligt gnugg.

Det som framförallt har präglat AIK:s säsong, förutom de dåliga resultaten, är känslan att allting som en gång fungerade inte gör det längre. Vi har inte kunnat lita på att AIK håller en 1-0-ledning ända in i mål, vi har inte kunnat lita på att AIK tar poäng på hemmaplan och vi har inte kunnat lita på att AIK ska vara ohotad etta i derbytabellen. Men när Fredrik Klitte blåste av söndagens tillställning var det som att all ordning och lag var återställd. AIK hade kasserat in tre poäng i ett derby utan att egentligen sättas på prov. Den gamla goda tiden var tillbaka, om ens för en liten stund.

Henning Berg har visat sig vara en beslutsfast herre. Trots kritik från både experter och supportrar har norrmanen hållit fast vid sin 4-4-2:a, en formation som ger AIK ett numerärt underläge på mittfältet i majoriteten av de allsvenska matcherna. I en intervju med AIK+ besvarade Berg kritiken med att lite nonchalant konstatera att ”vi spelar med fyra centrala mittfältare”. Hennings fasta övertygelse påminde inte lite om när Rikard Norling visade upp en liknande ovilja att kompromissa med sitt spelsystem säsongen 2020, en principfasthet som fick honom sparkad. 

Nu äntligen fick Henning Bergs AIK ut maximalt av sin spelidé. Inte sedan hemmaderbyt mot Hammarby i omgång tre har en seger känts så här självklar. Defensivt släppte man inte till någonting. Djurgården lyckades endast mäkta med två avslut på mål i det här derbyt, en tåpaj i minut 43 och ett desperat långskott på tilläggstid när segern redan var säkrad. Ingen av gångerna behövde Nordfeldt ta mer än ett steg åt sidan för att rädda bollen.  

Beslutet att starta med Besirovic blev ett lyckad drag från Bergs sida. Omar Faraj fick stå åt sidan och ge utrymme för den mer defensivt starka bosniern, vilket gav AIK en stadga som Djurgården inte lyckades rubba. Och Dino fick äntligen spräcka sin poängnolla när han påpassligt spelade fram till 1-0. 

I en match som vanns genom ett gediget lagarbete måste vi belysa Ioannis Pittas. När cyprioten anlände hade hela anfallsbesättningen mäktat med fyra mål framåt. På sju allsvenska matcher har har Pittas gjort fem. Tunneln på Widell Zetterström var läcker, 2-0-målet var ren klass. AIK:s stjärnforward må ha varit dyr men hittills har han varit värd varenda krona. Det har vuxit fram ett missnöje med en del av Thomas Berntsens sommarvärvningar men i derbyt var samtliga av de instrumentala till segern. Det är för övrigt ett smått bisarrt faktum att fem av de elva spelarna som startade mot Djurgården hämtades in under sommarfönstret. Det får verkligen vårupplagan att se hopplöst svag ut.  

AIK kommer spela i allsvenskan 2024”. Det valde Aftonbladets Simon Bank att döpa sin derbykrönika till. Ett sådant konstaterande kommer jag inte göra förens risken för degradering är lika liten som risken att Hammarby vinner VM-guld i hästpolo. Ponera att 32 poäng är tillräckligt för allsvensk kontrakt, då borde AIK ha tillräckligt med andrum för att nå upp dit. Minst två segrar på de sista sex omgångarna bör inte vara för mycket att begära. Men återigen är ingenting helt säkert med den här AIK-upplagan. 

Alltför många gånger under den här säsongen har det konstaterats från experter och förståsigpåare att AIK inte kommer åka ur. Men likväl har Gnaget varit förankrat i bottenträsket samtidigt som lagen runt omkring börjat hitta formen. Bara för att vi har Mjällby, Halmstad och Värnamo kvar på hemmaplan betyder inte det att någonting är klart. Det får inte sprida sig någon falskt trygghet i truppen, det skulle vara rent självmord. En tuff bortamatch mot BK Häcken väntar, ett Häcken som kämpar med att kombinera Europa League med den allsvenska guldstriden. Jag tror att det finns goda möjligheter för de svartgula att uträtta någonting positivt på Hisingen. För första gången den här säsongen har AIK vunnit två raka matcher, varför sluta redan där?

Jakob Bergelv2023-09-24 21:52:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen