Nationalarenan, Friends Arena, 2024-07-07 14:00

AIK - Kalmar FF
1 - 2

Jag är inte arg, jag är besviken
AIK cementerar sin plats i allsvenskans mittenträsk efter hemmaförlusten mot Kalmar FF

Jag är inte arg, jag är besviken

Cirkusen fortsätter även efter uppehållet. Ett nytt bottennapp och säsongen 2024 håller på att blåsa bort i en sällan skådad skitstorm.

Det fanns förhoppningar i luften inför matchen mot Kalmar FF. En annorlunda laguppställning och Henok Goitom vid sidlinjen. Skulle han få en lika stark effekt på laget som när han tog över på interimbasis 2022? Inte direkt.

Den första halvleken är långt ifrån det sämsta jag sett AIK prestera, men frustrationen som groddes inombords var större än under många andra värdelösa matcher. Offensivt hade laget sina stunder men defensivt blåste det lika mycket som det gjorde utanför arenan. Någon större förbättring sedan matcherna innan uppehållet gick inte att skönja. 

Trots att det fanns tre mittbackar på planen och lika många centrala mittfältare kunde Kalmarspelarna röra sig och förflytta bollen utan större motstånd. AIK ställde upp i en 3-5-2-aktig formation som i andra halvlek mer liknade en 4-2-3-1. Efter paus fick de svartgula mer kontroll över matchen och de borde minst ha fått med sig en poäng. Istället fick två svaga defensiva insatser från Sotte och Tideman Hansen fälla avgörandet. Debaklet ska såklart inte bara skyllas på individuella misstag men i en match som hade kunnat sluta på flera sätt blir sådana extremt kostsamma, inte minst för ett lag i ett så prekärt läge som AIK. 

Dålig arbetsintervju 
Den för dagen kostymklädde Henok Goitom (redan där en stor kontrast till Henning Berg) förstärkte inte direkt sina chanser att få tränarjobbet permanent. Det var svårt att hitta några konkreta linjer i hur han vill att AIK ska spela och det kändes mer som att han kastade spaghetti på väggen för att se vad som fastnade. Och det var inte mycket som fastnade. 

Just nu är det lite hugget som stuket vem som tar över AIK. Laget känns osammanhängande och den som får det otacksamma jobbet kommer ha en gediget arbete framför sig. I en ideal värld hade Henok tagit över, men jag har just nu väldigt svårt att se att den gamla forwarden skulle leda den här brokiga skaran till någon vidare framgång. 

Vad händer nu?
AIK:s starka inledning på säsongen har gett lite utrymme ner till den absoluta botten men kvalstrecket börjar se obehagligt nära ut. Jag tror inte att AIK kommer slås i den absoluta bottenstriden men högre en sjua-åtta ser jag just nu som orealistiskt. 

På tal om framtiden, mot Kalmar hade AIK:s elva en snittålder på 29,1. Fem spelare har passerat 30-strecket och endast två var under 25. Om vi ska se AIK i en så här stor svacka så hade man åtminstone hoppats på att få se de yngre förmågorna mer. Det är också oroande eftersom AIK är i behov av pengar och vi vet alla hur mycket en ung lovande spelare kan gå för på den europeiska marknaden Istället är vi fast med en åldrande trupp som inte lyckas hålla sig på allsvenskans övre halva.

Jakob Bergelv2024-07-07 20:15:57
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen