”Jag är nöjd om vi vinner serien”
Det är bara segrar och titlar som räknas för AC. Foto: Fredrik Hed.

”Jag är nöjd om vi vinner serien”

Anders Christiansen går in på sitt fjärde år som lagkapten i Malmö FF. Efter ett turbulent 2022, med tre olika huvudtränare, ser han fram emot 2023 med tillförsikt.

– Jag har gillat alla tränare vi har haft i MFF. Men nu är vi inne på vår femte tränare på 15 månader, och det förstår alla att det är en utmaning, säger Anders Christiansen, när Himmelriket träffar honom på Allsvenskans upptaksträff i Solna. 

Förra året med alla tränarbyten och skador var det svårt med kontinuiteten.

Milos Milojevic, Andreas Georgson och Åge Hareide beskriver han mer som systemtränare, där man mer styrs av 442 eller 433. Henrik Rydström är mer åt Jon Dahl Tomasson-hållet.
– Nu har vi haft några månader med Henrik och det känns bra. Jag upplever att vi som grupp har tagit in honom och accepterat hans sätt att vilja spela. Han påminner mycket om Jon Dahl, tycker jag.

På vilka sätt är de lika?

– De betonar mycket principer i sitt spel, istället för formationer. De har liknande grundprinciper och ser fotboll på i stort samma sätt.

På scenen under den allsvenska upptaktsträffen sa du att det är mer komplicerat att spela under Henrik än under t ex Milos. Förklara.

– Principerna är inte lika tydliga som exakta spelsystem. Det är mer rörligt med Henrik och med Jon Dahl. Inte lika statiskt i formationen. Beroende på hur motståndarna gör bygger vi ibland upp vårt spel med två spelare och ibland med sex spelare.

– Men det handlar inte bara om hur många spelare som är involverade. Det handlar också om när vi ska göra det, och hur vi ska göra det.

Supportrar vill alltid att bollen ska framåt. Om en spelare någon gång bromsar upp, eller avvaktar lite, istället för att ösa på framåt, suckas och gnälls det på läkaren.

– Det blir olika beroende på om motståndaren spelar med en 3-, 4- eller 5-backslinje. Djurgården spelar på ett sätt, Öster på ett annat sätt. Då spelar vi olika.

Men det kräver att alla är på tå och verkligen är med i den typen av spelprinciper.

– Om det är en eller två eller tre som inte är på topp, då blir det svårare för hela laget.

Om ni då har en matchplan utifrån lite luddigare principer, blir det svårt att bestämma i förväg vad man ska göra?

– Ja, och det är det som är jobbigt med fotboll. Vi kan ha tränat på en sak, men så kommer motståndaren ut och har tränat på något helt annat. I ett sådant system har vi som spelare ett större ansvar att justera utifrån vad som händer under matchens gång.

Din roll som tia är den densamma som förra året? Har du samma instruktioner?

– En tia tolkas på så många olika sätt, men jag har en annan roll idag jämfört med förra året. Idag är min roll mer som den var under Jon Dahls tid, och det känns bra.

AC hoppas att det spel som årets MFF ska spela kommer vara sevärt. Målet är att styra spelet i stora drag, att äga mycket boll.

– Men i Malmö är det titlar som räknas. Och det tycker jag också. Men det får gärna vara bra spel och underhållning också. Det är ”showbiz” också det ska vi försöka leva upp till.

Hur ser du på din roll som lagkapten i år?

– Det är fjärde året, och det är en stolthet att var kapten för Sveriges största klubb.

– När jag blev det trodde jag inte att det skulle ha så stor betydelse för omvärlden som det hade. Men jag är tacksam för det

Har du utvecklats i kaptensrollen under den här tiden?

– Ja, det tycker jag. Alla utvecklas. Jag försöker vara mig själv men med fler matcher blir man mer erfaren och trygg. Det tror jag är bra som kapten.

När serien är slut den 12 november, var ska vi vara för att du ska vara nöjd

– Vi ska vinna mästerskapet. Jag hatar att förlora och älskar att vinna, och det motiverar mig.
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-03-21 11:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?