”Jag hade inte som mål ens att spela i landslaget”
Matilda Vinberg i Hammarby om de senaste åren utveckling i karriären.

”Jag hade inte som mål ens att spela i landslaget”

Hammarby har sedan återkomsten till Allsvenskan gått från självklarhet till självklarhet. Efter inledande fyra matcher i årets upplaga har man full pott och leder Allsvenskan. Det kanske största utropstecknet stavas Matilda Vinberg. Succeanfallaren fortsätter på fjolårets fina form och har nu siktet inställt på minst topp tre samt en plats i landslaget till sommarens VM.

De senaste åren har varit en framgångssaga för Hammarbys unga anfallsstjärna. 2021 gick flyttlasset från Enskede IK till Bajen för en då 17 år gammal Matilda Vinberg. Nu, drygt två år senare, har hon gått från ett spännande löfte till en av Allsvenskans stora stjärnor. 

Årets säsong är bara fyra omgångar gammal men Hammarby har redan visat att man tänker vara med i toppen. Efter på pappret lättare motstånd var det i omgång fyra dags för en ordentlig styrkemätning. Linköping väntade på bortaplan i en tidig seriefinal. Under 2022 slutade det med förlust i båda matcherna  men 2023 års upplaga är annorlunda. 
– Vi har en fantastisk bra grupp av spelare i år och vi känner oss trygga med vårt eget sätt att spela, berättar Matilda.

Matilda Vinberg i Svenska landslaget.

Stark inledning
Fyra vinster på fyra matcher skiljer sig markant från fjolårets inledning där man förlorade tre av fyra inledande. Matilda berättar om lagets tydliga målsättning och varför man har inlett så starkt i år.
– Laget och alla spelare har det som mål att komma topp tre i vårt tredje år i Allsvenskan. Jag tycker vi hittat den perfekta truppen till att faktiskt i längden kunna vinna de avgörande matcherna som kanske blir avgörande i slutet av säsongen. 

Hon fortsätter berätta om årets grönvita upplaga;
– Vi har den gruppen i år som vi kanske inte haft tidigare. Vi har också fått in många bra spelare. Vi har en tydlig plan på hur vi vill spela och hur vi ska kunna använda alla bra spelare och våra olika kvaliteter så bra som möjligt. 

När Matilda kom till Hammarby var tanken på A-landslaget avlägsen. Om ens existerande enligt anfallaren själv. Hon berättar om hur hon tidigare varit dålig på att sätta långsiktiga mål.
– Tre år sedan trodde jag inte att jag skulle sitta här och ha gjort min A-landslagsdebut. Jag hade inte som mål ens att spela i landslaget, eller att vara en etablerad startspelare i Allsvenskan, säger hon men påpekar;
– Men det är jag faktiskt nu, säger hon stolt.

Matilda Vinberg firar segern mot Linköping med Madelen Janogy.

Kom som en chock
Efter en fin sommar i Allsvenskan blev hon kallad till sin första samling med landslaget under hösten 2022. Något som kom som en chock berättar hon. 
– Att det kom så tidigt som det gjorde var en chock måste jag ändå säga. Jag visste ju att jag gjort det bra under säsongen, men samtidigt vill jag inte tänka på det alldeles för mycket. Om man hoppas för mycket så finns risken att bli besviken, menar hon.
– Jag försöker hela tiden göra det så bra jag kan, så får vi se vad det räcker till.

Här och nu, snarare än framtiden. Det är så Matilda lever. Men i sommar är det ett VM som stundar, och det sticker hon inte under stolen att hon gärna spelar. Hon ser det även fullt realistiskt att få följa med.
– Det har blivit ett realistiskt mål nu när man har varit med de senaste samlingarna med laget. Det är såklart att det har gjort att man tänker att man vill ha en plats till VM. Jag är bara tjugo år så jag har gott om tid, men det är absolut någonting som jag känner att jag har en realistisk chans att komma med redan i år.

Vill vinna guld
Även om hon lever mycket här och nu så är målet glasklart med framtiden i just Hammarby. Den fina starten på säsongen har fått laget att verkligen tro att guld inte är en omöjlighet. Den individuella succen har gjort Matilda till ryktenas kvinna, men det är inget hon fokuserar på just nu.
–  Jag men även hela laget vill vinna guld med Hammarby. Jag vill vinna någonting i Sverige innan jag känner att jag kan gå ut i Europa och vinna andra titlar, säger en självsäker Matilda.

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-04-27 12:46:40
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!