Gamla Ullevi, 2020-07-30 17:45

IFK Göteborg - Malmö FF
2 - 1

Jag kommer aldrig att få uppleva ett cupguld

Jag kommer aldrig att få uppleva ett cupguld

Jag är medveten om att det finns större problem i världen, men jag känner mig ganska säker på att jag aldrig kommer få uppleva ett cupguld under min livstid.

1992 föddes jag. Jag började gå på Malmö FF:s matcher som 10-åring och har sedan dess fått uppleva sex SM-guld – men aldrig något cupguld. På plats har jag upplevt två finalförluster – mot Häcken 2016 och Djurgården 2018. Idag satt jag framför TV:n och hoppades på att förbannelsen skulle brytas, det gjorde den inte. 
 
Det är nästan svårt att greppa om att det gått 31 år sedan Malmö FF, Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening någonsin, senast vann en cuptitel. Vi pratar 80-tal, Rick Astley toppade hitlistorna och få människor ägde en mobiltelefon. TV4 hade inte börjat sända ännu och egentligen ingen av dagens fotbollsstjärnor hade fötts. 
 
Jag vägrar tro att det bara en är slump, att när spelarna går in på planen för en cupfinal, att det inte ens slår dom för en sekund att Malmö inte vunnit cupen på 31 år. Jag vägrar tro det. Det kan omöjligt vara tillfälligheter som gör att vi är här igen. 
 
2016 var vi snubblande nära mot Häcken, men förlorade på straffar. 2018 var Djurgården överlägsna och vi blev totalt avklädda under en vår som var bedrövligt på alla sätt och vis. Idag förlorar vi, trots att vi är det bättre laget under åtminstone 80% av matchen. Men ett misstag, en slumpsituation i straffområdet och vi ligger där som en blöt fläck på marken igen. Jag vägrar tro att det bara är en tillfällighet. Jag vägrar tro att allt detta inte sitter i spelarnas huvuden. 
 
Jag vill bara vinna den där förbannade pokalen. Vill bara känna hur det känns att vara cupmästare. Men när ska det ske? Kan det vara att vi inte är något bra cuplag? Kanske. Kanske inte. Kanske är vi bara helt oförmögna att slå bort 31 år av hjärnspöken som påverkat oss under alla dessa år. Från uttåg mot gärdsgårdslag till bittra finalförluster. Från lag ”vi bara ska slå” till matcher där vi inte bara kan trycka in det där sista förbannade målet och stänga möget. 
 
Jag vägrar tro att det bara är en slump. Vad jag däremot tror är att jag aldrig kommer få uppleva ett cupguld under min livstid. Kasta pokalen åt helvete, spela försäsongsmatcher mot något lag i danska andradivisionen i februari och mars istället. 
 
Många lag har givetvis svårare verkligheter än vi i Malmö, jag är medveten om det. Kanske är man bara bortskämd med alla fina säsonger och titlar? Det är fullt möjligt. Men att inte vinna cupen på 31 år är bedrövligt för en klubb av Malmös dignitet. Tre finalförluster på dom senaste fem åren – det är inte godkänt någonstans. 

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122020-07-30 22:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?