Jag minns … en betydelsefull bortaseger
Mattias Liljestrand i kamp med Sylvias Allan Borgvardt under matchen på Nya Parken 2014. (Foto Fredrik Jonsson, erhållet från Folkbladet Norrköping).

Jag minns … en betydelsefull bortaseger

2014 gjorde vi vår första säsong i Division 1 Norra. Efter premiärseger 1-0 mot Skellefteå FF gick vi mållösa mot topplagen IK Frej (0-2 borta) och Athletic FC United (0-1 hemma) innan det var dags att resa till Norrköping för match mot IF Sylvia på Nya Parken, den arena som nu heter Platinumcars Arena – och som vi inte får spela på kommande söndag! Mer om detta längre ner.

Sylvias facit efter de tre inledande matcherna var exakt detsamma som vårt, en seger och två förluster. Hemmasegern togs mot IK Brage (2-1) medan de förlorat stort borta mot IFK Luleå (0-4) och BK Forward (1-5).

Det här var andra gången Huddinge mötte Sylvia i seriematch på bortaplan. Första mötet slutade med 5-1-viktoria för Norrköpingsklubben men eftersom den matchen låg så långt bakåt i tiden som 1993 var det nog inte många som kom ihåg den, än mindre brydde sig om den.

Avspark på klockan 17.00 en söndag med regn i luften och Sylvia tog lite tursamt ledningen. Efter lite flipperspel hamnade bollen hos Allan Borgvardt som kom loss och lyfte in 1-0 förbi Christoffer ”Polski” Matwiejew.

Spelet var jämnt fördelat under första halvlek så det var rättvist att även målen fördelades jämnt. Mattias Folkesson lämnades utrymme i mitten av straffområdet och kvitterade när halvleken nalkades sitt slut.

Sylvia inledde starkt efter paus, Haris Sijaric skapade två chanser som han omsorgsfullt brände och hemmalaget missade ytterligare ett upplagt läge. I 62a visade Karlos Touma hur man ska göra när han fick perfekt träff med vänstern från 25 meter. Bollen som en raket upp i ena krysset.

Sylvia flyttade upp folk för att få till en kvittering men vårt försvar var stabilt, släppte inte till några lägen. Vi bärgade vårens andra trepoängare.
Nu kändes det som om vi hörde hemma på denna höga nivå.

11/5 2014         IF Sylvia – Huddinge IF             1-2 (1-1)
1-0 Allan Borgvardt (19), 1-1 Mattias Folkesson (37), 1-2 Karlos Touma (62).

Laget: Christoffer Matwiejew – Simon Strand, Mattias Liljestrand, Jacob Stephenson, Bover Gültekin – Husein Aly, Joel Johansson Matikka (63 Felix Åkerlund), Mattias Folkesson, Yúnus Ünver (84 Simon Stigenberg) – Erido Poli, Karlos Touma (74 Filip Almström Tähti).
Varningar: Bover Gültekin (21), Simon Strand (71), Jacob Stephenson (71), reservmålvakten Vladimir Markovic (76).

Vi har mött Sylvia borta vid fem tillfällen. De tre senaste mötena gick samtliga på Östgötaporten i Division 2 Södra Svealand under åren 2016 till 2018. 2016 vann vi med 3-0, 2017 vann Sylvia med 1-0 och 2018 vann de med 4-0. Totalt har vi två vinster och tre förluster, målskillnaden är 11 – 6 i Sylvias favör.

Spelåret 2018 slutade med att Sylvia tog steget upp i Ettan, förra året rasade de tillbaka ner till vår nivå. Sylvia är IFK Norrköpings samarbetsklubb och ”Peking” ser helst att Sylvia spelar i Ettan även om det utåt heter att det viktigaste är att ”utveckla spelare”.

På söndag sker dock ingen som helst utveckling på Platinumcars Arena, f d Östgötaporten. Sylvia har blivit förvisade långt ut i östgötametropolens östligaste utkanter, till division 4-klubben Lindö FF:s briljant namngivna Fastighetsteknik Arena. Konstgräsplanen ligger vid en återvändsgata och där ska vi samsas med Lindö FF:s flickor 15-19 år som spelar match mot sina motsvarigheter från Tallboda IF. De får plats att spela på planen intill, B-planen, den som ligger granne med padelhallen Ringup Arena.
Härliga arenanamn i Norrköping!

Efter oss är det dags för Lindö FF att ta emot Dagsbergs IF i östgötafyran. En evakueringsmatch efter att de stora elefanterna dansat ut. Eller hur?
Lindö FF är hemmaklubb på arenan som från början hette City Gross Arena och som ersatte tidigare naturgräsplanen Lindö IP ty just där skulle det byggas bostäder. Hösten 2018 tyckte Fastighetsteknik AB att 2019 var ett passande år att gå in med sponsring under fem år framåt och då blev det namnbyte. Kontraktet går ut efter denna säsong och det är således viss risk att Lindö FF får nytt namn på sin hemmaplan till nästa år.

Anledningen varför Sylvias match mot oss flyttas är att mattan läggs om på Parken, som Sylvias sportchef Adnan Ergul, i likhet med de flesta i ”Peking”, fortfarande kallar arenan. Adnan bedyrar att Fastighetsteknik-planen är jättebra.

Under tiden som mattan läggs om på Parken har Sylvia problem med att hitta lämplig plats för träning. De måste till och med träna på naturgräs. Adnan suckar djupt.

Suckar djupt, det gör även jag. Av många olika anledningar denna vår. Kan vi hamna ännu mer i skiten? Tyvärr, eftersom vi har åtta spelare med två gula kort: David Nyman, Herman Johansson, Joacim Corneliusson, Leo Dahlborn, Michel Melkemichel, Ousman Touray, Philippe Jeanty, Samuel Edgren. Ett tredje innebär avstängning i en match.

Nu till något mer positivt. Tisdagskvällens 2-0-triumf mot tidigare obesegrade Assyriska FF innebär att vi nu toppar tabeller i SSH2!

Gästerna från Södertälje kommer till Källbrink med vad som annonseras vara deras U21-lag. Vi startar med nio spelare ur A-truppen och två killar från P19-gruppen. På bänken har vi endast tre spelare.

Under första halvlek är det Assyriska som hotar oftast, de skapar dock inget riktigt målfarligt. I stället är det Jonathan Sener som ger oss ledningen i 29e med ett väl avvägt skott från högerposition, utanför straffområdet. Bollen seglar vackert över målvakten och in i bortre burhörnet.

Efter paus tar vi hand om initiativet och sedan börjar vi utnyttja våra avbytare. Först in är sportchefen Jakob Sauma på mittfältet, följd av försvarsspelaren Henning Odeberg (P19) och anfallaren Sixten Rylin (P18). Ett par av de utbytta spelarna återkommer i spel innan slutsignalen.

Rylin gör ett vasst inhopp, svarar i 70e för vårt 2-0-mål när han attackerar rakt framåt från några meter in på motståndarnas planhalva. Han tråcklar sig snabbt förbi två försvarsspelare och rullar bollen till vänster om målvakten. Snyggt! Tio minuter senare är han på gång igen, springer sig helt fri efter att Sauma svarat för en genialisk överhoppning. Den här gången går bollen utanför.

Aden Kasa svarar för briljant försvarsarbete när Assyriskas Jerome Tibbling Ugwo verkar på väg att omsätta en snabb omställning i nätrassel. Och när framfusige högerbacken Leon De Ciccio (P19) kommer fri i en omställning i 88e men Assyriskas målvakt svarar för en rapp räddning betyder det att slutsiffrorna spikas till 2-0.

Laget (endast första bytena redovisade): Fabian Bouleau – Leon De Ciccio, Aden Kasa, Kevin Dedukic (64 Henning Odeberg), Castor de Flon – Melvin Cimen – Jonathan Sener, Omar Laamrani, Mikias Girma (55 Jakob Sauma) – Alexander Jacob, David Nyman (67 Sixten Rylin).
 

Robert Lindberg2024-06-05 08:12:56
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger