Jag minns ett cupavancemang
För två år sedan satte Kamil Dudziak säkert vår inledande straff på Hammarby IP. Vem får förtroendet denna gång?

Jag minns ett cupavancemang

På lördag möter vi FC Stockholm Internazionale i sista gruppmatchen i Stockholm Cup. Den 27 mars 2022 mötte vi också FC i sista gruppspelsmatchen i Stockholm Cup. De ställde upp med sitt akademilag som vi med mer tur än skicklighet lyckades besegra med 3-2. Det räckte för att vi skulle säkra avancemang till slutspelet. I år räcker det med oavgjort.

Läget inför gruppavslutningen för två år sedan var sådant att vi behövde vinna för att vara säkra på att avancera vidare i turneringen. Oavgjort eller förlust skulle öppna för Spånga IS som hade match mot FoC Farsta.

Vi stod som bortalag på Hammarby IP och fick inleda med en straffspark, FC låg ju en division högre i seriepyramiden. Den satte Kamil Dudziak hårt och precist intill vänstra stolpen, målvakten gick åt rätt håll men var chanslös.

Vi ökade på till 2-0 redan efter knappa två minuters spel. Kamil skyfflade in bollen över målvakten sedan Johan Edeland slitit till sig den vid straffområdesbågen. Allt pekade mot att detta skulle bli en enkel resa, men så blev det inte.

Det ungdomliga motståndarlaget dominerade större delen av matchen. De fick luft under vingarna när Eryk Zareba i 40e kom fri från mittlinjen, tog sig runt utrusande Fabian Bouleau och rullade in reduceringsbollen.

Zareba (som ju kom att spela för oss under hösten 2023) fick ett öppet nickläge tidigt i andra halvleken, Fabbe svarade för en blixtrande reflexräddning, tippade bollen över ribban.

Vi skapade två bra lägen som vi inte kunde utnyttja. I stället kom en kvittering i 71a. Föga överraskande. Vi hade ständiga problem med att spela oss ur motståndarnas höga press. Fabbe räddade oss vid flera tillfällen men den här gången blev han överspelad och Zareba rullade in bollen invid stolpen.

Tufft för oss nu. 2-2, ett resultat som däremot passade Spånga utmärkt. I det här läget skulle seger för dom ge dom förstaplatsen. Deras match skulle också gå på Kanalplan, när vår match var färdigspelad, och de följde intresserat matchutvecklingen.

Vårt spel fungerade inte alls mot taggade akademispelare. Ett tredje baklängesmål hängde i luften. Gudskelov fick vi med David Nymans inhopp en kille som gick rakt mot mål och i hög fart. Han fick sina smällar, reste sig upp och körde igen. I 76e grundlurade han sin motståndare, spelade igenom straffområdet där Apollon Georgopoulos satte bollen bakåt till Johan Edeland som placerade in den elegant i högra krysset från 20 meters håll. 3-2!

Målet kom som en blixt från klar himmel. Några i motståndarlaget sjönk ihop på konstgräset, såg slagna ut. De gjorde ändå ett tappert försök att komma igen men vi kunde reda ut stormen och säkra avancemanget.  Det var sannerligen ingen klang-och-jubelföreställning men slutresultatet var det enda som betydde något.

27/3 2022         FC Stockholm Internazionale – Huddinge IF 2-3 (1-2)          
0-1 Kamil Dudziak (0, straff), 0-2 Kamil Dudziak (2), 1-2 Eryk Zareba (40), 2-2 Eryk Zareba (71), 2-3 Johan Edeland (76).

Laget: Fabian Bouleau - Alfredo Martiatu Nordeman, Iakovos ”James” Izountouemoi, Ousman Touray (70 Maximilian Lund), Filip Nieminen Eriksson – Omar Laamrani – Tobias Corneliusson (46 David Nyman), Tiago Silva Sanchez (46 Sebastian Hylén), Shaun Lomas, Johan Edeland (77 Adam Hellqvist) – Kamil Dudziak (46 Apollon Georgopoulos).
Varning: Omar Laamrani (36).

En ung klubb
FC Stockholm Internazionale är en ung klubb, bildades så sent som 22 oktober 2010 av ett gäng grabbar, de flesta hade ett förflutet som pojkspelare inom Huddinge IF. Stefan Elfver var drivande kraft vid bildandet. Han var då 28 år och hade tillhört Huddinge IF sedan femårsåldern. Stefan blev förste lagkapten i den nybildade klubben när de 2011 påbörjade sin vandring upp igenom seriesystemet. Han är en vinnartyp med bestämda åsikter. ”Jag mördar den som tar tröja 12” är ett uttalande som bär syn för sägen.

Stefan är fortfarande kvar i klubben, som vice ordförande och sportchef, dessförinnan har han även varit tränare för laget. Kända fotbollsprofiler som varit tränare för laget inkluderar Daniel Nannskog och Johan Mjällby. I år heter A-lagstränaren Rikard Norling.

Ett tidigt mål för klubben var att hamna inom Stockholms gränser, trots banden med Huddinge. En av de tidiga medlemmarna bodde i Årsta och klubben anmälde den adressen som kontaktadress. De ansökte om Stadshagen eller Kristineberg som hemmaplan. Fick Mälarhöjdens IP. Ställde sig i kö för att få flytta till något av sina ursprungliga val – och se! Redan 2013 fick de flytta in på vackra Kristinebergs IP.

Ett annat uttalat mål var att avancera i seriesystemet. Det har dom sannerligen lyckats med!
2011 Serieseger division 7.
2012 Serieseger division 6. Obesegrade!
2013 Serieseger division 5. Obesegrade!
2014 Tredje plats division 4.
2015 Serieseger division 4.
2016 Andra plats division 3, kvalförlust.
2017 Tredje plats division 3.
2018 Andra plats division 3, vinst i kvalet.
2019 Femte plats division 2.
2020 Åttonde plats division 2.
2021 Serieseger division 2. Obesegrade!

FC var obesegrade i 55 seriematcher i rad under åren 2011 till 2014 vilket var svenskt rekord. En viss skillnad jämfört med det lag som i Stockholm Cup förlorat med 1-6 mot Rinkeby United och 0-15 (!) mot Viggbyholm.

Jag har kontaktat Tobias Hildeland, ungdomsansvarig hos FC, för att få lite kött på benen. Han bekräftar att de använder Stockholm Cup till att låta spelare från ungdomsverksamheten få testa på seniorfotboll. Han förklarar:
- Senaste matchen fick nio spelare från U16 chansen. Nyttig lärdom att få känna på tempot från division 2-motstånd. 15 insläppta mål är såklart inte kul för någon. Det vi fick med oss från matchen är en inblick i vad som väntar om några år.

Han avslöjar att FC kör enligt samma upplägg även mot Huddinge IF.
- Vi kommer jobba hårt under träningsveckan och förhoppningsvis ger vi Huddinge en bra match.

Vi får se hur det går. Kom till Mälarhöjdens IP, avspark klockan 14.00, lördag 9 mars!

 

Robert Lindberg2024-03-05 08:59:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger