"Jag öppnar upp mitt hjärta" - Ett samtal med Rikard Norling
Rikard Norling (Huvudtränare IFK Norrköping)

"Jag öppnar upp mitt hjärta" - Ett samtal med Rikard Norling

Guldköping har suttit ner med Rikard Norling. Det blev ett samtal om Rikard, IFK och framtiden. Samtalet ägde rum efter IFK:s förmiddagsträning i Tisdags ( 29/6).

Hej Rikard, först och främst tack för att du tar dig tiden att sitta ner här efter en träning.
-Inga problem, det här finns det alltid tid för, det har jag alltid sagt.

Härligt, första frågan – Hur är läget med Rickard Norling?
-Rikard Norling mår nog bättre än…kanske någonsin. Jag har ett fantastiskt yrke som jag haft länge. Jag har varit i fantastiska klubbar, och jag är i ytterligare en fantastisk klubb. Sen har jag nog kommit lite längre i livet, generellt sett.
-Jag bor jättebra, har en fantastisk fru, barnen mår bra (Rikard knackar i en av stolarna ”peppar peppar).

-Och om jag utgår ifrån det jag gör här (tittar ut mot planen) så är det en trivsam och utvecklande vardag. Det finns också det här trycket och pressen som jag behöver för att också må bra. Om det är så att man spelar sina matcher varje vecka och det inte spelar någon roll om vi vinner eller förlorar…då kommer jag nog hellre sluta med det här. Så med det sagt – allt det här tickar väldigt mycket boxar nu, så det är bra.

-Sen har jag en spelartrupp som jag trivs med förbannat bra. Det är många duktiga fotbollsspelare och dom är jävligt proffsiga (återigen knackar Rikard i en av stolarna ”peppar peppar”).
 Sen har vi nu inte möjlighet att äta frukost och lunch tillsammans på grund av att det är semestertider och vi har inte lyckats lösa det på ett bra sätt.
Trots det så tränar vi hårt och mycket – vi tränar ofta två pass om dagen. Vi håller liksom inte igen – deras intag, sömn och professionalism är kanske lite viktigare än om man kör ett pass om dagen. Det är riktigt imponerade – plus att vi har haft midsommar och det är jäkligt lätt att en eller två trillar dit vad gäller cov-19, men inte en enda. Vi har gjort det ”by the book”, vi har gått med munskydd i tre, fyra dagar, vi har inte bytt om tillsammans. Vi har även haft teoritillfällen utomhus – två meters avstånd. Allt detta bara för att vara på den säkra sidan ifall någon är smittad.

När vi pratar om pandemin så måste det ändå påverka laget. Jag vet att du vill ha människor runt omkring dig när du jobbar. Nu kom du till IFK Norrköping mitt i pandemin. Känner du att du har kunnat vara Rikard Norling fullt ut – när det gäller hur du jobbar både på och utanför planen?
-Ja, jag tycker det. Jag har alltid levt mycket i både spelartruppen och ledarteamet. Det har varit min djupt passionerade arbetsplats i 25 år – och den har inte förändrats ur det perspektivet. Däremot har jag inte fått uppleva någon ljudkuliss ifrån publik, jag fick i träningsmatchen mot Örebro känna lite på det, men att få möta en full stadion och vinna viktiga matcher, spela bra och möta upp IFK på det sättet – det längtar jag efter.

Du har varit här med andra lag och då huserat på motståndarbänken, och på det sättet fått uppleva ”parkens” publik. Jag antar att du både har bra och mindre bra erfarenheter av just det? Du har både vunnit och förlorat här som motståndarcoach.
-Exakt, men du vet….jag öppnar upp mitt hjärta när jag är här – och jag är otroligt öppen för intryck. När jag åker till Friends arena, Malmö stadion osv. så handlar det om att kanalisera sitt fokus. När jag åker till Tele 2 arena så är det fiendeland och det kommer alltid vara fiendeland. Nu har jag öppnat upp mig för något som jag vet är stämningsfullt och nästan kulturhistoriskt – en otrolig viktig del av Norrköping. Nu får jag ta del av det – jag öppnar upp hela mig, det är annorlunda. Det jag upplever nu kommer jag ha med mig hela livet.

-sen väljer jag att inte vara sportchef, jag väljer att inte vara manager som då kanske ger möjlighet att vara på längre sikt i en klubb och…det kommer en dag när klubben har tröttnat på herr Norling och hittar en ny tränare. Jag kommer då för alltid ha en relation – MIN relation med IFK. Jag är just nu i den processen där jag får massor av härliga intryck. 


Om vi vänder på allt och tar det utifrån ett IFK-perspektiv och supporterperspektiv så är det väl ett kvitto på IFK:s framgång att du är huvudtränare för IFK. Du är en av Sveriges mest meriterade fotbollstränare med SM-guld och topplaceringar i ryggsäcken. Hur ser du på det?
-Jag kan ju vända på det och känna att jag är stolt över att IFK tog kontakt med mig. Jag har trots allt varit i Sveriges tre största klubbar – och jag är stolt över det. Återigen, jag vänder på det och känner en otrolig stolthet. Jag upplever också att klubben (IFK) som helhet, trots att jag inte mött supportrarna – är öppna att ta sig an mig.

-sen tror jag att…både klubben och supportrar har eller hade en bild av mig som kanske inte riktigt stämmer….

Jag har faktiskt just den frågan – känner du dig missförstådd? Det missförstådda geniet?
-Hehe, alltså…nä- men jag tror att…nä det gör jag inte. Däremot så hade jag problem ett tag med tydlighet- jag har ju blivit tydligare i min kommunikation. I början av min karriär så var jag ganska luddig och otydlig. Det finns dagar när jag fortfarande känner ”oh, nu är jag där, liksom”- då får man försöka klara av dagen så bra som möjligt, sen hem och öppna locket till kökssoffan, lägger sig där i mörker och bara hämtar kraft och energi och sen tar man nästa dag- men, dom dagarna finns. Utifrån det... gjorde jag mig nog inte förstådd.

Är det något du lidit av? Både i karriären eller på ett personligt plan?
-Nä, det tror jag inte. Det viktiga för mig är att spelidén blir tydlig, att spelarna förstår vad jag menar - och där tror jag också jag utvecklat min tydlighet.
Främst när det gäller bilderna jag har i mitt eget huvud - för jag tror att jag oftast börjar måla någonstans där jag har ”min” bild. Det är precis som om man börjar måla mitt i bilden – jag har gjort kulisser, jag har målat skogen på tavlan, sen börjar jag liksom måla räven – och dom (spelarna) ser inte skogen. Det är skogen som dom måste förstå och se först – det har blivit bättre.

-Vidare är det ett jävligt bra ledarteam – det har också utvecklat mig. Kim (ass.tränare) är helt magisk och fantastiskt skicklig. Sen dom andra, Nico (fys.tränare) också fantastisk. Sen har vi ju Maths också, som försvann – han öppna upp mycket för mig vad gäller målvaktsträning.

Om vi talar lite om nyheten gällande Maths och hans uttåg från klubben. Han är ju på EM nu och det kändes som det blev väldigt stort och fick ett brett genomslag i media när nyheten kom att han lämnar. Då är det Julius som tagit över som målvaktstränare, men som jag förstått så är det någon slags vikarierande tjänst?
-Ja…lite så. Tillsvidare är det ju inte för då har man ju fast anställning i arbetslivet. Det är någon form av interimslösning. Jag är så mån om att försöka behålla arbetssättet på både hur vi tränar och vad vi tränar på – för det är så pass bra. Julle har stenkoll, han har…stenkoll. Jag vet att det kanske inte är hundraprocentigt, ibland blir det tapp i att de står och skjuter på varandra (målvakterna) där man då skulle behöva en tredje länk. Vad kan vi hitta för lösningar på det? Så att vi fortsätter på samma sätt. Du ser ju idag hur Oscar räddar bollar alltså…- extremt duktig målvakt som har varit bra – han var bäst i allsvenskan ifjol, men jag känner att han tagit ytterligare kliv – men, när jag tittar tillbaka på dom första veckorna när Oscar kom hit, och började med sin nya målvaktsträning med Maths – så tog han ett steg tillbaka. Nu har han tagit två steg framåt, och du vet- kommer det någon ny nu får han kanske ta två steg tillbaka, dels för att börja om och också en ny inriktning än den som har varit. Jag är inte helt jävla säker på …alltså då kanske han tar tre steg framåt sen. Jag vet inte om den ekvationen går ihop? Därför har vi den här lösningen för att se om det funkar. Det är min ambition- att få det att funka.

När vi är inne på spelartruppen så är det en fråga som hängt över både klubben, dig och supportrarna. Det är ju den här Alexander Fransson.
-Mm…precis

Det har varit non-stop i media – är det en lösning på G?
-Nä, det finns inget nytt, det gör det inte. Han är två matcher bort, det är lite det vi måste ta höjd för. Ambitionen är – som hans agent har kommunicerat till oss, att de tittar på en lösning i Europa, men att det inte är till vilket pris som helst, till vilken verksamhet som helst för att Alexander upplever ”det här” (IFK) som jättebra och trivs här.

-Det är lite….lite.. – Idag till exempel på genomgången så visade vi videos, typ 25–30 sekunders klipp där Alexander är markerad i spel. Om han hade en liten tyngre period förra året så avslutade han vårens matcher som en av våra bästa spelare, det tycker jag. Han har fortsatt ta steg nu och det känns så paradoxalt att det är just då som fanskapet lämnar oss.

Spelartransfers och övergångar tillhör ju fotbollen. Att spelare lämnar och att det sen kommer nya är ju inget nytt direkt- men med Alexander har det blivit så himla påtagligt. Gör det någonting med din och Alex relation?
-Nää, det gör inte det. Det kan också vara ett unikt fall. Jag vet vad Alexander betyder, har betytt och kommer och betyda för IFK. Jag har alltid tyckt att Alexander har varit en av allsvenskans bästa innermittfältare. Innan han drog kändes det som han var med och avgjorde varenda match. Jag kommer ihåg att som motståndare att man i vissa matcher följde det via Livescore – man hoppades på att ”fan, det får inte bli resultat emot oss här nu”- och sen, pling! ”ohh..Alexander” – skit. Det har varit så mycket med honom som har attraherat mig över lång tid. Så kommer jag hit och känner- wow, duktig fotbollsspelare, men han spelar ändå bara på 80% - nu kanske han är uppe på 87% av sin förmåga, men har ändå 10% kvar.

Är det så man känner igen en bra fotbollsspelare?
-Ja, kanske. Men det är nog så att om han hade tagit ut dom där sista tio så hade han nog kanske inte varit här. Det ska man nog vara ärlig och säga. Summa summarum – det är kanske därför jag har ett större tålamod med honom. Jag vill att han spelar dom sista två matcherna för oss. Hans konkurrenter ska vara förbannat bra för att jag ska peta bort Alexander, vilket kunde ha blivit konsekvensen om jag kände att vi hade spelare som är minst lika bra. Då hade jag petat Alexander, för att just förbereda oss på att han lämnar.

Spelare in? Är det den mytiska sportgruppens bord?
-Jag hade ju greppet i början med spelare och tränare in. Jag vet ju att det kräver jävligt mycket energi och där har jag valt att vilja fokusera mer på vad som sker på planen med alla dom förberedelser, genomgångar och analyser som krävs. Då har jag lämnat över det till Patrik och den här sportgruppen. Det är en liten ambivalent känsla – och ena sidan vill jag ha det å andra sidan så vet jag att jag inte kan ha det ansvaret.

Men är du med någonting när det gäller spelare in?
-Jo vi är med, men det är inte lika intensivt som det har varit tidigare. Vi kommunicerar mest typ av spelare. Men just när det gäller långsiktigheten så är det den sportsliga ledningen. Som ett exempel- ska vi bygga träningsanläggning? Hur synkar vi det?

-Jag var ute på Himpa häromdagen och tänkte ”wow, vilka möjligheter” det är unikt med ett sånt område. Nämn ett ställe i Sverige där det finns samma möjligheter. Vad kan gå från vision till verklighet? Stadion, hur kan vi göra med den frågan? För det mullrar om klubben, den säger ta hand om mig, utveckla mig – jag kan bli vackrast i norden.

Ser vi till den internationella fotbollen så dör manager-rollen mer och mer. Nu är det istället lagets och klubbens linje som följs, detta gör att det istället är tränaren som blir mer utbytbar.
-Ja, precis. Jag tror det är hälsosamt. För jag märker nu att där behöver vi växa oss starkare. När jag kom hit ville jag veta vad som är den röda tråden i den sportsliga ledningen och liknande. Vem har kontakt med alla gamla spelare där ute? Vem är det som säkerställer att U-19 spelar på samma sätt som A-laget, eller ska dom ens det? Allt det där finns liksom i mitt huvud, men det kräver enormt mycket jobb, och det är lika viktigt hur det funkar i den dagliga verksamheten som runt den sportsliga ledningen. När dom två synkar – då har man chans att göra riktigt bra resultat över en lång tid.

Om vi blickar framåt! Ni har haft ett uppehåll men är tillbaka i träning sen en tid tillbaka. Det blir match inför publik – 3000 är det senaste beskedet. Känslorna inför det som komma skall?
-ja, det är många perspektiv. Vi har väl haft ett mantra nu i träningen och förbereder oss inför den matchen för att bli jävligt vassa. Det är klart att det blir en viktig match med tanke på vår insats mot Varberg – det kommer bli en njutbar lördag.

Hur mycket tar man med sig ifrån vårsäsongen in i de kommande matcherna?
-Ganska mycket ändå i och med att vi har ett försvarsspel som fortfarande är i sin vagga. Vi har en ambition om att gå högt och tight. Är det ett djupare försvarsspel är det mer zonförsvar är det högre upp är det mer man mot man, och det har ju varit under utveckling sen dag ett- vi känner att det har funkat ganska bra. Det offensiva spelat började ju bra, men vi tappade lite fart i spelet allt eftersom. Där har jag och resten av tränarteamet jobbat jäkligt hårt för att säkerställa att vi…..man har ju liksom två val- antingen så ändrar man och spelar enkelt och säkerställer resultat- om du känner igen vilket lag som gör det nu framgångsrikt…eller så väljer man- nä det är inte vår identitet. Vi har en tro på egen förmåga, vi vill spela oss fram och inte bara lägga upp bollen och formera oss runt en andra-boll. Det kräver ytterligare tydlighet och framförallt jäkligt mycket träning. Vi har inte tagit med oss det spelet som vi avslutade med, men vi har tagit med oss den information som kan göra oss bättre. Jag kände i träningsmatchen mot Örebro att det var en skillnad till det bättre. Det är ingen slump, det bygger ju på att vi tränar på det.

Vad fick du för svar i träningsmatchen mot Örebro?
-Jag vet inte, men jag kan konstatera att dom har ett allsvenskt lag, det var väl Almebäck som saknades i princip. Det är inte omöjligt att dom hade startat sådär mot oss i en allsvensk match. Vi startade med ett betydligt mindre meriterat lag på pappret. Vi går ifrån planen och känner oss stolta och tycker vi gjort en jäkligt bra match. Vi är det bättre laget i båda riktningarna- det tycker jag. Det gör att känslan är bra inför uppstarten och självförtroendet är betydligt bättre än när vi klev av sista matchen på våren- men, en träningsmatch ger inga poäng.

Jag såg ju hela er träning idag- jag har två frågor- första, snackar Castegren lika mycket i omklädningsrummet som han gjorde i tvåmålsspelet idag?
-Jag måste säga att jag är imponerad av Henrik på många sätt. Han har utvecklingspunkter i sitt individuella spel, med boll och runt om kring situationer så att säga- men, om man ser till hur han strategiskt rör sig….det är en situation idag där han löser upp en detalj, det är jättesmå detaljer- jag går där inne på plan och tänker ”fan Henrik, jag vill bara pussa dig på pannan” det är så hög nivå han har på snacket så att allt bara faller på plats. Det är som att något står och vajar och han bara greppar tag om det- sen är det fixat och dyngstabilt. Han är top of the line där. Jag tror att en sån här kille kommer bli tränare efter karriären, det är bara frågan om hur bra han blir. Där är han kanske starkast i hela laget. Fortsätter han utvecklas på saker så spelar han på en högre nivå än allsvenskan.

Den andra frågan- jag vet att jag bevittnar elitidrottare, men det hettade till på en del situationer idag på träningen. Oscar i målet blir helt vild när han påvisar en möjlig offside i tvåmålsspelet. Straffsituationen som kommer efter- då skriks det överallt. Det är en jäkla tävlingsnerv och tävlingsinstinkt som finns i gruppen.
-oufhh, alltså…där. ..dom har ju större respekt för mig än vad som har för en allsvensk domare- det är tur det. Dom här individerna spelar på den här nivån för att dom är jäkligt… tävlingsinriktade och dom vill tävla, dom vill vinna. Dom blir helt jävla depp om dom torskar på träning. Det fick du ta del av idag- men idag är det ändå inte jättemycket, liksom…tävling. Jag reagerade inte på det, men visst…dom är såhär.

Sittningen börjar lida mot sitt slut. Vad är läget gällande skador i truppen? Status på Totte? Det känns som att det är lite småskador hela tiden. Det rapporteras iallafall ganska flitigt om det.
-Tottes status och Alexanders kontrakt, det är de två vanligaste frågorna- jag får dom hela tiden och det är väl att man pratar om Totte som det känns som att vi har så mycket skador. Vi har ju några som är tillbaka i full träning, sen har vi haft lite ovanliga hjärnskakningar. Sam tränar på torsdag igen om allt går bra. Så det är faktiskt inte så jävligt, men det jag tycker är jobbigt är att Totte inte är med- det gör ont i mig. Att jag inte fått uppleva Totte på det sättet - publiken är en sak och Totte är en annan. Jag menar, killen var ju bäst i allsvenskan förra året.

Ok Norling, sista- en klassiker, lite snabba frågor, både fotbollsrelaterade och inte fotbollsrelaterade frågor.
-ahhh, bara det inte är något quiz!

Haha, nej, inget quiz.
-Bra

VAR eller INTE VAR i allsvenskan?
-Så som det har funkat i EM så är jag för VAR

Vad läser du i sommar?
-ehh, jag läser…..Ljusnan…mörka, mörka Ljusnan, va fan hette boken? Det är små berättelser som är skräckbetonade.

Vart badar du i sommar? – är det havet, poolen eller är du en kruka?
-Jag badar hemma. Jag bor så fantastiskt fint så jag kan bada hemma, i Mälaren- och jag är absolut ingen kruka.

Em eller allsvenskan?
-…allsvenskan, alla dagar i veckan.

Tack så mycket Rikard!
- Tack själv, trevligt!


Guldköping tackar Rikard och IFK för att vi fick en pratstund och tillträde för att se träningen.

 

Christian Sjöstrandchristiansjostrandnkpg@live.sechristianlejoun2021-07-01 08:57:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås