Jens Gustafsson inför premiären: "Ovisst"
Jens Gustafsson ser fram emot söndagens premiär

Jens Gustafsson inför premiären: "Ovisst"

Under söndagen drar äntligen den Allsvenska fotbollen igång och för IFK Norrköpings del väntar hemmamatch mot Kalmar FF. Det har som alla vet varit en mycket märklig, rekordlång försäsong, men nu har det äntligen blivit dags. "Det ska framför allt bli roligt att vi får spela match igen", säger IFK-managern Jens Gustafsson.

Vi når Jens Gustafsson på telefon efter ett händelserikt dygn, där två stora nyheter briserat kring IFK Norrköping.
Först, under fredagskvällen, blev det klart att Peking köper loss Sead Haksabanovic från West Ham och skriver ett fyra år långt kontrakt med honom.
- Det är ju sportsligt viktigt att vi kan knyta till oss Sead permanent. Det gör att vi kan fortsätta vara så slagkraftiga som möjligt som lag. Sedan som förening påvisar detta en styrka. Köpet är inte upphängt på något i framtiden, utan beror på vad vi gjort innan. Det är därför vi klarar denna typ av transfer, vilket är glädjande.
Under lördagen rapporterade sedan Norrköpings Tidningar om att Isak Pettersson inte kommer förlänga sitt kontrakt med klubben, när det går ut efter säsongen.
-Vi är ganska överens om att Isak icke kommer förlänga avtalet med IFK Norrköping. Det kan du ha som rubrik. Han har bestämt sig själv och det finns ingenting att hymla om, sade IFK-ordföranden Peter Hunt till nt.se.
Manager Jens om Isaks beslut:
- Det påverkar oss ingenting just nu. Vi har gjort allt vi kunnat för att få honom att fatta ett annat beslut, men nu är det som det är. Han har kontrakt resten av säsongen och det är bra att alla vet nu, i god tid hur det blir. Jag är glad at Isak stod upp för vad han anser är bäst för sin utveckling. Det tyder på stark integritet. Det är bara att acceptera i den här världen. Ibland får man som man vill, ibland inte.
 
Peking har nu tränat på i flera månader, och Jens Gustafsson har i många intervjuer betonat hur viktig den här perioden varit för laget. Han hyllar sina spelare för jobbet de lagt ned under våren.
-Det har lite att göra med hur vi såg ut när vi gick in i det här. Då var vi inte så starka, varken som lag eller individuellt. Den här träningsperioden har verkligen gjort skillnad. Det är på grund av det hårda arbete spelarna lagt ner, säger Gustafsson.
Han fortsätter:
-Vi har gjort allt vi kunnat, utom att spela match, för att stå starka inför säsongen. Sedan är det ju likadant för de andra lagen, som också fått tid att komma i form.
Vad har ni gjort under den här tiden, som man kanske inte får tid till annars?
-Vi har arbetat med vårt eget spel den här tiden. På det sättet är vi väl förberedda. Men det har alla lag gjort, så vi är inte unika där.
Finns det grejer ni i ledarstaben hunnit med nu?
-Vi har inte direkt några problem med att fylla ut tiden. Vi har hållit på med olika typer av planeringar, vi bygger laget och jobbar med att utveckla spelarna individuellt.
 
Nytt för den här säsongen är att Peking, åtminstone på pappret, går över från 3-4-3 till 4-3-3. Det är dock inte särskilt betydelsefullt, enligt Jens Gustafsson.
-I dagens fotboll kan man inte säga att ett lag spelar på ett sätt, och då är det så. Det ändras hela tiden oavsett vilken formation som står på pappret. Det kommer skifta även här vilket sätt vi spelar på. Samtidigt kommer vi nog hålla fast vid en fyrbackslinje ganska mycket. Vi tror att det är bäst för IFK Norrköping just nu. Men även det kan ändras, man vet aldrig.
Finns det något annat i spelsättet överlag som ni jobbat med? Något som ändrats till i år?
-De stora dragen handlar fortfarande om at vi vill vara dominanta med bollen, och aggressiva när vi tappar den. Det är en identitet i hela föreningen som vi jobbar med.  
 
I coronapandemins spår är det flera förändringar i Allsvenskan. Matcherna spelas, i alla fall inledningsvis, utan publik. Därutöver är det nu tillåtet med fem byten varje match, istället för tre.
Hur tror du att de här grejerna kommer påverka er?
-Det här med publiken vet jag inte hur det kommer påverka. Vi har inte spelat utan publik på det här sättet innan, så det är svårt att säga. Angående fem byten kan jag säga att matchbilderna kommer bli mer föränderliga. Det blir möjligt att vända helt på matcher. Sedan kan man ge fler speltid, och jag tror också att förutbestämda byten kommer bli vanligare, säger IFK-managern Jens Gustafsson.
Några som kan gynnas av det ökade antalet byten är IFK:s många unga talanger. Det finns flera som knackar på dörren till speltid i A-laget.
Hur resonerar ni där, kommer de få chansen direkt?
-Det kan jag inte svara på nu, det har vi inte bestämt. Men många av våra unga spelare har gjort framsteg och visat att de förtjänar speltid. Det är kul att se. Vi vet att de är redo och kommer göra allt för lagets bästa.
 
Med ett dygn ungefär kvar till Allsvensk premiär tycker Jens Gustafsson att läget i laget känns bra.
-Formen är god tycker jag, men det är också ovisst eftersom vi inte spelat på lång tid.
Dock berättar IFK-managern att Alexander Fransson inte är med i premiären mot Kalmar, på grund av en smäll på låret. Inte heller Kristoffer Khazeni eller Julius Lindgren är uttagningsbara.
Hur går tankarna inför matchen mot Kalmar?
-Framför allt att det ska bli väldigt kul att få komma igång och spela matcher. Det är egentligen mest så jag känner, men också att det är ovisst. Vi vet inte var Kalmar står och egentligen inte heller hur bra vi är.
Har ni på något sätt kunnat scouta Kalmar och få information om dem?
-Vi kan ju se hur de agerade innan pandemin tog ett järngrepp om allting. Men det kan ju ha ändrats mycket, precis som det säkert gjort för oss. Inget lag i Allsvenskan har kunnat bygga upp något kollektivt självförtroende eftersom det inte gått att jämföra sig med andra. Det ska bli spännande at se hur bra vi är, avslutar IFK:s manager.  

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-06-13 18:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås