Joel Asoro målskytt i årets första träningsmatch
Ett flertal debutanter fick chansen i Djurgården under lördagen när det spelades träningsmatch på Grimsta IP.

Joel Asoro blev ensam blårandig målskytt när Djurgårdens IF kryssade sin första träningsmatch för säsongen 2023. Motståndet var välbekanta IF Brommapojkarna och Forum 1891 var på plats på Grimsta IP och analyserade.

Djurgården har varit minst sagt aktiva under transferfönstret och mönstrade tre stycken nyförvärv från start i matchen mot Brommapojkarna. Den numera blårandiga Moros Gracia bildade mittbackslås tillsammans med Jesper Löfgren och BP-fostrade Lucas Bergvall fick chansen från start i innermittfältet tillsammans med lagkapten Magnus Eriksson och unga Isak Alemeyahu. Det tredje nyförvärvet från start var Oliver Berg, som startade centralt som anfallare.

På bänken fanns det även gott om kvalitet, gamla som nya ansikten. Bland annat nyförvärven Wilmer Odefalk och Jacob Bergström. Frånvarande för dagen var: Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell, Alexandros Garcia Tsotidis, Elliot Käck, Besard Sabovic och Jacob Widell Zetterström.

Blårandigt initiativ
Djurgården inledde matchen piggt och fick ett gyllene läge redan i den fjärde matchminuten, Oliver Berg blev ensam med hemmalagets målvakt Filip Sidklev efter en tilltrasslad situation i hemmalagets straffområde, men avslutet räddades enkelt. Tre minuter senare fick även Victor Edvardsen ett fint läge, serverad av Gustav Wikheim, skottet på en touch seglade däremot över ribban.

Trots ett inledande spelövertag från Djurgården så skulle Brommapojkarna visa sig vara spelskickliga och successivt spela sig in i matchen. Men Blåränderna stängde igen centralt och hemmalaget hade det  svårt att ta sig in i farliga ytor på Djurgårdens planhalva.

Istället var det Djurgården som radade upp chanser och var närmast att ta ledningen under matchens inledande 25 minuter. Närmast var Magnus Eriksson, som efter en högt ställd press av Djurgården, vaskade fram ett eget läge och utmanade hemmamålvakten, skottet räddades däremot åter en gång av Sidklev i mål.

Olycklig debut
Utan att ha skapat ett läge under första halvlek så var det  hemmalaget som förvaltade sitt bollinnehav och tog ledningen i den 29:e matchminuten. Målskytt? Djurgårdens nyförvärv Carlos Moros Gracia som oturligt styrt in bollen i egen kasse, till följd av en frispark från hemmalaget.

Som väntat så genomfördes det en rad byten i halvtid. Ut gick: Oliver Berg, Victor Edvardsen, Gustav Wikheim, Lucas Bergvall, Isak Alemayehu och Carlos Moros Gracia. In kom: Jacob Bergström, Joel Asoro, Haris Radetinac, Wilmer Odefalk, Rasmus Schüller och Theo Bergvall.

Oinspirerad andra halvlek
Djurgården tog tidigt tag i taktpinnen av den andra halvleken och styrde matchen. Bäst chans i inledningen tillföll däremot hemmalagets nummer 27 Liam Tahwildaran som blev frispelad i straffområdet, avslutet skulle dock aldrig hota André Picornell i djurgårdsmålet.

Kommande minuter tappade matchen snabbt allt mer tempo och bollinnehavet växlade mellan lagen kontinuerligt. En naturlig följd av den stora mängd byten som genomfördes i båda lagen.

Efter 69 spelade minuter ändrade matchen snabbt ansikte, Joel Asoro löpte kvickt förbi sin markering i straffområdet, blev nedriven och vann straff för bortalaget. Straffen tog han själv och bollen seglade in via ribban bakom annars storspelande BP-målvakten Filip Sidklev.

Resterande 20 minuter bestod inte av något vidare skönspel men var ett fint skyltfönster för sent inbytta Gideon Granström och Jack Tagesson. Förstnämnda Gideon Granström ersatte Magnus Eriksson och gjorde ett piggt inhopp och stod för en rad fina aktioner, till den tillresta djurgårdspublikens stora jubel. I den 93:e matchminuten blåste domare Mohammed Al-Hakim av matchen och slutresultatet skrevs: 1-1.

Matchens utropstecken
Andra spelare som stack ut under matchen var bland annat bröderna Bergvall. Lucas som startade matchen visade flera gånger sina fina fötter och var dessutom nära att få slå till med ett drömmål i debuten, det gick ett sus genom publiken när avslutet mot krysset från 20 meter flög strax över ribban. Första målet i blårandigt får vänta. Brorsan Theo Bergvall visade inte heller några debutnerver när han elegant under andra halvlek avvärjde anfall på högerkanten, samtidigt som han var en injektion gång på gång i anfallsspelet.