Johanna Frändén: ”Otroligt lyxigt att få arbeta med sport”

Johanna Frändén: ”Otroligt lyxigt att få arbeta med sport”

SvenskaFans ringde upp Aftonbladets journalist Johanna Frändén som tog hem priset Årets sporttwittrare i Guldskölden 2016.

Aftonbladets sportjournalist Johanna Frändén röstades fram till årets sporttwittrare i Guldskölden 2016 och det var en storseger. Frändén plockade hem 48 procent av rösterna.
– Det är roligt, för jag är lite en tävlingsmänniska. Alla tycker det är kul att få uppskattning. Ju längre vi interagerar med sociala medier ska man ta det mer på allvar. Roligt, lite oväntat, för jag twittrar ju om en del annat också.

Vad tror du det är som gör att du är så populär, inte bara på twitter utan även som sportjournalist?
– Det är lite svårt att svara på. Jag har ju bevakat Zlatan väldigt mycket och då får ju många läsningar. Internationell fotboll och Zlatan är ju det jag skriver om. Jag tror folk uppskattar att jag inte har för mycket åsikter, att jag inte tar fram storsågen och inte hyllar för mycket hela tiden. Men den största anledningen är nog ändå ämnet.

Vad ser du för fördelar och nackdelar med Twitter?
– Fördelarna överväger lätt. Många tycker att det är lite obehagligt och det kan jag tänka mig att det är om man skriver om politik och samhälle. Det är ett sätt att skriva ut fort när nåt händer. Det är mitt absolut bästa instrument om jag vill ställa en fråga eller nå ut till folk. Den direkta kommunikationen, det är inget som slår Twitter där. Det är roligt att etablera kontakt med följare också. Nackdelarna är att det är svårt att lägga ifrån sig Twitter. Ibland brukar jag ”detoxa” och lägga ifrån mig Twitter. Då brukar folk höra av sig och fråga: ”Är allt bra?”. Ibland kan det bli lite väl svart och vitt också.

Du var en av få kvinnor som var nominerade, hur ser du på det?
– Jag tycker det är tråkigt, jag gjorde ju lite en poäng av det den här gången. Jag tycker inte svenska idrottsentusiaster är sexister, jag tror inte stora massan är det. Men det är ett genomgående problem i samhället, att kvinnor faller bort lite. Det tycker jag är tråkigt. Jag tror inte jag hade blivit sportjournalist om jag inte hade haft kvinnliga förebilder.

Vad är det bästa med att arbeta som sportjournalist?
– Att få arbeta med sin hobby och ett ämne som så många har som sin passion. Det är otroligt lyxigt att få arbeta med något som så många tycker är roligt. Det är allvar men ändå inte.

Vilka vinner EM?
– Belgien. Jag både tror och hoppas att de vinner.

Hur långt går Sverige?
– Åttondelsfinal.

Björn Johnsonbjorn.johnson@svenskafans.com@JohnsonBjorn2016-06-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans